Hopp til innhold

Pynt til halloween

Vi pynter til jul, vi pynter til påske, men hvorfor ikke pynte til halloween? 

Nertera
Foto: thegardenhelper.com

Med terningkast gir Tor Smaaland deg oversikten til hva slags planter som passer seg til halloween, som ifølge engelsk tradisjon feires 31. oktober, dagen før 1. november.

Det som er bra ved plantene som Tor anbefaler er at de holder litt lengre enn bare en natt. Desse plantene holder lengre, om du følger rådene!

Orkidé 

Orkide
Foto: Atle Markeng / NRK

 (Phalaenopsis ssp.)

Terningkast: 6

Phalanopsis er blitt en A-slagerplante i Norge på svært kort tid. Det er ikke rart. Ingen annen blomstrende stueplante holder like vakker prakt like lenge, og nå også i oransje.

Plassering inne/stell:

Lyst, men ikke direkte sol. Vanlig stuevarme, men kjøligere etter blomstring. Bør settes i en avsmalnende potteskjuler slik at plastpotta henger to-tre cm over bunnen av potteskjuleren. Sørg for at det alltid rekker frisk vann akkurat opp til plastpotta.

Potterose

Potterose
Foto: www.floradania.dk

(Rosa ssp.)

Terningkast: 6

Holder blomstring utrolig lenge. Mange dufter. Merkelig at ikke flere bruker flere.

Plassering inne/stell:

Så lyst som mulig og helst ikke over 18 grader. Holdes jevnt fuktig, men ikke klissvåt. Unngå dusjing. Fjern avblomstra tjafs.

Skjoldbærer

 

Scutellaria
Foto: www.floradania.dk

 (Scutellaria costaricana)

Terningkast: 5

Alt for lite brukt blomsterplante. Krever litt ekstra påpasselighet, men vil blomstre igjen og igjen hos dem som passer på

Plassering inne/stell:

Lyst, men unngå direkte sollys. Må holdes jevnt fuktig. Skal ikke dusjes. Skjær vekk visna blomsterklaser.

Krysantemum

Chrystanthemum
Foto: www.floradania.dk/index.po

(Chrysanthemum x indicum)

Terningkast: 5

Selv om det er kjedelig og vanlig med "kryss", holder de det de lover og ikke mer. Hva mer kan du be en plante om? At den skal hente tøflene dine?

Plassering inne/stell:

Så lyst som mulig, gjerne direkte sol. Vannes regelmessig, men skal ikke gjødsles under blomstring.

Ildtopp

Kalanchoe
Foto: www.floradania.dk/index.po

 (Kalanchoe blossfeldiana)

Terningkast: 5

Ildtopp har prydet norske hjem siden lenge før Nansen lærte å gå på ski. Heldigvis har dyktige gartnere krysset fram flere enn den kjedelige rosarøde. Versjoner med fylte eller doble blomster står veldig bra lenge.

Plassering inne/stell:

Ikke direkte sollys, og litt kjøligere enn du liker stua. Kan godt tørke litt ut.

Gitterblad

Vriesea

(Vriesea splendens `Goldstar´)

Terningkast: 4

Stueplante i Norge siden før jeg ble født. Holder tilsynelatende uendelig og bør derfor periodisk vaskes med fuktig klut. Ideell for folk som mener det finnes folk uten grønne fingre.

Plassering inne/stell:

Gjerne skyggefullt. Unngå direkte sol. Holdes godt fuktig sommerstid, men gjerne ganske tørr fra oktober til mars. Lunka regnvann er perfekt. Skal vannes både i bladrosetten og i potta.

Guzmania

 

Guzmania
Foto: Bjarni_Jacobsen

 (Guzmania lingulata)

Terningkast: 3

Har prydet norske hjem siden steinalderen. Brukes mye som grønn dings på veikrobord, i luka til parkeringsvakta og slikt. Holder så lenge at du skulle tro den var av plast. Vedlikeholdes med støvsuger, men tåler ikke oppvaskmaskin.

Plassering inne/stell:

Lyst, men unngå direkte sol. Høy luftfuktighet som forordnes med ivrig vanning på stor skål. Kan dusjes ofte

Gerbera

 

Gerbera
Foto: www.floradania.dk

 (Gerbera jamesonii)

Terningkast: 3

Litt gammelmodig greie med så perfekt blomst at den nesten ser uekte ut. Krevende å få i blomst igjen.

Plassering inne/stell:

Varmt og lyst. Dusjes hver dag. Skal ikke tørke ut.

Søtvier

Solanum
Foto: www.floradania.dk/index.po

 (Solanum pseudocapsicum)

Terningkast: 3

Virker ofte som om mange produsenter presser denne planta til å vokse alt for fort hos siden de ofte kollapser så snart de flytter inn i stua.

Plassering inne/stell:

Lyst og gjerne litt kjøligere enn stuetemperatur. Den øverste halvdel av pottejorda kan gjerne tørke før vanning. Dusjes jevnlig.

Prydpepper

Prydpepper
Foto: www.floradania.dk

 (Capsicum annuum)

Terningkast: 3

Som med korallbær virker det som om produsentene krever for mye av denne i dyrkingsfasen. Hos meg ender den alltid som noe bladløst nakent med rynkete pepperdingser på toppen.

Plassering inne/stell:

Så lyst som mulig, gjerne direkte sol. Vannes regelmessig. Gjødsles ivrig i sommersesong.

Korallbær

Nertera
Foto: thegardenhelper.com

 (Nertera granadensis)

Terningkast: 2

Grusom greie som brukes over alt der det liksom bare må være noe grønt. Holder ikke ut i stuevarmen, og heller ikke på veikrobordet. Småbarn gnafser på dem. Fytterakkern!

Plassering inne/stell

Trives best omkring 12-13 grader og skyggefullt.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober