Hopp til innhold

Radiobrikker skal hindre boktyveri

I dag finnes det ingen oversikt over hvor mange bøker, cd'er og dvd'er som hvert år forsvinner fra bibliotekene her i landet.

Deichmanske bibliotek i Oslo
Foto: Borgen, Ørn E. / Scanpix

Nå håper bibliotekene å redusere svinnet, ved å innføre et nytt alarmsystem.

På Hovedutlånet ved Deichmanske bibliotek i Oslo foregår det for tiden hektisk virksomhet for å teste ut systemet.

Med et budsjett på cirka 30 millioner kroner skal hele 1,4 millioner eksemplarer i løpet av de neste månedene merkes med en liten radiobrikke, basert på radiobrikketeknologi (RFID). Brikken vil utløse en alarm dersom du forsøker å ta med deg en bok du ikke har registrert.

Ellen Aabakken, prosjektansvarlig ved Hovedutlånet i Oslo

Ellen Aabakken

Foto: Privat

– Det vil i første omgang være for å sikre samlingene våre, men gir også mulighet for selvbetjening som vi vil innføre ganske snart, forteller prosjektansvarlig ved Hovedutlånet i Oslo, Ellen Aabakken.

– Kundevennlig

Selvbetjeningen skal fjerne køene foran skrankene.

– Man får selv full kontroll over prosessen, og det er ingen som ser hva du låner med deg. Det tenker jeg kan være en fordel for brukerne, sier Aabakken.

Systemet er allerede innført på Drammensbiblioteket, og biblioteksjef Sølvi Tellefsen, er fornøyd.

– Vi har veldig gode erfaringer med alarmsystemet og radiobrikker. Det er utrolig kundevennlig.

Spesielt fornøyd er hun med at bibliotekarer med opptil fem års utdannelse, endelig får bruke sin kompetanse og å veilede brukerne.

Besparelser

I Oslo vil brukerne merke det nye systemet allerede i løpet av neste halvår. Også i Bergen og Trondheim skal systemet bli innført, men det er ennå ikke klart når.

Videre velger også flere mellomstore bibliotek å innføre radiobrikker. Biblioteksjef ved Haugesund Folkebibliotek, Torill Borge Horneland, tror systemet kan føre til besparelser i antall ansatte.

– Lønningene er skyhøye, personalkostnadene våre er de dyreste og vi skylder vel, på lik linje med det norske næringslivet, å drive litt rasjonelt.

RFID-brikker

RFID-brikker

Foto: Gunn Kjøndal

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober