Hopp til innhold

Bill Pullman til Den Nationale Scene

Hollywood-stjernen er hanket inn når teaterhuset i Bergen setter opp Shakespeares «Othello».

Bill Pullman

HOLLYWOOD-STJERNE: Bill Pullman spilte i store filmer som «Mens Du Sov», «Independence Day» og «Lost Highway» på midten av 1990-tallet. Nå skal han spille Shakespeare på en liten teaterscene i Bergen.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS

Stein Winge

TRO MOT TEKSTEN: Regissør Stein Winge vil legge handlingen i William Shakespeares «Othello» til i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Bill Pullman (60) er nok kjent for de fleste i rollen som amerikansk president i apokalypsefilmen «Independence Day» fra 1996.

Liten sal

Nå har Den Nationale Scene sikret seg hans tjenester i forbindelse med at de setter opp «Othello» fra 7. februar neste år. Forestillingen settes ikke opp på hovedscenen, men i Teaterkjelleren, med bare 200 sitteplasser.

Pullman starter prøvene i Bergen i desember, og blir boende i byen til langt utover våren.

Teatersjef Agnete G. Haaland sier at de ikke har sprengt banken for å få med Pullman, men at de holder seg til norske skuespillersatser.

Lærer seg norsk

Regissør Stein Winge sier at han er tro mot teksten, men at handlingen legges til i dag.

Til Aftenposten sier Haaland at Pullman kommer til å snakke mer norsk enn man skulle tro.

– Pullman arbeider nå med å tilegne seg norskkunnskaper. Men det blir en tospråklig forestilling. At han er en fremmed fugl i landskapet, brukes også i det språklige. Dessuten er nordmenn så gode i engelsk – jeg er ikke bekymret for det, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober