Hopp til innhold

Siri Nilsen mottok Prøysenprisen

Glade vinnere av Prøysenprisene markerte i kveld starten på Prøysenåret. I år er det hundre år siden «han Alf» ble født.

Siri Nilsen

I år ville Alf Prøysen ha fylt 100 år og i går kveld ble åpningen av jubileet markert med en festforestilling på Det Norske Teatret, og utdeling av blant andre årets Prøysenpris, som gikk til Siri Nilsen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I år ville Alf Prøysen ha fylt 100 år. Jubileumsåret ble offisielt åpnet i kveld med en festforestilling på Det Norske Teatret der flere gjeve priser ble utdelt.

Selve Prøysenprisen gikk til Siri Nilsen.

Nilsen skriver og fremfører personlige og nære tekster på norsk. Nilsen er også datter av den kjente visesangeren Lillebjørn Nilsen.

LES OGSÅ: Vil bli doktor på Prøysen

LES OGSÅ: Fikk lov til å fornye Prøysen

Nilsen debuterte som sceneartist i april 2007, og har siden da holdt en rekke små og store konserter rundt om i landet, i forbindelse med forskjellige festivaler, men også på større scener som Rockefeller.

På scenen spiller hun ukulele i tillegg til å synge, og hun bruker iblant effektpedaler til levende sampling og looping.

LES OGSÅ: – Øya er Oslofestivalen

Tvillingpar tok Teskjekjerringprisen

Tvillingparet Svein og Egil Nyhus stakk av med Teskjekjerringprisen. Egil Nyhus er avistegner i Romerikes Blad i tillegg til at han er illustratør og barnebokforfatter. Av ting han har illustrert er Kaptein Sabeltann og Sesam Stasjon.

Egil og Svein Nyhus

Egil og Svein Nyhus stakk av med Teskjekjerringprisen.

Foto: Anja Tho Gunnersen / NRK

Broren Svein Nyhus er illustratør og har blant annet laget tegningene i prinsesse Märtha Louises bok «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet».

LES OGSÅ: To menn, en tavle!

250 000 kroner i arbeidsstipend

Guro von Germeten, vokalist, trekkspiller, låtskriver og produsent fra Hammerfest, fikk et arbeidsstipend på 250 000 kroner.

LES OGSÅ: Lydverket Luke 10: Guro von Germeten

Guri von Germeten

Vokalist, trekkspiller, låtskriver og produsent Guro von Germeten fikk kunstnerstipendet på 250 000 kroner.

Foto: Promo

Von Germeten har spilt på blant annet Kongsberg Jazzfestival, Canal Street, Slottsfjellfestivalen, Oslo World Music Festival, Vienna International Accordion Festival og flere scener som Rockefeller, Parkteatret og Nasjonal Jazzscene.

Nordlendingen reiser også for Rikskonsertene og Den Kulturelle Skolesekken med forskjellige produksjoner.

Denne måneden slapp Guro von Germeten singlen «Don't Look Back (With Anger)».

Ærespris til Eidsvåg

Til slutt i kveldens festforestillingsprogram gikk Sylvia Brustad på scenen for å dele ut æresprisen, som gikk til Bjørn Eidsvåg.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg klar for Sørlandet

Siden oppstarten som artist i 1971, har den folkekjære artisten Bjørn Eidsvåg grundig skrevet seg inn i den norske musikkhistorien.

Bjørn Eidsvåg har gitt ut 25 plater som samlet har solgt over 1,7 millioner eksemplarer. Han har også bidratt på flere andre artisters verker.

Bjørn Eidsvåg

Æresprisen gikk til Bjørn Eidsvåg. Eidsvåg har gitt ut 25 plater som samlet har solgt over 1,7 millioner eksemplarer.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

LES OGSÅ: Fem ganger platina til Eidsvåg

Kulturstrøm

 • Laila Bertheussen debuterer med kunstutstilling under Arendalsuka

  Med kunstnernavnet «Laila B.» skal trusseldømte Laila Bertheussen fra Lødingen blant annet stille ut egne vesker på Agder kunstsenter under Arendalsuka.

  15. august åpner utstillingen hennes som har fått navnet «PUBLIC ENEMY», skriver Aftenposten.

  Ifølge en pressemelding avisa refererer til, er utstillingen inspirert av Bertheussens egne erfaringer fra politiet og medienes søkelys, dommen mot henne og soningen på Bredtveit.

  Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen dukket hun opp med egenlagde tøyvesker med tekst og symboler. Bertheussen har fortsatt med syingen i fengsel.

  Morten Traavik, som er kunstnerisk leder for prosjektet, sier at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Hun har likevel delt en uttalelse i forbindelse med pressemeldingen. Der sier hun blant annet:

  «Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje».

  Ifølge Traavik får man i utstillingen blant annet se gamle og nye vesker. I tillegg skal utstillingen inneholde ny grafikk, malerier og mixed-media-installasjoner.

  Det er foreløpig ikke bestemt om Bertheussen selv vil være til stede under utstillingen.

  Laila Bertheussen ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). (NTB)

  Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.