Hopp til innhold

QuizDan frykter ikke dansekjendiser

Denne helgen gjør Dan Børge Akerø comeback som lørdagsentertainer på NRK for å teste allmennkunnskapene både hos quizlagene i studio, og TV-seerne der hjemme.

QuizDan med Dan Børge Akerø

Quizmaster Dan Børge Akerø sammen med «Unit Four», ett av lagene i lørdagens premiere på «QuizDan».

Foto: Erik Dyrhaug

QuizDan med Dan Børge Akerø

Dan Børge Akerø synes det er veldig gøy å være tilbake på lørdagskveldene.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Til tross for at VG langt på vei har kåret TV2s «Skal vi danse» til høsten lørdagsvinner allerede før «QuizDan» har vært på skjermen, tenker ikke programleder Dan Børge Akerø så mye på den varslede konkurransen om seerne.

– Hva seerne foretrekker får vi ikke gjort så mye med. Men vi skal gjøre så godt vi kan, og håper jo at seerne liker programmet vårt, sier Akerø til NRK.no.

Les også: – Ingen kjendiser klarte kvalifiseringen

Ferske ansikter

Nettopp det at TV2 satser på kjendiser, mens «QuizDan» heller satser på de beste av de beste i den nye folkesporten quiz, tror den erfarne programlederen kan bli en fordel for NRK.

– Jeg tror mange seere vil synes det er kjærkomment med litt nye ansikter og mennesker med substans, godt humør og enorme kunnskaper.

Før lørdagens premiere innrømmer NRK-veteranen at det fortsatt er nok av nerver før sending, til tross for 25 års programledererfaring.

– Men det er veldig gøy å være tilbake på lørdagskvelden!

Les også: Feirer 60-årsDan med nytt program

I verdensklasse

Gjennom 13 programmer skal quizmaster Akerø finne Norges beste quizlag blant de 27 lagene som har kvalifisert seg til konkurransen. Allerede før premieresendingen har det nemlig vært gjennomført flere kvalifiseringsrunder der 420 andre lag allerede er ute av dansen.

Selv om Dan Børge Akerø selv liker å være med på quiz, fastslår han raskt at han ikke har noe på de deltakende quizlagene å gjøre.

Les også: Slik blir TV-høsten på NRK

– Her snakker vi deltagere i verdensklasse, altså, fastslår han begeistret – og til beskjeden humring fra deltagersofaen.

– Joda, flere av «QuizDan»-deltagerne er på det norske quiz-landslaget, og Norge er rangert på femteplass i verdenssammenheng, begrunner Akerø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

QuizDan med Dan Børge Akerø

Tre lag konkurrerer mot hverandre i hvert program, vinneren går videre til semifinale.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Lege og trailersjåfør

Quizlagene i første program består av alt fra lærere til lege og trailersjåfør. Pub-lagene «Back to Basic» fra Honningsvåg og «Unit Four» fra Hammerfest utfordrer «mesterne» fra Oslo, quizlaget «Tryggve Grans skiskole» som nylig tok en tredjeplass i quiz-NM.

De to tapende lagene i hvert program drar hjem med hver sin pengepremie og et nyutviklet brettspill med samme navn som programmet, mens vinnerlaget går videre til semifinalen.

Det er heller ingen grunn til å fortvile for alle der hjemme som sitter med et overskudd av allmennkunnskaper og ikke helt vet hva dere skal bruke det til. I tillegg til at familien kan teste sine kunnskaper når programmet sendes på TV, kan dere også finne alle spørsmålene fra «QuizDan» på www.nrk.no/underholdning.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober