Hopp til innhold

Protester mot Dylans hederspris

Dylan-fans mener artistens navn blir utnyttet når han får Pulitzers hederspris.

Bob Dylan live
Foto: STEW MILNE / AP

Pulitzer-prisene skal deles ut 29. mai.

Bob Dylan-fansen mener utdelerne bare er interessert i å sole seg i glansen fra Dylan-navnet.

Les også: Dylan får Pulitzer

Les også: Begeistring for Dylan-Pulitzer

Banebrytende rock

Pulitzerprisene går i første rekke til journalister og forfattere men er også tildelt musikere. Tidligere har prisene imidlertidig gått til musikere i sjangere som klassisk og jazz.

Nå får altså rockemusikeren Bob Dylan den for sin påvirkning i amerikansk kultur, med særlig vekt på hans lyriske komposisjoner av usedvanlig poetisk kraft.

I USA mener forfatter Jonathan Lethem at tildelingen er et forsøk på å sole seg i glansen til Dylan.

Han sier til avisen International Herald tribune at det er som å gi Elvis Presley en smoking: det passer liksom ikke.

Heller ikke professor Christopher Ricks ved Boston University er udelt positiv til tildelingen. Han mente i sin tid at Dylan var verdens beste bruker av ord.

- Men en ærespris for det han har gjort som artist blir for generelt, da burde han heller fått en egen pris for lyrikken sin, sier Ricks.

Ikke første gang

Bob Dylan har fått flere priser og æresutnevnelser gjennom karrieren. I 1970 ble han æresdoktor ved Princeton University i USA. Senere har han blant annet fått en ærestittel frå Oxford.

Nå håper Ricks og Lethem at omfanget ikke skal ødelegge Dylans rykte.

Steinar Daler i Norsk Dylanologisk Sældskap er ikke urolig for det.

- Om han får en Pulitzer eller stiller opp i en italiensk undertøysreklame, det er noe av det samme, at det er en kjent person det er mye oppmerksomhet rundt, sier Daler.

Dylan kommer neppe til å være tilstede når prisen deles ut i New York i mai. Da er han nemlig i Norge for å holde konsert.

Nobelpris

Det blir stadig snakket om at Bob Dylan burde få Nobelprisen i litteratur for tekstene sine. Han blir stadig fremmet som kandidat, og kanskje kan veien bli kortere nå når han også har Pulitzer-prisen.

- Jeg tror at nettopp den riktige prisen for Dylan er nobelprisen i litteratur, sier Dalen.

Bob Dylan
Foto: Scanpix

Kulturstrøm

 • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

  Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

 • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

  USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

  Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

  Amazon-logo på bygning i Tyskland
  Foto: Michael Sohn / AP