Rådet for legeetikk raser mot «Fotballfrue»

I flere blogginnlegg har blogger Caroline Berg Eriksens mann, Lars-Kristian Eriksen, gitt seg ut for å være lege. – Det er fryktelig trist, og ulovlig, sier leder for Rådet for legeetikk, Svein Aarseth.

Caroline Berg Eriksen

ULOVLIG: Skjermdumper fra Caroline Berg Eriksens blogg viser at en administratorkonto har hevdet å være lege. Det er ulovlig, ifølge Rådet for legeetikk.

Foto: Hansen, Frode / VG/NTB Scanpix

Svein Aarseth

KRITISK: Leder for Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, synes det er trist at aktørene bak bloggen har utgitt seg for å være lege.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Søndag innrømmet Lars-Kristian Eriksen at han har lagt ut flere kommentarer på bloggen til Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som «Fotballfrue», under falskt navn.

I dag innrømte blogger Caroline Berg Eriksen, bedre kjent som «Fotballfrue», å ha kjennskap til at mannen la ut kommentarene.

I flere av kommentarene gir personen, som har administratorrettigheter, seg ut for å være lege. Dette faller ikke i god jord hos Rådet for legeetikk.

– Det er ikke lov. Det er regulert i helsepersonelloven, der det helt klart står at å bruke beskyttede titler krever autorisasjon og lisens fra norske helsemyndigheter, sier leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, til NRK.no.

Aarseth: – Fryktelig trist

Bloggens lesere har funnet ut av dette ved å undersøke kildekoden og ta skjermdumper av kommentarene.

I én av dem, gjengitt på flere blogger, gir administratorkontoen seg ut for å være en lege og en ernæringsfysiolog.

– Det er et falsum. Det er fryktelig trist at noen som har en blogg gjør sånne ting, sier Aarseth.

Vanskelig å forfalske

Ekteparet har ikke kommet med informasjon om nøyaktig hvilke av kommentarene som er skrevet med falskt navn.

VGs IT-ekspert Einar Otto Stangvik har gått gjennom alle kommentarene på bloggen fra 2012. Har har sett skjermdumpene som florerer på nettet.

– Er det mulig å forfalske disse skjermdumpene?

– De skjermdumpene jeg har sett har vært i orden. Det er veldig vanskelig å forfalske noe sånt. Man kan selvsagt manipulere selve bildet, men det vil bli altfor lett å etterprøve, sier Stangvik til NRK.no.

Hverken Caroline Berg Eriksen eller Lars-Kristian Eriksen har svart på NRKs intervjuforespørsler. Caroline Berg Eriksen er utdannet journalist og Lars-Kristian Eriksen spiller i eliteserien i fotball for Odd Grenland.

Hun har imidlertid skrevet et innlegg på bloggen sin der hun addresserer saken.

«I tre dager har jeg mottat ekstreme meldinger fra anonyme brukere, både her på bloggen og i andre sosiale medier. Det har haglet med skjellsord og nå føler jeg virkelig at ting har tatt helt av. Nei, det er ikke greit det som har blitt gjort herfra, men det å bli angrepet på denne måten er heller ikke greit», skriver Eriksen.

Kulturstrøm