Ta gjerne en quizzer til bords!

– Vi er omgjengelige og hyggelige å få til bords, mener laget «Kvintessensen». Dan Børge Akerø framhever quizzere som utrolig ærlige folk som ikke prøver å jukse seg til seier. Og det sier han på tross av at en av deltakerne prøvde seg med sine japanske fektekunster før sending.

Dan Børge Akerø truet av kendo-sverd

Quizzlagene ser ut til å gjøre hva de kan for å få programleder Dan Børge Akerø til å gi dem spørsmålene på forhånd. Lars Hegglund har tatt med sit eget kendosverd foran lørdagens program.

Foto: Kirsti Falch Nilsen / NRK

– Om vi er nervøse? Tja. Det er nervepirrende å skulle svare så kjapt, sier tvillingbrødrene Lars og Knut Heggland nærmest i kor.

De utgjør halvparten av kveldens mesterlag, og vi møter dem idet de gjør seg klar for innspilling av QuizDan.

Deler manglende interesse for sport

– Vi er jo vant med å få mange spørsmål, men her skal det gå veldig fort. Og ikke kan diskutere like høyt som vanlig, heller. Men det hadde vel blitt dårlig TV dersom vi skulle fått den halvtimen vi som regel bruker, sier de til NRK.no.

Lars og Knut Heggland er med i QuizDan

Hver uke møtes brødrene for å quizze sammen.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Mager skal mettes og sminke skal legges før opptak, og det diskuteres hvem som har greie på hva. Brødrene er enige om at de utfyller hverandre.

– Jeg er god på historie og geografi. Populærkultur og sport er jeg dårlig på, vedgår Lars.

Broren mener han har kontroll på populærkultur, og da spesielt film. Men sport vil ingen av dem ta i, på tross av at Lars har drevet aktivt med den japanske fektesporten Kendo i flere år.

– Nei, vi får ta det som det kommer.

Protesterte mot for mange poeng

Programleder Dan Børge Akerø har ledet mange lørdagssatsninger i løpet av sin karriere, men aldri før har han møtt så ærlige deltakere som i QuizDan.

– Under NM for ikke så lenge siden var det tre lag som protesterte fordi de hadde fått for mange poeng, sier han, og ler rått.

– Ett av lagene fikk ikke godkjent klagen.

– Det vil uansett oppdages, så da er det best å være ærlig, svares det blant deltakerne.

Imponerende bakgrunner

Lars Heggland har holdt aktivt på med quiz siden 2006. Hver mandag møter han broren Knut og de andre deltakerne i «Kvintessensen» på pub, etter at han er ferdig på jobb på Universtitetet i Oslo. Her er han stipendiat i solfysikk, en jobb som må forklares nærmere.

- Jeg forsker på sola, studerer den så nøye som mulig. Så setter jeg opp matematiske modeller som helst skal stemme overens med utviklinga, sier Heggland.

– Hvor mange år på skolebenken må man ha for å bli det?

– Det har blitt noen år. Akkurat hvor mange, trenger vi kanskje ikke gå nærmere inn på, sier han og smiler.

Og nettopp det kjennetegner deltakerne i QuizDan – de har imponerende CVer. Vi snakker mastergradsstudenter, folk med doktorgrader i kjemi og statistikk. Så om du sliter med å løse oppgavene fra QuizDan, fortvil ikke.

Gode å ha til bords

Deltakerne bedyrer at de ikke graver seg ned i bøker for å bli gode i quiz.

– Det viktigste er nok å delta så mye som mulig. Spørrebøker er heller ikke så dumt, og vi leser avisen på en annen måte, for det kan jo hende at vi får aktuelle spørsmål når det virkelig gjelder. Det er da også mye morsommere å delta på quiz samen med andre enn å sitte med et leksikon, sier de.

Og får du en quizzer til bords, skal du ikke være redd for å bli stilt til veggs.

– Vi er interessert i det meste. En god quizzer er også en god bordkavaler. Jeg var en gang i et selskap hvor han jeg satt ved siden av kunne alt om kyr. Jeg slukte alt han sa. Så langt har jeg ikke fått bruk for det, men man vet jo aldri, sier Karen Skjånes på «Kvintessensen».

Kulturstrøm

  • Handler om mer enn å finne kjæreste

    Det sier «Hjem til jul»-skuespiller Ida Elise Broch til Kulturstripa. I Netflix-serien spiller hun hovedrollen som single Johanne. Hun lyver på seg en kjæreste for å roe ned familiens mas og forventninger.

     Ida Elise Broch
  • Urfolk bidrar i klimakampen

    Verden har mye å lære av urfolks tradisjonelle kunnskap om naturen, mener FN. Under det pågående klimatoppmøtet i Madrid, COP25 har urfolk for første gang en egen plattform for å bidra i kampen mot klimaendringene. Det store spørsmålet er hvordan verden skal nå målet om å bremse den globale oppvarmingen til 1,5-2 grader, som er vedtatt i Parisavtalen.