Prøysen goes Jazz

Om to år kan vi feire hundreårsjubileum for Alf Prøysen, og visene hans står stadig like sterkt – nå også som del av norsk jazzrepertoar.

Torbjørn Sunde
Foto: Kjentfolk

Prøysen goes Jazz

Det er lett å klage over norske jazzvokalister som på liv og død må synge på engelsk, men få gjør noe med det. Torbjørn Sunde og hans Fire fyrer gjør noe når de utfordrer både vise- og jazzmiljøet med prosjektet Prøysen goes Jazz. Tretten Alf Prøysen-viser, mange av dem blant våre mest folkekjære, men noen også totalt ukjente – og alle i nye svingende, funky og bluesy drakter. Man skulle jo tro det måtte bli en ødeleggende kulturkollisjon, men Prøysen tåler det meste og her viser han igjen sin slitestyrke.

Alf Prøysen
Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Trøkk og troverdighet

Torbjørn Sunde har med sin oppvekst på Gjøvik de beste forutsetninger for å gå inn i Hedmarks-tradisjonen, og med sin rå og upolerte røst leverer han tekstene med trøkk og troverdighet. Intonasjonen er ikke alltid like stø, og det høres at de 13 låtene med over 70 minutter musikk er spilt inn på to små dager – iblant kunne vi ønsket at han hadde gitt seg selv en ny sjanse i studio. Ellers har Torbjørn Sunde også masse trøkk i trombonen og beveger seg med kjapp tunge i høyderegistre vi sjelden hører her på berget – slik blir han et Norges svar på svenske Nils Landgren.

Nye akkorder og rytmer

Hva gjør så de fire fyrer med Prøysen-visene? Selvsagt går det mye på reharmoniseringer, men det er ikke alltid de nye akkordene tilfører så mye eller løfter sangene til nytt lys. Dette fordi originalversjonene jo er så sterke i seg selv, og dermed blir plata en ufrivillig påminnelse om Prøysen-visenes dimensjoner, enten de var tonesatt av Finn Ludt, Alf Cranner, Bjarne Amdahl, Johan Øian eller Egil Monn-Iversen.

Rytmisk skjer det også ting – Blåbærturen er blitt en bossa nova, Nøtteliten rhythm & blues, Slipsteinsvalsen kan slett ikke bestemme seg for om den går i 3 eller 4, og Hompetitten groover og trives utmerket i 5-takt!

Ukjente tekster

De fire fyrer er også herlig respektløse med formen, de legger til takter og mellomspill etter behov - iblant så mye at visene faller litt fra hverandre. Espen Rud bidrar ikke bare med groovy trommespill og flere arrangementer, han har også tonesatt to ukjente Prøysen-tekster, heriblant Skrøne som utforsker både polyrytmikk og mollblues-muligheter. Ellers oser det av freskt gitarspill fra Frode Kjekstad og elegant piano fra Ole Henrik Giørtz.

Nora Brockstedt

Nora utfordrer

Allikevel er det de fire fyrers 88-årige gjest Nora Brockstedt som løfter plata til de store høyder når hun roer ned og samtidig utfordrer Torbjørn Sunde til en dialog som virkelig lever opp til platetittelen: Prøysen goes Jazz.

 • Prøysen goes jazz
  Foto: Konings/Nederhoel/Madsen / Curling Legs
  Fire fyrer - Prøysen goes Jazz
 • Torbjørn Sunde, vokal, trombone og arr
 • Frode Kjekstad, gitar
 • Espen Rud, trommer, arr og komposisjoner
 • Sigurd Hole, bass
 • Curling Legs CD 124

Kulturstrøm

 • Flere museer åpner igjen

  Denne helgen kan man igjen besøke en rekke museer, deriblant Lillehammer Kunstmuseum og Teknisk museum i Oslo. Maihaugen, Norges Olympiske museum, Norges Postmuseum og Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk åpner fredag 12. juni. Uken etter, torsdag 18. juni, åpner Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad.

 • Mer pressestøtte til lokalavisene

  Lokalaviser ligger an til å få 30 millioner kroner mer i tilskudd for produksjonen i 2020, enn i 2019. Det skriver Medietilsynet. Dermed følger tilsynet opp de politiske signalene om at pressestøtten skal omprioriteres mot lokalavisene.