Hopp til innhold

Råder TV 2-Græsvik til å si opp jobben

Skribent Elin Ørjasæter mener TV 2-journalist Fredrik Græsvik bør bli frilanser dersom han ikke får lov å komme med personlige ytringer på sosiale medier om konflikter han dekker.

Elin Ørjasæter og Fredrik Græsvik

OMSTRIDT: TV 2s utenriksjournalist Fredrik Græsvik har nå skiftet navn fra @TV2Fredrik til @UriksFredrik på Twitter. Skribent Elin Ørjasæter mener han bør si opp jobben i TV 2 og bli frilanser.

Foto: Paul Sigve Amundsen/Kyrre Lien / NTB Scanpix

I natt hevdet TV 2s utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik på Twitter at han ikke lenger skal dekke Midtøsten for kanalen.

Reporteren, som blant annet har dekket den siste Gaza-krigen, bekreftet at TV 2 hadde kalt ham hjem på grunn av «feil fokus».

Senere har Græsvik avvist at han er tatt av kanalens Midtøsten-dekning. TV 2 avviser også dette, og mener dette beror på en misforståelse.

– Jeg har på ingen som helst måte blitt nektet å dekke Midtøsten. TV 2 har sendt ned en annen person for å dekke konflikten, og bedt meg om å ta ferie. Det syns jeg er fint, sånn at jeg får litt tid til å slappe av. Jeg er helt sikker på at jeg kommer til å fortsette å dekke Midtøsten, og det har TV 2 også understreket i dag, sier Græsvik til Dagsnytt Atten.

Græsvik har fått kritikk for sin opptreden på sosiale medier etter at han daglig har lagt ut meldinger om antall barn som har mistet livet i kampene mellom Israel og Hamas.

Vil ta det internt

Men TV 2 vil ikke si om det er noe Græsvik har postet som ledelsen i kanalen misliker.

– Det vil vi i så fall ta internt med Fredrik Græsvik når han er tilbake fra ferie, sier nyhetssjef Arne Rovick til NRK.

– Det vi har sagt til Græsvik og alle andre ansatte i TV 2 er at de skal være varsomme og objektive i sin opptreden i sosiale medier, og særlig i saker de dekker, fortsetter han.

Græsvik har i dag endret sin Twitter-konto fra @TV2Fredrik først til @UrixFredrik, før han skiftet til @UriksFredrik. Han signaliserer dermed at han ikke lenger tvitrer for kanalens regning.

– Kontoen kan ikke plutselig bli «privat»

Dette mener ledelsesekspert og skribent Elin Ørjasæter er en dårlig idé.

«Kan han gjøre kontoen sin «privat», sånn helt plutselig? Det kan han selvfølgelig ikke, og det vet han godt», skriver hun på sin blogg.

«Rollen i TV 2, sammen med hans egen twitteraktivitet, har gitt ham 43.000 følgere. Hvem eier den kontoen? Og kan han frata TV 2 ansvar for det han skriver (slik han tvitrer at han gjør), når han faktisk er ansatt der og tvitrer om det samme som han rapporterer om?», spør hun videre.

Ørjasæter mener at Græsvik heller bør være frilanser, dersom han føler at han ikke kan si hva han mener.

«Mitt råd til Fredrik Græsvik er altså å si opp jobben hvis han har økonomi til å ta sjansen. Han vil tjene på å bli en fri mann. Publikum vil tjene på å vite hvor vi har ham. Jeg vil mye heller se reportasjene til en Græsvik som er seg selv på Twitter, enn en Græsvik som mener det samme som før, men som ikke tør å tvitre det av frykt for å miste jobben», skriver Ørjasæter.

TV 2: Ingen kommentar

– Vil noen mediehus kjøpe tjenestene til en journalist som flagger egne synspunkter i sakene på sosiale medier? spør NRK Ørjasæter.

– Det vet jeg ikke, men mediehus får færre ansatte. Trenden er at medieprofiler, som ønsker en høy grad av egenprofilering, bygger en egen merkevare, hvor de bør ha ansvaret for å passe egne ytringer, svarer hun.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Fredrik Græsvik til Ørjasæters utspill.

TV 2 sier kanalen ikke har noen synspunkt på hva hun mener i denne saken.

– Vi forholder oss til at Fredrik Græsvik er ansatt i TV 2 og gjør en god jobb som utenriksreporter. Om noen andre mener at han burde si opp jobben har jeg ingen kommentar til det, sier TV 2s nyhetssjef Arne Rovick.

