R.E.M. ble rørt av Brun og Høyem

Den amerikanske rockegruppa R.E.M. gir seg, etter over 30 år på topp. Bandet, som har gitt oss slagere på rekke og rad, takker norske fans for sin oppslutning.

Video R.E:M.

Her blir Michael Stipe og Mike Mills i R.E.M. rørt av Ane Brun og Sivert Høyems fremføring av «Everybody hurts». Se hele intervjuet:

Michael Stipe

Michael Stipe

Foto: Joe Corrigan / Afp

– Jeg trenger kaffe, sier vokalist Michael Stipe. Etter 31 år på scenen deklarerte bandet i september at de legger opp.

Det tar på å avslutte en lang karriere i musikkindustriens verdenstopp. Kaffetørsten er det ingen ting å si på. NRK er blant de aller siste som har fått intervju med bandet før det oppløses.

– Mer kaffe! sier Stipe.

Siste innspurt med intervjuer er snart over for Michael Stipe og Mike Mills. Fredag kommer R.E.M.s aller siste utgivelse. Og med den settes punktum for en karriere som har gitt fansen den ene hit'en etter den andre i over 30 år.

REM i Oslo 1984

R.E.M. i Oslo 1984

Foto: Fin Serck- Hanssen

– Den enkle grunnen til at vi gir oss nå, er at vi vil. Det er ingen press fra noen, ingen ting galt har skjedd, ingen er sinte, ingen advokater involvert. Det føles riktig å slutte nå, sier basist og låtskriver Mike Mills. Før vokalist Michael Stipe legger at han er stolt av alt R.E.M har oppnådd, både av vellykkede og mindre vellykkede ting.

Takker norske fans

Mange mener «Everybody Hurts», er den aller største R.E.M-låta. NRKs Gry Blekastad Almås viser Mills og Stipe en versjon de ikke har hørt før. Ane Brun og Sivert Høyem fremførte den under minnekonserten for ofrene etter 22. juli. Det gjør inntrykk på opphavsmennene.

– For en ære, sier Michael Stipe. Og berømmer de norske artistenes stemmer. Denne sangen er spesiell også for dem, den er blitt allemannseie over hele verden, forklarer de.

R.E.M var opptatt av at NRK skulle være blant de siste til å intervjue dem når de nå legger opp. De føler stor takknemlighet for sitt norske publikum.

– Norske fans har vært her for oss siden starten av vår karriere. Takk for det!

R.E.M. spilte i Norge i 2005. Da holdt de tre konserter i løpet av fem måneder i Oslo og Stavanger. Også i 2008 tok bandet turen til Norge, denne gang var det fansen i Bergen som fikk glede av bandet.

Les: R.E.M. holder koken

Avslutter med samlealbum

En av tre nye sanger på samlealbumet som avslutter R.E.Ms karriere denne uka er «We all go back to where we belong». Det er to videoer til sangen. I en ser man Kirsten Dunsts ansikt, i den andre ser man John Jorno. Kun dem.

– Da jeg spilte inn den siste delen av «We all go back to where we belong», så jeg hele tiden Kirstin Dunst og John Giorno for meg, for å klare å ferdiggjøre den. Det er jo helt vilt, men det var dem jeg så, og da spurte jeg om de kunne være med i videoen.

– Ved en tilfeldighet representerer de tre nye sangen en viktig del av det R.E.M har gjort de siste tre tiårene, sier Michael Stipe og forklarer at én av disse låtene er morsom, én er vakker, og én er mørk og noe forstyrrende.

Vokalisten får endelig kaffen sin, og klarer fortsatt å overraske kollegaen gjennom over 30 år med sitt valg av en koffeinfri variant. Kanskje kan de fortsette å overraske, hvem vet. Men som R.E.M. var dette det siste vi hørte fra Michael Stipe og Mike Mills.

Kulturstrøm