Hopp til innhold

Ny bok: – Quisling plyndret norske jødiske familier

– Historien om Quisling må skrives om, sier historiker.

Villa Grande

I villaen på Bygdøy som Quisling okkuperte under annen verdenskrig, var det fullt av verdigjenstander og luksusgjenstander, tatt fra blant annet jødiske familier.

Foto: Sturlason AS Polyfoto

Historiker og forfatter Bodil Stenseth mener at Vidkun Quisling visste mer om deporteringen av norske jøder enn han hevdet.

Hun mener han ranet verdier fra jødiske familier som han visste aldri kom tilbake.

Gjenstander fra den jødiske familien Watchman i Norge, endte i Quislings eie. Etter krigen ble de funnet igjen blant eiendelene til Quisling i villaen han okkuperte på Bygdøy, et hus han kalte Villa Gimle. Og et stort gulvur som de eide endte i Quislings andre bolig «Ørneredet» i Asker.

– De mest kostbare gjenstandene fra Watchmans bolig endte i Quislings eie. Så jeg kan dokumentere at Quisling var blant dem som plyndret familiens bo. Det er et mønster her, forteller Bodil Stenseth, som har skrevet bok.

Bodil Stenseth

Historikeren Bodil Stenseth har skrevet boken Quislings ran. Der forteller hun om at Quisling hadde 600 kilo sølv i boligen sin på Bygdøy.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Det skulle ikke være noe igjen av de jødiske boene i Norge. Quisling visste at når jødene var transportert ut av landet så ville de aldri komme tilbake.

Visste om Holocaust

Under rettssaken mot Vidkun Quisling, fraskrev han seg ethvert ansvar for det norske Holocaust. Han hevdet han var uvitende.

Vidkun Quisling på sin 55-årsdag i 1942. På Gimle. Maria Quisling i lys kjole.

Vidkun Quisling ranet jødiske familiers eiendeler og puttet det inn i villa Grande som han hadde okkupert, mener historiker

Foto: NTB Scanpix / NTB scanpix premium

Bodil Stenseth har funnet ut av det var mye tyvegods i villaen der Quisling levde sitt luksusliv. Og verdisakene var fra mange private bo, blant annet jødiske familier.

Etter krigen ble det holdt utstilling av herreløse gjenstander funnet i villaen. Ytterst få møtte opp. Mange var ikke lenger i live. Familiene var utslettet.

De som plyndret hadde forberedt seg godt og de førte lister, forteller Stenseth. De visste ofte hvor verdisakene befant seg og hvilke hjem som hadde antikvitetsskatter.

Stenseth har funnet ut at hjemmet til familien Watchman ble ranet. Og mener Quisling var blant gjerningsmennene.

– Og det var en plyndring med døden til følge, sier hun.

Familien på tre, far, mor og sønn ble deportert med Donau. Da de kom frem til Auschwitz ble de drept. Hun mener Quisling visste om deportasjonene og at han kunne forsyne seg fordi de aldri ville komme tilbake.

600 kilo sølv

– Bør okkupasjonshistorien skrives om?

– Ja på det punktet som gjelder Quisling og jødene, mener hun, og legger til:

– Han var vel vitende om hva som skjedde. Det er denne saken et bevis på. Og han hadde en mye større del av ansvaret for det norske Holocaust.

Villa Grande

Villa Grande er 100 år gammel, men ble omdøpt til villa Gimle da Quisling gjorde det til sitt luksushjem fylt med tyvegods. Idag huser det Holocaust-senteret.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Direktøren for Holocaust-senteret, Guri Hjeltnes er enig med forskeren. Hun forklarer at dette plasserer Quisling midt i det norske Holocaust.

Villa Grande ligger på Bygdøy i Oslo, og huser nå Holocaust-senteret. I villaen ble det funnet enorme mengder verdisaker, møbler, malerier og sølvtøy.

Quisling hadde 600 kilo sølvtøy, og man kunne se at sølvet var støpt om fra gammelt sølvtøy. Det var laget av mange flerarmede lysestaker som jødiske familier brukte.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.