Pussy Riot til Norge

To av de nettopp løslatte Pussy-Riot medlemmene kommer til Festspillene i Bergen for å vise filmen «Pussy vs Putin» og snakke om sitt nye prosjekt.

Russia Pussy Riot Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina

Rett før jul ble de benådet. Nå kommer to av medlemmene i Pussy Riot til Festspillene i Bergen for å presentere filmen «Pussy vs Putin».

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

– Filmskaperne har fulgt oss fra den spede start. De er viktige medspillere i utviklingen av de politiske og estetiske uttrykkene våre. Denne filmen er unik. «Pussy vs. Putin» gir en objektiv skildring fra innsiden. Vi håper alle som støtter oss kommer og ser, skriver de to Pussy Riot-medlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova i en e-post til Festspillene i Bergen.

Lille julaften slapp Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova ut av russisk fengsel, hvor de har sonet en dom på to års fengsel etter sin protest mot president Putin og alliansen med den russisk-ortodokse kirke i Moskvas hovedkatedral.

Pussy Riot begeistret for filmen

Festspillene i Bergen fikk akkurat en bekreftelse på at damene nå kommer til Bergen.

– Vi har ikke snakket med dem direkte, men den russiske kulturlederen, Alexander Cheparukhin fortalte at da damene ble benådet og fikk sett filmen ble de så begeistret at de gjerne ville presentere og fronte den på Festspillene i Bergen, sier kommunikasjonssjef i Festspillene i Bergen, Silje Gripsrud.

Det er snart to år siden bandet, eller kunstrposjektet, spilte sin famøse konsert i Kristi Frelserkatedral i Moskva.

Diskuterer demokrati og identitet

Pussy Riot

Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alekhina i glassbur i rettssalen i Moskva.

Foto: - / Afp

Festspilldirektør Anders Beyer er svært glad for at de alle kunne takke ja til invitasjonen.

– I år er det grunnlovsjubileum og Festspillene ønsker å markere dette ved å diskutere demokrati og identitet. Det vil gå igjen som en råd tråd i festspillprogrammet. Pussy Riot har kjempet hardt for ytringsfrihet og demokratiske verdier og det blir interessant å høre på dem, sier Beyer.

Skildring fra innsiden

«Pussy vs Putin» fra 2013 er en insider-film laget av russiske «Gogols Wifes Productions». Filmskaperne har fulgt hvert skritt i punkkollektivets kamp mot Putin fra deres første opptreden på taket av en trolleybuss iført fargerike balaklavaer.

Her er scener fra musikkvideoinnspillinger, deres fremførelse av «Jomfru Maria, frels oss fra Putin» i Kristus Frelser-katedralen og scener fra tiden i fengselet. De har også fulgt støtteaksjonene og protestene i inn- og utland.

Vil besøke norske fengsel

Etter filmvisningen arrangerer Festspillene en samtale hvor også filmskaperne, den russiske kulturlederen Alexander Cheparukhin og Russland-forskeren Martin Paulsen deltar. Sistnevnte er også leder av priskomitéen til Raftostiftelsen.


Når Pussy-Riot er i Norge, ønsker de å snakke om sitt nye prosjekt Zona Prava. De planlegger også en tur til Oslo, og vil besøke fengsler og se fjordriket når de er i landet.

– Prosjektet Zona Prava har som mål å slå ned på alt som berøver og ødelegger menneskers frihet. Vi kjemper for å reformere inhumane fengselssystemer. Norge har et reformert, verdensledende fengselssystem som vi vil lære mer om. Derfor blir møtet med et norsk fengsel viktig for oss, skriver de to.

Hele festspillprogrammet lanseres 6. februar, og billetter legges ut for salg samme dag.

Kulturstrøm