– Naivt

Høyskolelektor Cecilie Staude, BI

– NAIVT AV HAM: Høyskolelektor Cecilie Staude mener det er vanskelig for publikum å tolke en melding fra Græsvik om døde barn som et privat utsagn.

Høyskolelektor Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI, som er ekspert på sosiale medier, er enig i at en reporter ikke plutselig kan tvitre som en privatperson, blant annet fordi han har en historikk.

– Helt til i går har Græsvik vært aktiv på sosiale medier med ytringer av journalistisk karakter. Med en slik profil vil folk uansett, og i uoverskuelig fremtid, oppfatte det han legger ut på sosiale medier som noe som er knyttet til hans profesjonelle rolle, sier Staude til NRK.

– Når han så legger ut en melding om døde barn i Gaza er det veldig vanskelig for folk å ta dette som et privat utsagn. Det er naivt å tro det av Græsvik, fortsetter hun.

– Innskrenker ytringer

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen har skrevet kritisk om at journalister tar standpunkt i konflikten på sosiale medier.

Han har også vært kritisk til at Græsvik kalte en motdebattant på Twitter for «idiot», noe også TV 2-ledelsen har kritisert.

– Jeg har ingenting å utsette på Græsvik og eller for den saks skyld NRKs Sidsel Wolds reportasjer fra Gaza. Beskrivelsene av de menneskelige lidelsene som foregår der må vi ta over oss, uavhengig av ståsted, sier Selbekk til NRK.

– Men når man samtidig får inntrykk av at journalisten på sosiale medier ved siden av framstår som en slags part i saken er det ikke bra. Jeg synes det mest graverende eksemplet er da Græsvik tok til orde for at Med Israel for fred (MIFF) ikke burde slippe til i den offentlige debatten i Norge. Jeg mener det er over grensen at en journalist vil innskrenke ytringsfriheten til en part i saken, fortsetter han.

– Synes du Græsvik burde tas av TV 2s Gaza-dekning som følge av dette?

– Nei, jeg setter pris på mye av det Græsvik gjør. Men jeg er glad for den oppryddingen som jeg nå håper skjer når det gjelder rollen hans på sosiale medier. Der synes jeg han har gått for langt. Man blir i tvil om han er en uavhengig reporter eller en som har tatt et veldig klart standpunkt. Da har vi et troverdighetsproblem i journalistikken. Det synes jeg ikke de store, norske mediehusene bør ha, sier han.

Vebjørn Selbekk

– OVER GRENSEN: Redaktør Vebjørn Selbekk synes det er over grensen at Græsvik ville holde MIFF utenfor den offentlige debatten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG.

– KREVENDE: – I så liten grad som mulig skal reportere komme med personlige oppfatninger og tolkninger. Samtidig krever publikum direkte rapportering, og dette er krevende, sier tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

TV 2s nyhetssjef Arne Rovick ønsker ikke å kommentere Selbekks meninger.

– Jeg har ingen noen synspunkt eller kommentarer til det Selbekk hevder, sier han til NRK.

– Sterke følelser

Tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, som nå er mediekommentator i samme avis, sier at mye tyder på at Græsviks Twitter-meldinger det siste døgnet kommer av at det har vært en diskusjon i TV 2 rundt hans rolle i rapporteringen fra krigen på Gaza.

– Konflikten bringer fram svært sterke følelser, og det forventes samtidig i dag at reportere skal være til stede på sosiale medier. Dermed blir reporterne lettere involvert i en direkte diskusjon med leserne, hvor redaktørene skygger banen.

– Det er dette som har ført til denne debatten, hvor det også sendes hatefulle innlegg mot journalister, sier Bernt Olufsen.

Flere konflikter

Han viser også til at det har vært en konflikt rundt rapporteringen til NRKs Sidsel Wold fra Gaza, men understreker at dette på ingen måte er unikt for Norge.

CNN-journalist Diana Magnay ble tatt av Gaza-dekningen etter å ha kalt israelsk gruppe for «avskum».

Det samme skjedde med journalist Ayman Mohyeldin hos den amerikanske nyhetskanalen NBC, fordi han skal ha vist for mye medfølelse med palestinerne i sin dekning.

Som tidligere sjefredaktør mener Olufsen at det er viktig at journalister skiller reportasjer fra egne kommentarer, og at man skildrer det som faktisk skjer.

– I så liten grad som mulig skal reportere komme med personlige oppfatninger og tolkninger. Det er viktig å ta de nødvendige forbehold når man rapporterer. Samtidig er det i dag et krav til direkte rapportering, og dette er ekstra krevende, avslutter Olufsen.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.