Hopp til innhold

PST inviterer norske redaktører til sikkerhetssamtaler

Etter terrorangrepet i Paris, sender Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ut brev til samtlige norske redaktører med invitasjon om sikkerhetssamtaler.

PST

FØLGER MED: PST følger med dem som har kapasitet og vilje til å gjennomføre terrorhandlinger, og vil nå også gi råd til norske redaktører.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Politiets sikkerhetstjeneste gjør trusselvurderinger, og bistår også norske redaksjoner dersom de spør om det.

Nå går PST også aktivt ut for å gi forebyggende råd og veiledning til norske redaktører. Sikkerhetstjenesten vil tilby alle norske redaktører å ha sikkerhetssamtaler.

– Vi ser at det i kjølvannet av terrorhandlingene mot Charlie Hebdo er mange som har ringt til PST. Redaktører har spurt konkret om råd for sikkerheten til redaksjonen og sine medarbeidere, og da ønsker vi å gi et helhetlig tilbud til alle, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til NRK.

– Hva kan dere hjelpe redaktørene med?
– Vi vil holde et informasjonsmøte om sikkerhet og risikohåndtering for de norske mediene som er interesserte, svarer Alsén

Sikkerhetssamtalene innebærer blant annet mulighet til at det enkelte mediehus kan får råd og konkrete konsultasjoner om sin situasjon.

Av redaksjonene som mottar brevet er blant annet flere av de store avisene og tv-kanalene som de siste dagene igjen har vist Mohammed-karikaturer i sine spalter og sendinger.

Publiseringene kommer etter terrorangrepet mot redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag i forrige uke.

Bladet hadde over lengre tid vært et mål for terrorister etter sine publiseringer av omfattende religionskritikk i sine spalter. Bladets redaktør hadde også mottatt drapstrusler mange ganger, og hadde livvakt fra det franske politiet da angrepet skjedde.

Etter det NRK kjenner til oppfordrer PST til generell årvåkenhet i norske redaksjoner etter angrepene i Paris.

Redaktørforeningen positiv

Arne Jensen

FORMIDLER: Arne Jensen forteller at det nå ligger an til møter mellom PST og norske redaktører, og de vil hjelpe til med å formidle invitasjonen til sine medlemmer.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Norsk Redaktørforening har på vegne av norske redaktører hatt en dialog med PST etter terrorangrepene i Frankrike.

– Hva synes dere om et slikt tiltak?
– Vi er positive til dette fordi det er en del mediebedrifter som har dette høyt på agendaen nå, og noen er nok også litt usikre på hvordan de skal håndtere det, sier generalsekretær Arne Jensen.

Norske redaktører er til vanlig konkurrenter, men når det gjelder sikkerhet er det ikke uvanlig at redaktørene snakker sammen, deler informasjon og hjelper hverandre.

– Hvor vanlige er det at norske redaksjoner har slik kontakt med PST?
– Det er ikke noe som skjer hver uke. Det er bare i de tilfellene hvor det er konkrete trusler mot redaksjoner at det har vært praksis å ha kontakt med PST, og det har skjedd noen ganger, sier Arne Jensen.

Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen sier han synes det er bra PST inviterer til møte for mer info, men er også tydelig på at mediene selv aldri kan verne seg selv mot alt.

POSITIV: Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen sier han synes det er bra PST inviterer til møte for mer info, men er også tydelig på at mediene selv aldri kan verne seg selv mot alt.

Kulturstrøm