Elva Ra heter i dag Volga og ligger i Russland, og de ville stammene som dyrket den var Tartarene.
Men de aller første som dyrket rabarbra var likevel, som vanlig, kineserne. De brukte den som avføringsmiddel, og det er som medisinplante den har vært brukt gjennom historien.
Dårlig rykte
Rabarbra fikk dårlig rykte for enkelte kokker brukte bladene som spinat. Bladene inneholder oksalsyre som gjør folk syke. Kast bladene, det er stilken som er tingen!
Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen skal lage en dessert av rabarbra.
- Vi skreller den først, og deler den opp i 3-4 centimeter lange stykker.
Inge Johnsen koker opp vann og har i sukker blandet med vanilje som han har skrapet ut av midten av en vaniljestang.
- Dette skal bli en god sukkerlake. Når vannet koker og vaniljen løser seg i vannet tilsetter jeg rabarbraen som skal kokes mør, sier Johnsen.
For å jevne kan man enten bruke potetmel eller maisenamel. Inge Johnsen lager en jevning av maisenamel og vann som han heller i kaserollen.
- Når dette koker opp igjen, jevner det seg med rabarbraen og blir en perfekt rabarbragrøt. Her er det gode barneminner og himmelsk smak, sier Johnsen.
Inge Johnsen anbefaler fløte eller kuleis som tilbehør til rabarbragrøten.
Rabarbragrøt. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Innslaget ble laget av Tron Soot-Ryen, og sendt i Norgesglasset 16.06.05.
Samleside: Alt fra Smaken av Norge
Norgesglasset NRK P1