Norge har pusset opp «verdens viktigste rom»

Bli med inn i den nyoppussede sikkerhetsrådssalen til FN. Rommet ble donert og utformet av Norge i 1952, og er nå pusset opp med hjelp av norske penger.

Natt til tirsdag norsk tid var 600 mennesker samlet til gjenåpning av møtesalen til FNs sikkerhetsråd i New York.

Norge har gjennom historien spilt en viktig rolle i utformingen og finansieringen av salen, og har også tatt deler av regningen når den har blitt totalrenovert gjennom de tre siste årene.

Derfor var det ikke tilfeldig at det var nettopp den norske utenriksministeren, Espen Barth Eide, som sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon sto for den formelle åpningen av salen.

Eide kaller salen, som har vært åsted for en rekke historisk viktige avgjørelser, for «verdens viktigste rom».

– Det er naturlig at Norge tok ansvaret for oppussingen, sier Eide til NTB.

Ban Ki Moon fikk slips av Espen Barth Eide

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fikk et slips med samme design som tapetet i rådssalen av utenriksminister Espen Barth Eide, noe han angivelig ble veldig glad for.

Foto: Den norske FN-delegasjonen i New York

Stort maleri

Det var Norge som i sin tid donerte sikkerhetssalen til FN.

Den norske stjernearkitekten Arnstein Arneberg sto for utformingen, mens kunstner Per Krohg laget det massive veggmaleriet bak møtebordet.

Arneberg og Krohg er blant annet kjent for henholdsvis arkitekturen og utsmykningen i Oslo Rådhus.

Det store freskomaleriet som preger sikkerhetsrådssalen viser en føniks som reiser seg fra asken, og det er lett å trekke paralleller til situasjonen etter annen verdenskrig.

– Essensen i ideen er å gi inntrykk av lys, sikkerhet og glede. Den verden vi ser i forgrunnen kollapser, mens den nye verden er basert på klarhet og harmoni, og kan bygges opp, sa Krohg i 1950.

– Per Krohgs maleri viser hva han håper verden en gang vil bli, som resultat av godt arbeid i FN og oppslutning om FNs ideer, meldte NRK da salen ble åpnet i 1952.

Tilbakeført

Det er usikkert hvorfor akkurat Norge fikk oppgaven med å utsmykke sikkerhetsrådssalen, men det er blitt antydet at daværende generalsekretær i FN, norske Trygve Lie hadde en finger med i spillet.

Oppussing av sikkerhetsrådssalen

Salen ble strippet helt ned før oppussingsarbeidet.

Foto: Den norske FN-delegasjonen i New York

Norge har bidratt med omlag 47 millioner kroner til oppussingen.

Under arbeidet har hovedmålet vært å tilbakeføre rommet til sin opprinnelige form. Rommet ble totalt strippet ned, før man bygde det opp fra bunnen av igjen.

Foruten at askebegrene er blitt fjernet og at dataskjermer og teknisk utstyr er blitt rustet opp, er det ikke blitt gjort noen endringer i innredningen.

Ventilasjonssystemet er også blitt oppgradert, og man har fjernet asbest fra veggene.

Norsk design

Sikkerhetsrådssalen inneholder en rekke tidsriktige eksempler på norsk design.

Stolene i salen ble designet av Arnebergs assistent, Finn Nilsson, og ble bygget av møbelsnekker Johan Fr. Monrad i Norge.

Stråtapetene på veggene er fra Biri, og Else Poulsson designet stoffet på veggene.

Jeg har benyttet gode materialer, elde tresorter og marmor, ut fra den betraktning at det skulle skapes noe som skulle ha varighet, og i en utforming som ville tåle tidenes skiften.

Arkitekt Arnstein Arneberg til VG i forbindelse med byggearbeidet av sikkerhetsrådssalen i 1952

Likevel er ikke alle detaljer akkurat fullt så «norske» som arkitekt Arnstein Arneberg ønsket seg.

Blant annet skulle gardiner og møbeltrekk veves spesielt for oppgaven av «fru Paulsen» i norske Husfliden, men på grunn av langtekkelig anbudsarbeid av FNs arkitektfirma, måtte dette sløyfes, meldte VG i 1952.

– Mest vellykket

Den nye møtesalen ble likevel godt mottatt etter åpningen – i hvert fall i enkelte kretser.

Blant annet karakteriserte New York Times rommet som det «mest vellykkede i FNs administrasjonsbygning».

Andre var mer kritiske. Magasinet meldte Time følgende:

– Saken om Tunis-spørsmålet ble drøftet i to uker i den nye, dyrt heslige sikkerhetsrådssalen som har utsikt til Manhattans East River.

Fra åpningen av FNs sikkerhetsråds møtesal i 1952. Salen ble donert og utsmykket av Nore. Kunstner Per Krogh laget veggmaleriet, og Arnstein Arnberg sto for utformingen av salen.

VIDEO: Klipp fra åpningen av møtesalen i filmavisen i 1952.

Viktig sal

Selv om det var delte meninger om salen, har den siden innvielsen under behandlingen av Tunis-spørsmålet, tjent sitt formål.

Sikkerhetsrådssalen har vært sentrum for viktige avgjørelser i en rekke historiske konflikter og spørsmål.

For eksempel var det i denne salen at et enstemmig Sikkerhetsråd i 2001 slo fast at situasjonen i Afghanistan var en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, noe som senere banet vei for Norges bidrag til ISAF-styrkene og krigen i landet i 2002

Sikkerhetsrådet består av 15 medlemmer, hvorav fem er faste.

De fem faste er de allierte etter 2. verdenskrigen, og stormaktene Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA.

De øvrige medlemmer blir valgt av Generalforsamlingen og sitter i to år om gangen.

Kulturstrøm

 • Soloartister med bandkarriere

  Begge prøvde seg som soloartister i tillegg til å være frontfigurer av to av tidenes største band, The Rolling Stones og Queen. Radioprogrammet P.I.L.S. tar for seg historien til Mick Jagger og Freddie Mercury.

  I denne utgåva av P.I.L.S. med Finn Tokvam og Bård Ose handlar det om då Mick Jagger og Freddie Mercury, frontfigurane i The Rolling Stones og Queen, begge prøvde seg som popartistar midt på 1980-talet.
 • Sinne over kvinner i krigsspill

  I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP