Psykolog: Viktig å få frem at mange har angst

P3-programleder Christine Danckes åpenhet om angst omfavnes på sosiale medier. – Det er viktig å vise at også de som har alt på stell, kan ha det fælt, mener psykolog Peder Kjøs.

Jeg mot meg JEG MOT MEG

VIKTIG: Peder Kjøs, kjent fra NRK-serien «Jeg mot meg» mener det er viktig å vise at også mennesker som fremstår som vellykkede, kan slite.

Foto: Andris Søndrol Visdal

Mandag sto P3-programleder Christine Dancke frem med sin personlige historie om angst i et innlegg på Facebook.

Kommentarfeltet ble raskt fylt med støtteerklæringer og personlige historier om angst, og innlegget er delt flere hundre ganger.

Du vet når du føler du burde si noe høyt, men så blir du redd for at det kanskje blir litt flaut og at folk kommer til å...

Publisert av Christine Dancke Mandag 12. september 2016

– Mange føler seg alene

Psykolog Peder Kjøs, kjent fra NRK-serien «Jeg mot meg», understreker at kjente personer som står frem, ikke utgjør flertallet av de som får angstlidelser.

Christine Dancke

Christine Dancke får massiv støtte etter at hun delte sine erfaringer med panikkangst.

Foto: NRK

– Denne typen problemer er mest utbredt blant de som faller utafor, som ikke har det greit hjemme og har vanskelige oppvekstvilkår, sier Kjøs.

Samtidig mener han at kjente stemmer som står frem med historiene sine, hjelper å avstigmatisere angst.

– Det er viktig å få frem at angst er vanlig og noe mange har. Selv om det er blitt vanligere å snakke om, er det fortsatt mange som føler seg alene med problemene.

Kjøs tror det engasjerer ekstra sterkt når noen som fremstår som vellykkede, er åpne om psykiske lidelser.

– Grunnen til at det engasjerer, er at noen som ser ut til å få det til, viser frem en litt mer kompleks virkelighet: Også de som virker som de har alt på stell, kan slite og ha det fælt. Det er på en måte godt å se.

Fikk panikkangst på turné

Aslak Hartberg

FIKK PANIKK: Klovner i Kamp-rapper Aslak Hartberg var på turné da panikkangsten rammet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

En av dem som har opplevd angst, er Klovner i Kamp-rapper og Yoga Fire-bassist Aslak Hartberg.

På nettstedet panikk.no, opprettet for å hjelpe andre i samme situasjon, beskriver Hartberg hvordan han fikk plutselig panikkangst under en turné med bandet Shining.

– Jeg lagde sida med tanke på bransjen. Det er mange som reiser mye, lever usunt og er følsomme personer som kanskje står lageligere til, forteller Hartberg til NRK.

Jeg reiste meg brått opp og skjønte med det samme at noe var galt. Det var som om rommet svingte på seg. Som om jeg befant meg i en drøm og ikke klarte å våkne. Hjertet banket som jeg hadde løpt maraton og kroppen føtes klam og fremmed. Jeg husker jeg tenkte: Nå har jeg blitt gal. Nå rabler det for meg.

Aslak Hartberg / panikk.no

Han sier han møtte så mange andre artister som slet med lignende problemer, at han etter hvert ble lei av å snakke om det.

– Jeg ble nesten lei av å forklare til kolleger på turnebusser og fly hvordan de kunne håndtere angsten, så jeg tenke jeg skulle lage en side for å henvise folk til den.

For Hartberg selv ble løsningen kognitiv terapi, en behandlingsform som prøver å endre tankemønstrene som forsterker eller utløser problemene.

Psykolog Peder Kjøs mener de fleste behandlingsformer kan være effektive, men at det vil variere fra person til person.

– Det er mange ting som kan funke, men det viktigste er at det passer for deg. Noen liker konkrete øvelser, andre liker å prate og reflektere, og for andre igjen er det mer familie- og relasjonsorienterte tilnærminger som gir best hjelp.

Kulturstrøm

  • Spice Girls-skjorter for 4 kr timen

    T-skjortene som popgruppa Spice Girls brukar i ein ny likestillingskampanje blir laga i Bangladesh av arbeidarar som får betalt 4 kr timen, avslører The Guardian. Gruppa seier dei er sjokkerte og forferda over avsløringane.

    Spice Girls
    Foto: Comic Relief