QuizDan frykter ikke dansekjendiser

Denne helgen gjør Dan Børge Akerø comeback som lørdagsentertainer på NRK for å teste allmennkunnskapene både hos quizlagene i studio, og TV-seerne der hjemme.

QuizDan med Dan Børge Akerø

Quizmaster Dan Børge Akerø sammen med «Unit Four», ett av lagene i lørdagens premiere på «QuizDan».

Foto: Erik Dyrhaug

QuizDan med Dan Børge Akerø

Dan Børge Akerø synes det er veldig gøy å være tilbake på lørdagskveldene.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Til tross for at VG langt på vei har kåret TV2s «Skal vi danse» til høsten lørdagsvinner allerede før «QuizDan» har vært på skjermen, tenker ikke programleder Dan Børge Akerø så mye på den varslede konkurransen om seerne.

– Hva seerne foretrekker får vi ikke gjort så mye med. Men vi skal gjøre så godt vi kan, og håper jo at seerne liker programmet vårt, sier Akerø til NRK.no.

Les også: – Ingen kjendiser klarte kvalifiseringen

Ferske ansikter

Nettopp det at TV2 satser på kjendiser, mens «QuizDan» heller satser på de beste av de beste i den nye folkesporten quiz, tror den erfarne programlederen kan bli en fordel for NRK.

– Jeg tror mange seere vil synes det er kjærkomment med litt nye ansikter og mennesker med substans, godt humør og enorme kunnskaper.

Før lørdagens premiere innrømmer NRK-veteranen at det fortsatt er nok av nerver før sending, til tross for 25 års programledererfaring.

– Men det er veldig gøy å være tilbake på lørdagskvelden!

Les også: Feirer 60-årsDan med nytt program

I verdensklasse

Gjennom 13 programmer skal quizmaster Akerø finne Norges beste quizlag blant de 27 lagene som har kvalifisert seg til konkurransen. Allerede før premieresendingen har det nemlig vært gjennomført flere kvalifiseringsrunder der 420 andre lag allerede er ute av dansen.

Selv om Dan Børge Akerø selv liker å være med på quiz, fastslår han raskt at han ikke har noe på de deltakende quizlagene å gjøre.

Les også: Slik blir TV-høsten på NRK

– Her snakker vi deltagere i verdensklasse, altså, fastslår han begeistret – og til beskjeden humring fra deltagersofaen.

– Joda, flere av «QuizDan»-deltagerne er på det norske quiz-landslaget, og Norge er rangert på femteplass i verdenssammenheng, begrunner Akerø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

QuizDan med Dan Børge Akerø

Tre lag konkurrerer mot hverandre i hvert program, vinneren går videre til semifinale.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Lege og trailersjåfør

Quizlagene i første program består av alt fra lærere til lege og trailersjåfør. Pub-lagene «Back to Basic» fra Honningsvåg og «Unit Four» fra Hammerfest utfordrer «mesterne» fra Oslo, quizlaget «Tryggve Grans skiskole» som nylig tok en tredjeplass i quiz-NM.

De to tapende lagene i hvert program drar hjem med hver sin pengepremie og et nyutviklet brettspill med samme navn som programmet, mens vinnerlaget går videre til semifinalen.

Det er heller ingen grunn til å fortvile for alle der hjemme som sitter med et overskudd av allmennkunnskaper og ikke helt vet hva dere skal bruke det til. I tillegg til at familien kan teste sine kunnskaper når programmet sendes på TV, kan dere også finne alle spørsmålene fra «QuizDan» på www.nrk.no/underholdning.

Kulturstrøm

  • Idris Elba i «Cats»

    Den britiske skuespilleren Idris Elba er siste tilskudd til rollelisten til den kommende filmversjonen av dansemusikalen «Cats». I filmen skal Elba tre inn i rollen som «skurkenes skurk», den slemme katta Macavity, melder Billboard. Elba slutter seg til en stab som er temmelig stjernespekket: Taylor Swift, Jennifer Hudson og Ian McKellen er allerede om bord. Andrew Lloyd Webbers kattemusikal «Cats» bygger på T. S. Eliots diktsamling «Å nærme seg en katt» fra 1939.

    Luther (series 4)
    Foto: Steffan Hill / BBC 2015
  • 2.250 euro i bot fra biblioteket

    En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake bøker til høyskolens bibliotek for sent. Professoren leverte tilbake 50 bøker for sent til biblioteket ved Hochschule Niederrhein i delstaten Nordrhein-Westfalen. Saken har nå havnet i retten. I retten fredag sa forsvareren at professoren anker boten fordi hun mener den er uforholdsmessig høy (NTB).