Pushwagner vant i retten

Morten Dreyer må levere tilbake alle Pushwagners kunstverk.

Pushwagner og Morten Dreyer
Foto: Berit Roald/Hedvig Idås/Scanpix

Oslo Tingrett avgjorde i dag at avtalen Morten Dreyer gjorde med Puswagner i 1998 er ugyldig.

Dreyer dømmes til å betale en erstatning til Terje Brofos, alias Hariton Pushwagner, på 1.009.185 kroner innen to uker.

Dette er for Dreyers salg av Pushwagners bilder i strid med råderetten. Erstatningsbeløpet er ikke omstridt, og utgjør nettofortjenesten etter salg i 2006 og 2008.

Terje Brofos, alias Pushwagner

Terje Brofos, alias Pushwagner

Foto: Berit Roald / Scanpix

Pushwagner må tilbakebetale 400.000 kroner til Dreyer. Dette er den gjelden Dreyer etterga da Pushwagner overdro sine verker til ham i 1998. Den gangen skrev Pushwagner under på en avtale som overdro retten til bildene han så langt hadde skapt til sin daværende agent og kompanjong Morten Dreyer.

Tidlig i oktober stevnet Pushwagner sin tidligere støttespiller Morten Dreyer for retten. Han ville ha gamle avtaler kjent ugyldige.

Striden mellom de to har også involvert en straffesak. I mai i fjor anmeldte Pushwagner Dreyer for bedrageri og forfalskning. Denne saken ble imidlertid henlagt av politiet.

Pushwagner eier nå egne verk

Nå har altså Pushwagner vunnet tilbake retten til sine egne verk.

Brofos’ behov for å gjenopprette det korrekte eiendomsforholdet oppveier Dreyers interesse; det ville være klart urimelig om Brofos skulle tape eiendomsretten til sitt personlige livsverk, når Dreyer ikke var i aktsom god tro og avtale var så vidt klart urimelig.

Dom, Brofos mot Dreyer

Morten Dreyer er i retten dømt til å betale erstatning til Terje Brofos, alias Pushwagner, på 1.009.185 kroner. Han må også levere tilbake alle Pushwagners bilder.

Bilder av Hariton Pushwagner

Bilder av Hariton Pushwagner

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Mente Pushwagner løy

Under den andre dagen i retten fremstilte Morten Dreyer Puswhagner som en løgner. Han oppfattet også mediedekningen av saken som veldig partisk.

- Det er som forventet. Media støtter myten om den stakkars uteliggeren, som har blitt lurt fra livsverket sitt. Jeg mener det er en helt gal historie, og det tror jeg rettssaken vil belyse veldig tydelig, sa han da.

Krevde over 1,2 millioner

Pushwagner krevde over 1,2 millioner kroner fra sin tidligere venn, samt at bilder i Dreyers besittelse tilbakeføres til kunstneren.

– Vinner jeg, faller ikke drømmen min om å få bildene mine tilbake, sa kunstneren Pushwagner da den sivile rettssaken om kunst taksert til opptil 15 millioner kroner startet i begynnelsen av oktober.

Partene må betale sine egne saksomkostninger.

Morten Dreyer vil ikke uttale seg til NRK.

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC