Løvetann, blad og knopper kan bli en god, sommerlig salat. her er Sonja Lees oppskrift til 4 personer:
Løvetann salat
600g Løvetannblader/knopper
4 skiver brød
4 egg - hardkokte
1 bunt flat persille
1 hvitløksbåt
1 ss sennep
2 ss balsamico-eddik
salt/pepper
0,5 dl olivenolje
Vask løvetannbladene godt og la dem ligge i iskaldt vann i ca 30 min før bruk. Dette vil gjøre at salaten blir fin og sprø.
Kok 4 egg i 10 min. (hardkokte). Skrell eggene og kutt i båter.
Skjær brødskivene i terninger og stek dem gyldne i litt olivenolje.
Knus hvitløken og ha den i bollen sammen med sennep, eddik, salt og pepper. Rør godt om. Spe så på med litt olivenolje om gangen.
Bland løvetannbladene i senneps-vinegretten. Legg eggene og krutongene på toppen av salaten.
Et lite tips...
Løvetannblader må du ut å plukke selv. Den beste perioden er fra midten av april til slutten av mai.
Når blomstene har sprunget, ut bør man unngå å spise planten. Når den bare har små knopper, er de spiselige og veldig gode.
Jo eldre de blir, jo bitrere blir de, så det betyr at de minste bladene som regel er de beste.
Denne salaten er best når krutongene og eggene fortsatt er varme. Så her må alle sitte til bords når salaten serveres.