Hopp til innhold

Protesterer mot at BBC-kanal tas av TV-skjermen

BBC vil fjerne den unge kanalen BBC Three fra TV-skjermene og kun vise innholdet på nett. Over 270 000 briter motsetter seg dette.

BBC Broadcasting House

BBC skal kutte en milliard kroner, og vil hente 700 millioner på å ta BBC Three vekk fra TV-skjermene.

Foto: WILL OLIVER / Afp

Den britiske allmennkringkasteren må kutte, og for å spare 700 millioner kroner, har de vedtatt å fjerne BBC Three fra TV-skjermene. Til høsten blir kanalen kun å finne på nett.

Henvender seg til unge

Kanalen, som ble opprettet i 2003, henvender seg til seere mellom 16 og 34 år, og har fått skryt for å lage nyskapende innhold. Samtidig har kanalen hatt gode seertall i målgruppen og introdusert mange nye ansikter til britiske TV-skjermer.

Nå har 270 000 briter skrevet under på et opprop der de ber om at kanalen fortsatt blir å finne på TV.

De håper nå at BBC Trust – en instans som kan overprøve BBC-ledelsen i større spørsmål snur vedtaket.

– Jeg håper at BBC Trust tar til seg de sterke følelsene som denne saken fører med seg. Det er bedre måter å kutte på enn å fjerne tilbudet som kommuniserer bedre med unge enn noen andre BBC-kanaler, sier Jono Read, som står bak underskriftskampanjen, til BBC.

– Et stort tap

Tony Hall

BBC-sjef Lord Tony Hall møter motbør for å planene om å fjerne BBC Three fra TV-skjermene.

Foto: LEON NEAL / Afp

Også parlamentspolitikere og skuespillere har meldt seg på i protestene.

– Jeg ber BBC om å revurdere dette. Kanalen har gjennomgående levert populært og nyskapende innhold, og å legge ned TV-kanalen vil være et stort tap for vår allsidige og kvalitetsbevisste allmennkringkaster, sier John McDonnell (Labour)

Skuespiller Matthew Lewis, som spiller Nilus Langballe i Harry Potter-filmene er en annen som reagerer.

– Jeg tror ikke at de unge har et godt nok TV-tilbud, og selv om kanalen ikke alltid treffer, så tar BBC Three sjanser med å lage innhold som er unikt og som folk blir glade i, sier skuespilleren, som har en av hovedrollene i en BBC Three-sendt dramakomedie om en britisk bombegruppe i Afghanistan.

Får støtte for flyttingen

BBC-toppsjef Lord Tony Hall begrunner flyttingen av kanalen fra TV til nett med at de unges medievaner er i endring, og at håndholdte nettdingser er alt man trenger for å se innhold.

Han får støtte fra Guardian-kommentator Roy Greenslade, som mener at vedtaket om å flytte kanalen er det minste ondet man kan velge når BBC står foran kutt i milliardklassen.

To av Storbritannias største TV-selskaper, Avalon og Hat Trick, ønsker å kjøpe BBC Three for en milliard kroner, men BBC sier at de ikke er interesserte i å selge.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober