Radiohead favoritt til ny James Bond-låt

Tar det britiske kred-bandet et såpass kommers oppdrag? Eller blir det Ellie Goulding eller Sam Smith som får det ærefulle oppdraget?

Thom Yorke og Daniel Craig

THE BONDS? Radiohead og frontfigur Thom Yorke er en av favorittene til å lage ny James Bond-låt. Ikke minst fordi det skal være et av favorittbandene til Bond-skuespiller Daniel Craig.

Foto: Scanpix/SF Norge AS

6. november er det norgespremiere på den nye James Bond-filmen, som har fått navnet «Spectre» (verdenspremiere 26. oktober).

Dette er den fjerde filmen hvor Daniel Craig gestalter rollen som den britiske Secret Service-agenten James Bond. «Spectre» byr også på store navn som dobbel Oscar-vinner Christoph Waltz, Ralph Fiennes og Léa Seydoux.

Som alltid er det spenning på forhånd rundt hvilken artist som får det ærefulle oppdraget å lage den offisielle James Bond-låten.

Se traileren fra «Spectre», som har verdenspremiere 26. oktober.

Rykteflom

Bond-regissør Sam Mendes har sagt i et intervju med BBC at låten er ferdig innspilt, og at detaljer offentliggjøres om kort tid.

Denne uken måtte britiske spillselskaper stenge for flere spill på hvem som synger, etter at en anonym person hadde plassert nesten 200 000 kroner på at det blir gruppa Radiohead som skulle få oppdraget, skriver The Hollywood Reporter.

– Alle slags rykter florerer rundt dette, men ingen risikerer 200 000 kroner på en hunch, sier en talsmann for bookmakeren til bransjebladet.

At regissør Sam Mendes og Daniel Craig skal være store fans av det suksessrike britiske bandet har ikke bidratt til å minske spekulasjonene.

Andre holder britiske Ellie Goulding som favoritt til å fremføre den nye Bond-låten – ikke minst etter at hun tvitret ordene «Live and Let Die» (Navn på Bond-film og låt fra 1973). Sam Smith er en annen favoritt, til tross for at han har avkreftet at det er ham.

Laster Twitter-innhold

Viktig varemerke

Musikkviter og førstelektor Audun Molde ved Westerdals sier at Bond-låten er et varemerke for hele filmseriens univers, og at det har vært sånn siden første film kom i 1962.

– Det er nesten like viktig som hvem Bond-damen blir, hvilken bil han kjører, hvilke gadgets som tas i bruk. Alt dette er en helt integrert del av brandet, sier Molde.

Han trekker fram noen veldig karakteristiske fellestrekk, eller ledemotiver, som preger flere av Bond-låtene:

 • Kromatisk gitartema, som kom allerede med surfgitaren i den første Bond-filmen.
 • Mye dynamikk – store, dramatiske opp og nedturer, slik det også er i filmene.
 • En stor vokalprestasjon, ofte kvinner, med en kraftfull, dramatisk stemme.

Samtidig mener han at kvaliteten på låtene er ujevn. Molde sier at når du hører klassikerne til Shirley Bassey, som «Goldfinger» og «Diamonds Are Forever», så er du inne i Bond-universet med en gang. Men at andre låter, som de til Garbage og Jack White er glemt for lengst (se full oversikt over Bond-låter i faktaboksen).

Står sterkt

Den forrige Bond-filmen, «Skyfall», ble den største kommersielle suksessen i Bond-serien. Den spilte inn over seks milliarder kroner på kinoer verden over og er den 12. mest innbringende kinofilmen i historien.

– Man har hele tiden sett at det har gått i bølger. Men Bond-filmene kommer til stadighet tilbake og øker i popularitet. Antall besøkende på kino var riktignok mye større før, men etter «Skyfall», og med Sam Mendes som regissør, står Bond sterkere enn noensinne, sier John Berge, redaktør for nettstedet jamesbond.no.

Det er 50 år siden Bond filmen Goldfinger hadde premiere - og det markeres i ekte Bond-stil i Oslo.

Kulturstrøm

 • Varslar opptrapping i streiken

  Dersom den tvungne meklinga 30. september ikkje fører fram, trappar LO Stat opp kulturstreiken.

  Då har streiken vart i fire veker, og ytterlegare 249 tilsette kan bli tekne ut i streik.

  Streiken har blant anna ført til at fleire framsyningar og konsertar er avlyste.

  Dei streikande krev blant anna lik pensjon for menn og kvinner.

  Dersom streiken blir trappa opp, vil 805 kulturtilsette vere ute i streik.

 • Spilte sin nye låt på Lindmo

  Rockeveteranene i Madrugada er gjenforent og aktuell med ny, storslagen musikk.

  I kveldens Lindmo er de for første gang intervjuet sammen og forteller om bandets opp- og nedturer.

  Her kan du se en eksklusiv fremførelse av den nye låten «Dreams At Midnight».

  Sivert Høyem og Madrugada spiller helt ny musikk i Lindmo 24. september 2021.