NRK Meny
Normal

Protesterer mot at BBC-kanal tas av TV-skjermen

BBC vil fjerne den unge kanalen BBC Three fra TV-skjermene og kun vise innholdet på nett. Over 270 000 briter motsetter seg dette.

BBC Broadcasting House

BBC skal kutte en milliard kroner, og vil hente 700 millioner på å ta BBC Three vekk fra TV-skjermene.

Foto: WILL OLIVER / Afp

Den britiske allmennkringkasteren må kutte, og for å spare 700 millioner kroner, har de vedtatt å fjerne BBC Three fra TV-skjermene. Til høsten blir kanalen kun å finne på nett.

Henvender seg til unge

Kanalen, som ble opprettet i 2003, henvender seg til seere mellom 16 og 34 år, og har fått skryt for å lage nyskapende innhold. Samtidig har kanalen hatt gode seertall i målgruppen og introdusert mange nye ansikter til britiske TV-skjermer.

Nå har 270 000 briter skrevet under på et opprop der de ber om at kanalen fortsatt blir å finne på TV.

De håper nå at BBC Trust – en instans som kan overprøve BBC-ledelsen i større spørsmål snur vedtaket.

– Jeg håper at BBC Trust tar til seg de sterke følelsene som denne saken fører med seg. Det er bedre måter å kutte på enn å fjerne tilbudet som kommuniserer bedre med unge enn noen andre BBC-kanaler, sier Jono Read, som står bak underskriftskampanjen, til BBC.

– Et stort tap

Tony Hall

BBC-sjef Lord Tony Hall møter motbør for å planene om å fjerne BBC Three fra TV-skjermene.

Foto: LEON NEAL / Afp

Også parlamentspolitikere og skuespillere har meldt seg på i protestene.

– Jeg ber BBC om å revurdere dette. Kanalen har gjennomgående levert populært og nyskapende innhold, og å legge ned TV-kanalen vil være et stort tap for vår allsidige og kvalitetsbevisste allmennkringkaster, sier John McDonnell (Labour)

Skuespiller Matthew Lewis, som spiller Nilus Langballe i Harry Potter-filmene er en annen som reagerer.

– Jeg tror ikke at de unge har et godt nok TV-tilbud, og selv om kanalen ikke alltid treffer, så tar BBC Three sjanser med å lage innhold som er unikt og som folk blir glade i, sier skuespilleren, som har en av hovedrollene i en BBC Three-sendt dramakomedie om en britisk bombegruppe i Afghanistan.

Får støtte for flyttingen

BBC-toppsjef Lord Tony Hall begrunner flyttingen av kanalen fra TV til nett med at de unges medievaner er i endring, og at håndholdte nettdingser er alt man trenger for å se innhold.

Han får støtte fra Guardian-kommentator Roy Greenslade, som mener at vedtaket om å flytte kanalen er det minste ondet man kan velge når BBC står foran kutt i milliardklassen.

To av Storbritannias største TV-selskaper, Avalon og Hat Trick, ønsker å kjøpe BBC Three for en milliard kroner, men BBC sier at de ikke er interesserte i å selge.