Hopp til innhold

Radiohead favoritt til ny James Bond-låt

Tar det britiske kred-bandet et såpass kommers oppdrag? Eller blir det Ellie Goulding eller Sam Smith som får det ærefulle oppdraget?

Thom Yorke og Daniel Craig

THE BONDS? Radiohead og frontfigur Thom Yorke er en av favorittene til å lage ny James Bond-låt. Ikke minst fordi det skal være et av favorittbandene til Bond-skuespiller Daniel Craig.

Foto: Scanpix/SF Norge AS

6. november er det norgespremiere på den nye James Bond-filmen, som har fått navnet «Spectre» (verdenspremiere 26. oktober).

Dette er den fjerde filmen hvor Daniel Craig gestalter rollen som den britiske Secret Service-agenten James Bond. «Spectre» byr også på store navn som dobbel Oscar-vinner Christoph Waltz, Ralph Fiennes og Léa Seydoux.

Som alltid er det spenning på forhånd rundt hvilken artist som får det ærefulle oppdraget å lage den offisielle James Bond-låten.

Se traileren fra «Spectre», som har verdenspremiere 26. oktober.

Rykteflom

Bond-regissør Sam Mendes har sagt i et intervju med BBC at låten er ferdig innspilt, og at detaljer offentliggjøres om kort tid.

Denne uken måtte britiske spillselskaper stenge for flere spill på hvem som synger, etter at en anonym person hadde plassert nesten 200 000 kroner på at det blir gruppa Radiohead som skulle få oppdraget, skriver The Hollywood Reporter.

– Alle slags rykter florerer rundt dette, men ingen risikerer 200 000 kroner på en hunch, sier en talsmann for bookmakeren til bransjebladet.

At regissør Sam Mendes og Daniel Craig skal være store fans av det suksessrike britiske bandet har ikke bidratt til å minske spekulasjonene.

Andre holder britiske Ellie Goulding som favoritt til å fremføre den nye Bond-låten – ikke minst etter at hun tvitret ordene «Live and Let Die» (Navn på Bond-film og låt fra 1973). Sam Smith er en annen favoritt, til tross for at han har avkreftet at det er ham.

Laster Twitter-innhold

Viktig varemerke

Musikkviter og førstelektor Audun Molde ved Westerdals sier at Bond-låten er et varemerke for hele filmseriens univers, og at det har vært sånn siden første film kom i 1962.

– Det er nesten like viktig som hvem Bond-damen blir, hvilken bil han kjører, hvilke gadgets som tas i bruk. Alt dette er en helt integrert del av brandet, sier Molde.

Han trekker fram noen veldig karakteristiske fellestrekk, eller ledemotiver, som preger flere av Bond-låtene:

 • Kromatisk gitartema, som kom allerede med surfgitaren i den første Bond-filmen.
 • Mye dynamikk – store, dramatiske opp og nedturer, slik det også er i filmene.
 • En stor vokalprestasjon, ofte kvinner, med en kraftfull, dramatisk stemme.

Samtidig mener han at kvaliteten på låtene er ujevn. Molde sier at når du hører klassikerne til Shirley Bassey, som «Goldfinger» og «Diamonds Are Forever», så er du inne i Bond-universet med en gang. Men at andre låter, som de til Garbage og Jack White er glemt for lengst (se full oversikt over Bond-låter i faktaboksen).

Står sterkt

Den forrige Bond-filmen, «Skyfall», ble den største kommersielle suksessen i Bond-serien. Den spilte inn over seks milliarder kroner på kinoer verden over og er den 12. mest innbringende kinofilmen i historien.

– Man har hele tiden sett at det har gått i bølger. Men Bond-filmene kommer til stadighet tilbake og øker i popularitet. Antall besøkende på kino var riktignok mye større før, men etter «Skyfall», og med Sam Mendes som regissør, står Bond sterkere enn noensinne, sier John Berge, redaktør for nettstedet jamesbond.no.

Det er 50 år siden Bond filmen Goldfinger hadde premiere - og det markeres i ekte Bond-stil i Oslo.

Kulturstrøm

 • Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022

  Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

  Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

  Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker.

  – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

  «Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

  «Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

  Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

  Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

  (NTB)