NRK Meny
Normal

Russisk politi beslagla maleri av Putin og Medvedev i kvinneundertøy

Et maleri som forestiller de to russiske statslederne som koser med hverandre ikledd dameundertøy, ble for sterk kost for myndighetene.

Maleri av Putin og Medvedev i kvinneundertøy

En besøkende på Konstantin Altunins utstilling betrakter et maleri av Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev i kvinneundertøy.

Foto: OLGA MALTSEVA / Afp

Vitaly Milonov

Politikeren Vitaly Milonov er en av arkitektene bak homopropaganda-loven. Han anklages for å stå bak politiaksjonen mot utstillingen.

Foto: ALEXANDER YASENEV / Afp

Maleriet er ført i penselen av kunstneren Konstantin Altunin og er en del av utstillingen «Ledere» som nylig åpnet i St. Petersburg.

Onsdag slo derimot russisk politi til mot galleriet og beslagla fire av Altunins malerier og stengte utstillingen.

– Vi mottok tips fra en borger som mente maleriene brøt loven. Politiet har beslaglagt fire malerier og de blir nå undersøkt av eksperter, sier talsmann for politiet Vyacheslav Stepchenko til nyhetsbyrået AFP.

Hevder politiker står bak

Utstillingen og verkene som er beslaglagt har flere referanser til den kontroversielle loven som forbyr å promotere homoseksualitet overfor mindreårige.

Det er ikke kjent om det er med hjemmel i denne loven at politiet har beslaglagt kunstverkene.

I tillegg til maleriet av Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev i dameundertøy, beslagla politiet blant annet også et portrett av det homofiendtlige parlamentsmedlemmet Vitaly Milonov foran et regnbueflagg.

Konstantin Altunin-utstilling

Et annet av bildene som refererer til homoloven. I bakgrunnen portretter av Stalin og Gorbatsjov.

Foto: OLGA MALTSEVA / Afp

Milonov skal ha vært sammen med politiet da de gikk til aksjon mot galleriet, opplyser Alexander Donskoi som er ansvarlig for utstillingen.

– Etter at han besøkte utstillingen kom han tilbake med politiet. Det er han som står bak stengingen av utstillingen, hevder Donskoi overfor AFP.

– Ble bedt om å ikke lage oppstuss

Donskoi sier han og museet er anmeldt for ekstremisme som følge av utstillingen.

– Politiet anbefalte oss å ikke lage noe oppstuss rundt dette før G20-møtet i St. Petersburg i neste måned. Men dette er skandaløst. Kunst har ingenting med politikk å gjøre, sier Donskoi.

Putin godkjente loven om «homopropaganda» i begynnelsen av juli i år. Loven gir bøter på opp til 5000 rubler – cirka 1000 kroner – for å informere om «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige.

Den føderale loven kom etter at flere store byer i Russland allerede hadde innført tilsvarende lover – og først ute var St. Petersburg.

Kulturstrøm

  • Musikksjefen anbefaler

    P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

    Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!