NRK Meny
Normal

Puppeglipp kan ende i høyesterett

Åtte år er gått siden Janet Jacksons famøse puppeglipp under Superbowl, men rettsstriden mellom CBS og det amerikanske medietilsynet er på ingen måte over. Nå kan saken ende i høyesterett.

Janet Jackson og Justin Timberlake

Janet Jackson og Justin Timberlake under opptredenen i Superbowl i 2004.

Foto: WIN MCNAMEE / REUTERS

Et 9/16-dels sekund var alt de 90 millioner tv-seerne hadde til å få et glimt av Janet Jacksons dekorerte pupp under Superbowl i 2004. Dette var likevel nok til å sette sinnene i kok hos Federal Communications Commission (FCC), organet som regulerer etermedier i USA.

Jackson fremførte en duett sammen med Justin Timberlake, som ble avsluttet med at Timberlake dro av den ene delen av toppen på lærkostymet til Jackson. Dermed ble Janet Jacksons piercede høyre bryst blottet foran forskrekkede tilskuere.

FCC kalte stuntet uanstendig, og utstedte en «usømmelighetsbot» på $550,000, ca 3 millioner kroner, til CBS.

Siden den gang har saken gått frem og tilbake i rettsinstansene. I november i fjor ble det satt en foreløpig stopper i prosessen, da den føderale domstolen i USA avviste FCCs krav.

Les: Slipper bot for Janets puppeglipp

Anker videre

Men nå er kanskje ikke saken over likevel. FCC varslet i går at de vil anke saken videre til høyesterett. Dermed har CBS en måned på seg til å levere inn et formelt svar til høyesterett der det ventes at de anmoder retten om å avvise saken.

Høyesterett vil så ta stilling til en eventuell gjenopptakelse av saken i løpet av noen måneder. Velger de å ta opp saken, vil den sannsynligvis ikke komme for retten før en gang neste år.

Strammet inn reglene

«Puppestuntet» (eller «Nippelgate», som det har blitt kalt på folkemunne) fikk en rekke reaksjoner i 2004, og førte blant annet til at kongressen tidoblet maksimalsummen for «usømmelighetsbøter» til $325,000 (nesten 2 mill kroner) per overtredelse pr tv-stasjon. (CBS-boten på $550,000 er egentlig fordelt på 20 underkanaler i CBS, og ville dermed også blitt ti ganger så høy, hadde stuntet skjedd i dag.)

I disse dager pågår det også en annen sak i høyesterett i USA om hvorvidt FCCs sensurregler for blasfemi og innhold av seksuell karakter bryter med reglene for ytringsfrihet.

Utfallet av den kan eventuelt føre til at det blir mer pupper på amerikansk tv.

Kulturstrøm

 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Morten Krogvold
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Forsvaret kutter i musikken

  Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

  Forsvarets musikk Harstad
  Foto: Nils Mehren