NRK Meny
Normal

Bill Pullman til Den Nationale Scene

Hollywood-stjernen er hanket inn når teaterhuset i Bergen setter opp Shakespeares «Othello».

Bill Pullman

HOLLYWOOD-STJERNE: Bill Pullman spilte i store filmer som «Mens Du Sov», «Independence Day» og «Lost Highway» på midten av 1990-tallet. Nå skal han spille Shakespeare på en liten teaterscene i Bergen.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS

Stein Winge

TRO MOT TEKSTEN: Regissør Stein Winge vil legge handlingen i William Shakespeares «Othello» til i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Bill Pullman (60) er nok kjent for de fleste i rollen som amerikansk president i apokalypsefilmen «Independence Day» fra 1996.

Liten sal

Nå har Den Nationale Scene sikret seg hans tjenester i forbindelse med at de setter opp «Othello» fra 7. februar neste år. Forestillingen settes ikke opp på hovedscenen, men i Teaterkjelleren, med bare 200 sitteplasser.

Pullman starter prøvene i Bergen i desember, og blir boende i byen til langt utover våren.

Teatersjef Agnete G. Haaland sier at de ikke har sprengt banken for å få med Pullman, men at de holder seg til norske skuespillersatser.

Lærer seg norsk

Regissør Stein Winge sier at han er tro mot teksten, men at handlingen legges til i dag.

Til Aftenposten sier Haaland at Pullman kommer til å snakke mer norsk enn man skulle tro.

– Pullman arbeider nå med å tilegne seg norskkunnskaper. Men det blir en tospråklig forestilling. At han er en fremmed fugl i landskapet, brukes også i det språklige. Dessuten er nordmenn så gode i engelsk – jeg er ikke bekymret for det, sier hun.

Kulturstrøm

 • Bourdain kritiserte Trump

  TV-personligheten og kokken Anthony Bourdain, som døde 8. juni, tok et oppgjør med den amerikanske presidenten i sitt siste intervju, melder NTB.

  The Guardian har snappet opp det som sannsynligvis var TV-stjernekokkens siste intervju, fra nettmagasinet Popula.

  – Noen på pressebrifingen i Det hvite hus må ofre jobben sin og si: «Din førsteklasses drittsekk!» formaner Bourdain, blant annet.

  Bourdain var kjent for sine mat- og reiseprogram på CNN. Han begikk selvmord, 61 år gammel.

  Anthony Bourdain
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Nytt nasjonalt 22. juli-minnesmerke

  Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene. Det blir plassert ved Høyblokka i Oslo, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Forslag til minnesmerker etter terrorangrepene i 2011 har tidligere vakt mye debatt. Støttegruppa for 22. juli sier at dette minnesmerket er etterlengtet (NTB).

 • Terningkast fire til «Mamma Mia»

  Fansen vil kose seg, mener P3s filmanmelder om «Mamma Mia»-oppfølgeren, som er klar for norske kinoer. Hun fremhever Chers inntreden i filmen, og at Pierce Brosnan er spesielt god denne gangen. Heldigvis har sistnevnte fått færre sangnumre å bryne seg på. «Jeg liker at manusforfatterne siden sist har lært at Brosnans stemme ikke gjør seg så godt i full utfoldelse,» skriver anmelderen.

  Mamma Mia, Here We Go Again!
  Foto: Jonathan Prime