Prøysen goes Jazz

Om to år kan vi feire hundreårsjubileum for Alf Prøysen, og visene hans står stadig like sterkt – nå også som del av norsk jazzrepertoar.

Torbjørn Sunde
Foto: Kjentfolk

Prøysen goes Jazz

Det er lett å klage over norske jazzvokalister som på liv og død må synge på engelsk, men få gjør noe med det. Torbjørn Sunde og hans Fire fyrer gjør noe når de utfordrer både vise- og jazzmiljøet med prosjektet Prøysen goes Jazz. Tretten Alf Prøysen-viser, mange av dem blant våre mest folkekjære, men noen også totalt ukjente – og alle i nye svingende, funky og bluesy drakter. Man skulle jo tro det måtte bli en ødeleggende kulturkollisjon, men Prøysen tåler det meste og her viser han igjen sin slitestyrke.

Alf Prøysen
Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Trøkk og troverdighet

Torbjørn Sunde har med sin oppvekst på Gjøvik de beste forutsetninger for å gå inn i Hedmarks-tradisjonen, og med sin rå og upolerte røst leverer han tekstene med trøkk og troverdighet. Intonasjonen er ikke alltid like stø, og det høres at de 13 låtene med over 70 minutter musikk er spilt inn på to små dager – iblant kunne vi ønsket at han hadde gitt seg selv en ny sjanse i studio. Ellers har Torbjørn Sunde også masse trøkk i trombonen og beveger seg med kjapp tunge i høyderegistre vi sjelden hører her på berget – slik blir han et Norges svar på svenske Nils Landgren.

Nye akkorder og rytmer

Hva gjør så de fire fyrer med Prøysen-visene? Selvsagt går det mye på reharmoniseringer, men det er ikke alltid de nye akkordene tilfører så mye eller løfter sangene til nytt lys. Dette fordi originalversjonene jo er så sterke i seg selv, og dermed blir plata en ufrivillig påminnelse om Prøysen-visenes dimensjoner, enten de var tonesatt av Finn Ludt, Alf Cranner, Bjarne Amdahl, Johan Øian eller Egil Monn-Iversen.

Rytmisk skjer det også ting – Blåbærturen er blitt en bossa nova, Nøtteliten rhythm & blues, Slipsteinsvalsen kan slett ikke bestemme seg for om den går i 3 eller 4, og Hompetitten groover og trives utmerket i 5-takt!

Ukjente tekster

De fire fyrer er også herlig respektløse med formen, de legger til takter og mellomspill etter behov - iblant så mye at visene faller litt fra hverandre. Espen Rud bidrar ikke bare med groovy trommespill og flere arrangementer, han har også tonesatt to ukjente Prøysen-tekster, heriblant Skrøne som utforsker både polyrytmikk og mollblues-muligheter. Ellers oser det av freskt gitarspill fra Frode Kjekstad og elegant piano fra Ole Henrik Giørtz.

Nora Brockstedt

Nora utfordrer

Allikevel er det de fire fyrers 88-årige gjest Nora Brockstedt som løfter plata til de store høyder når hun roer ned og samtidig utfordrer Torbjørn Sunde til en dialog som virkelig lever opp til platetittelen: Prøysen goes Jazz.

 • Prøysen goes jazz
  Foto: Konings/Nederhoel/Madsen / Curling Legs
  Fire fyrer - Prøysen goes Jazz
 • Torbjørn Sunde, vokal, trombone og arr
 • Frode Kjekstad, gitar
 • Espen Rud, trommer, arr og komposisjoner
 • Sigurd Hole, bass
 • Curling Legs CD 124

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King