R.E.M. ble rørt av Brun og Høyem

Den amerikanske rockegruppa R.E.M. gir seg, etter over 30 år på topp. Bandet, som har gitt oss slagere på rekke og rad, takker norske fans for sin oppslutning.

Video R.E:M.

Her blir Michael Stipe og Mike Mills i R.E.M. rørt av Ane Brun og Sivert Høyems fremføring av «Everybody hurts». Se hele intervjuet:

Michael Stipe

Michael Stipe

Foto: Joe Corrigan / Afp

– Jeg trenger kaffe, sier vokalist Michael Stipe. Etter 31 år på scenen deklarerte bandet i september at de legger opp.

Det tar på å avslutte en lang karriere i musikkindustriens verdenstopp. Kaffetørsten er det ingen ting å si på. NRK er blant de aller siste som har fått intervju med bandet før det oppløses.

– Mer kaffe! sier Stipe.

Siste innspurt med intervjuer er snart over for Michael Stipe og Mike Mills. Fredag kommer R.E.M.s aller siste utgivelse. Og med den settes punktum for en karriere som har gitt fansen den ene hit'en etter den andre i over 30 år.

REM i Oslo 1984

R.E.M. i Oslo 1984

Foto: Fin Serck- Hanssen

– Den enkle grunnen til at vi gir oss nå, er at vi vil. Det er ingen press fra noen, ingen ting galt har skjedd, ingen er sinte, ingen advokater involvert. Det føles riktig å slutte nå, sier basist og låtskriver Mike Mills. Før vokalist Michael Stipe legger at han er stolt av alt R.E.M har oppnådd, både av vellykkede og mindre vellykkede ting.

Takker norske fans

Mange mener «Everybody Hurts», er den aller største R.E.M-låta. NRKs Gry Blekastad Almås viser Mills og Stipe en versjon de ikke har hørt før. Ane Brun og Sivert Høyem fremførte den under minnekonserten for ofrene etter 22. juli. Det gjør inntrykk på opphavsmennene.

– For en ære, sier Michael Stipe. Og berømmer de norske artistenes stemmer. Denne sangen er spesiell også for dem, den er blitt allemannseie over hele verden, forklarer de.

R.E.M var opptatt av at NRK skulle være blant de siste til å intervjue dem når de nå legger opp. De føler stor takknemlighet for sitt norske publikum.

– Norske fans har vært her for oss siden starten av vår karriere. Takk for det!

R.E.M. spilte i Norge i 2005. Da holdt de tre konserter i løpet av fem måneder i Oslo og Stavanger. Også i 2008 tok bandet turen til Norge, denne gang var det fansen i Bergen som fikk glede av bandet.

Les: R.E.M. holder koken

Avslutter med samlealbum

En av tre nye sanger på samlealbumet som avslutter R.E.Ms karriere denne uka er «We all go back to where we belong». Det er to videoer til sangen. I en ser man Kirsten Dunsts ansikt, i den andre ser man John Jorno. Kun dem.

– Da jeg spilte inn den siste delen av «We all go back to where we belong», så jeg hele tiden Kirstin Dunst og John Giorno for meg, for å klare å ferdiggjøre den. Det er jo helt vilt, men det var dem jeg så, og da spurte jeg om de kunne være med i videoen.

– Ved en tilfeldighet representerer de tre nye sangen en viktig del av det R.E.M har gjort de siste tre tiårene, sier Michael Stipe og forklarer at én av disse låtene er morsom, én er vakker, og én er mørk og noe forstyrrende.

Vokalisten får endelig kaffen sin, og klarer fortsatt å overraske kollegaen gjennom over 30 år med sitt valg av en koffeinfri variant. Kanskje kan de fortsette å overraske, hvem vet. Men som R.E.M. var dette det siste vi hørte fra Michael Stipe og Mike Mills.

Kulturstrøm

 • DN går til søksmål mot Retriever

  Avisen Dagens Næringsliv (DN) saksøker medieovervåkingstjenesten Retriever fordi de mener selskapet driver med ulovlig medieovervåking. DN hevder at Retriever, som er eid av nyhetsbyråene TT og NTB, driver med ulovlig distribusjon av medieinnhold, mediearkiv og medieanalyse av DNs innhold, ifølge Medier24. Retriever mener på sin side at DN nekter å inngå en ny avtale med like vilkår som konkurrentene. DNs søsterselskap Mynewsdesk er også en medieovervåkingstjeneste og konkurrent med Retriever, skriver NTB.

 • – Det er veldig ubehagelig

  Det mener NRKs kunstkritiker om den norske kunstneren Vanessa Bairds utstilling på galleriet OSL i Oslo. Den tar utgangspunkt i portretter av maleren Peter Paul Rubens, med øyne påklistret. Samtidig er Bairds verk «You Are Something Else» (bildet) som i vinter hang på Kunstnernes Hus i Oslo, utstilt på kunstmuseet Kode i Bergen. Verket består av groteske pastelltegninger av selvmord, overgrep og flyktninger i vannmasser. – Jeg tror hun vil vise hvordan umenneskeliggjøring fratar oss evnen til identifikasjon, sier kritiker Mona Pahle Bjerke i sin kunstanmeldelse i NRK Nyhetsmorgen.

  Vanessa Bairds utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Tre norske bøker på prestisjeliste

  Maja Lundes «Bienes historie», Vigdis Hjorths «Et norsk hus» og Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» er på langlisten til å få International Dublin Literary Award 2019, som regnes blant verdens mest prestisjetunge. Bibliotekarer fra hele verden har nominert bøker som enten er oversatt til eller skrevet på engelsk. De norske forfatterne er nominert i selskap med blant andre Paul Auster, Édouard Louis, og Joyce Carol Oates. (NTB)

  Maja Lunde
  Foto: Torstein Bøe / NTB Tema