Siri Nilsen mottok Prøysenprisen

Glade vinnere av Prøysenprisene markerte i kveld starten på Prøysenåret. I år er det hundre år siden «han Alf» ble født.

Siri Nilsen

I år ville Alf Prøysen ha fylt 100 år og i går kveld ble åpningen av jubileet markert med en festforestilling på Det Norske Teatret, og utdeling av blant andre årets Prøysenpris, som gikk til Siri Nilsen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I år ville Alf Prøysen ha fylt 100 år. Jubileumsåret ble offisielt åpnet i kveld med en festforestilling på Det Norske Teatret der flere gjeve priser ble utdelt.

Selve Prøysenprisen gikk til Siri Nilsen.

Nilsen skriver og fremfører personlige og nære tekster på norsk. Nilsen er også datter av den kjente visesangeren Lillebjørn Nilsen.

LES OGSÅ: Vil bli doktor på Prøysen

LES OGSÅ: Fikk lov til å fornye Prøysen

Nilsen debuterte som sceneartist i april 2007, og har siden da holdt en rekke små og store konserter rundt om i landet, i forbindelse med forskjellige festivaler, men også på større scener som Rockefeller.

På scenen spiller hun ukulele i tillegg til å synge, og hun bruker iblant effektpedaler til levende sampling og looping.

LES OGSÅ: – Øya er Oslofestivalen

Tvillingpar tok Teskjekjerringprisen

Tvillingparet Svein og Egil Nyhus stakk av med Teskjekjerringprisen. Egil Nyhus er avistegner i Romerikes Blad i tillegg til at han er illustratør og barnebokforfatter. Av ting han har illustrert er Kaptein Sabeltann og Sesam Stasjon.

Egil og Svein Nyhus

Egil og Svein Nyhus stakk av med Teskjekjerringprisen.

Foto: Anja Tho Gunnersen / NRK

Broren Svein Nyhus er illustratør og har blant annet laget tegningene i prinsesse Märtha Louises bok «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet».

LES OGSÅ: To menn, en tavle!

250 000 kroner i arbeidsstipend

Guro von Germeten, vokalist, trekkspiller, låtskriver og produsent fra Hammerfest, fikk et arbeidsstipend på 250 000 kroner.

LES OGSÅ: Lydverket Luke 10: Guro von Germeten

Guri von Germeten

Vokalist, trekkspiller, låtskriver og produsent Guro von Germeten fikk kunstnerstipendet på 250 000 kroner.

Foto: Promo

Von Germeten har spilt på blant annet Kongsberg Jazzfestival, Canal Street, Slottsfjellfestivalen, Oslo World Music Festival, Vienna International Accordion Festival og flere scener som Rockefeller, Parkteatret og Nasjonal Jazzscene.

Nordlendingen reiser også for Rikskonsertene og Den Kulturelle Skolesekken med forskjellige produksjoner.

Denne måneden slapp Guro von Germeten singlen «Don't Look Back (With Anger)».

Ærespris til Eidsvåg

Til slutt i kveldens festforestillingsprogram gikk Sylvia Brustad på scenen for å dele ut æresprisen, som gikk til Bjørn Eidsvåg.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg klar for Sørlandet

Siden oppstarten som artist i 1971, har den folkekjære artisten Bjørn Eidsvåg grundig skrevet seg inn i den norske musikkhistorien.

Bjørn Eidsvåg har gitt ut 25 plater som samlet har solgt over 1,7 millioner eksemplarer. Han har også bidratt på flere andre artisters verker.

Bjørn Eidsvåg

Æresprisen gikk til Bjørn Eidsvåg. Eidsvåg har gitt ut 25 plater som samlet har solgt over 1,7 millioner eksemplarer.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

LES OGSÅ: Fem ganger platina til Eidsvåg

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games