Hopp til innhold

Rå kunst på Trastad

Trastad Samlinger i Sør-Troms viser hvordan et "åndssvakehjem" var på 1960-tallet. Her finner vi også landets eneste galleri for "outsider art" eller "rå kunst" med verk skapt av mennesker man kalte "ikke opplæringsdyktige".

Herleik Kristiansen: Humlesnurr (20 x 26 cm).

Herleik Kristiansen: Humlesnurr, linotrykk (20 x 26 cm).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Både Picasso, Munch og andre kunstnere ble opptatt av de kreative og kunstneriske uttrykkene til barn, de primitive og de gale. De mente at det de hadde til felles var at de ikke hadde forstand, bare følelser. Det ekspressive uttrykket i deres bilder og skulpturer dominerte. Også at de brukte andre farger enn de virkelige.

"Art brut" oppstår

Gjennombruddet kom på 1940-tallet da Jean Dubuffet skapte uttrykket "art brut", rå kunst. Han hang bildene opp tett sammen, ramme mot ramme, og valgte å se bildene som en pilespiss mot den abstrakte kunsten. Harald Szeemann ville vi skulle se på bildene som private mytologier der man gjennom kunsten forsøkte å skape orden i sin egen kaotiske tilværelse.

Trastads historie

Også på Trastad Gård / Nord-Norges Åndssvakehjem i Kvæfjord oppdaget noen ildsjeler at beboerne, de "ikke opplæringsdyktige", kunne lære noe. Man søkte om midler for virksomhet innen keramikk, veving, tegning og maling. Og allerede på 1970-tallet ble det laget en utstilling på Trastad som het "Gi oss lov og vi kan". Senere kom utstillingen "Vi kan - gi oss lov".

Trastad Samlinger, fra galleriet.

Trastad Samlinger, fra galleriet.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Trastads store lager av keramiske verk!

Trastads store lager av keramiske verk!

Foto: Eirik Skurtveit

Trastad idag

Idag er Trastad nedlagt som institusjon med beboere men består som Trastad Samlinger , en avdeling under Sør-Troms Museum som viser en autentisk bo- og pleieavdeling fra 1966. Her er også fotodokumentasjon og annet som viser historien og holdningene man hadde overfor mennesker med spesielle behov. Og ikke minst er det i øverste etasje laget et galleri som viser rå kunst/ outsider art/ art brut. Her er også atelierer der fire personer med spesielle behov kan arbeide under veiledning av en profesjonell kunstner. Et prosjekt avdelingsleder Simone Rosner brenner for å få videreført og utbygget.

Trastad Samlinger: fra et gjesteatelier.

Trastad Samlinger: fra et gjesteatelier.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Trastad Samlinger. Avdelingsleder Simone Rosner viser oss rundt.

Trastad Samlinger. Avdelingsleder Simone Rosner viser oss rundt.

Foto: Eirik Skurtveit

Herleik Kristiansen

En av de mest begavete beboerne på Trastad var Herleik Kristiansen som bodde her fra han var 14 år gammel. Vi ser spesielt på hans linotrykk som er av så høy kvalitet at sektifireåringen idag er medlem av de viktige kunstnerorganisasjonene i Norge.

Herleik Kristiansen: Fugler i snøstorm, linotrykk (66 x 48,5 cm).

Herleik Kristiansen: Fugler i snøstorm, linotrykk (66 x 48,5 cm).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.