NRK Meny
Normal

Publikum svikter Den Nationale Scene

Den Nationale Scene i Bergen har slitt med besøket på flere av årets store satsinger. Annethvert sete har stått tomt på krigsdramaet «Forbrent». Samtidig skal eksterne granskere undersøke beskyldninger mot teaterdirektøren.

Agnete Haaland, portrett

TOMME SETER OG STOR KONFLIKT: Teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen, Agnete Haaland, må håndtere en lavere besøksprosent en forventet og alvorlige beskyldninger mot teaterets direktør.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

«Forbrent» på teaterets Store Scene var høstens store satsing på Den Nationale Scene (DNS).

Men stykket trakk bare 6.303 publikummere i september og oktober. Det betyr at besøksprosenten bare var på 51, langt under det som var budsjettert, som var 70 prosents besøk, skriver Bergens Tidende.

Stykket fikk flere gode anmeldelser, men publikum strømmet ikke til av den grunn.

Også flere andre stykker, som «En folkefiende», «Momo, eller kampen om tiden» og «Anne Pedersdotter» hadde mindre besøk enn budsjettert. Det hjalp ikke mye at Hollywood-stjernen Bill Pullman dro fulle hus til «Othello» i Teaterkjelleren. Overskuddet endte på 242.000 kroner. «Hellemyrsfolket» og en annen reprise, «Sånne som oss» har til dels reddet økonomien, skriver BT.

– Vi opplever ikke at vi har slitt veldig med besøket. Vi har hatt et år med svært gode tilbakemeldinger fra både publikum og kritikere. Det er korrekt at vi har solgt mindre enn forventet, men avdelingslederne har hatt stort fokus på kostnadsbesparelser, så vi har ikke måttet kutte i produksjonene, sier teatersjef Agnete Haaland.

Hun sier at den budsjetterte besøksprosenten er høy fordi teateret er ambisiøst på alle felt.

– Og det skal vi fortsette å være, sier teatersjefen.

Konflikter og grove beskyldninger

Teateret i Bergen har den siste tiden vært i nyhetsbildet av andre grunner enn dårlig billettsalg.

Kommunikasjonssjefen Finn Bjørn Tønder sa i begynnelsen av oktober opp sin stilling på grunn av en konflikt med Bente Hartvedt Ringstad, direktøren ved Den Nationale Scene.

Tønder har anklaget direktøren for å ha planlagt dokumentforfalsking. Direktør Ringstad er også blitt beskyldt for å være manipulerende og ha en diktatorisk lederstil.

Direktøren har ikke ønsket å kommentere saken. Teatret har hentet inn eksterne granskere for å undersøke de grove beskyldningene fra kommunikasjonssjefen.

– De personene som jeg har snakket med og som har noe på hjertet, håper å få en seriøs behandling av denne saken. De ønsker å få sagt hva de mener i et riktig forum, har Ringstad uttalt til NRK.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller