Hopp til innhold

Protester mot Dylans hederspris

Dylan-fans mener artistens navn blir utnyttet når han får Pulitzers hederspris.

Bob Dylan live
Foto: STEW MILNE / AP

Pulitzer-prisene skal deles ut 29. mai.

Bob Dylan-fansen mener utdelerne bare er interessert i å sole seg i glansen fra Dylan-navnet.

Les også: Dylan får Pulitzer

Les også: Begeistring for Dylan-Pulitzer

Banebrytende rock

Pulitzerprisene går i første rekke til journalister og forfattere men er også tildelt musikere. Tidligere har prisene imidlertidig gått til musikere i sjangere som klassisk og jazz.

Nå får altså rockemusikeren Bob Dylan den for sin påvirkning i amerikansk kultur, med særlig vekt på hans lyriske komposisjoner av usedvanlig poetisk kraft.

I USA mener forfatter Jonathan Lethem at tildelingen er et forsøk på å sole seg i glansen til Dylan.

Han sier til avisen International Herald tribune at det er som å gi Elvis Presley en smoking: det passer liksom ikke.

Heller ikke professor Christopher Ricks ved Boston University er udelt positiv til tildelingen. Han mente i sin tid at Dylan var verdens beste bruker av ord.

- Men en ærespris for det han har gjort som artist blir for generelt, da burde han heller fått en egen pris for lyrikken sin, sier Ricks.

Ikke første gang

Bob Dylan har fått flere priser og æresutnevnelser gjennom karrieren. I 1970 ble han æresdoktor ved Princeton University i USA. Senere har han blant annet fått en ærestittel frå Oxford.

Nå håper Ricks og Lethem at omfanget ikke skal ødelegge Dylans rykte.

Steinar Daler i Norsk Dylanologisk Sældskap er ikke urolig for det.

- Om han får en Pulitzer eller stiller opp i en italiensk undertøysreklame, det er noe av det samme, at det er en kjent person det er mye oppmerksomhet rundt, sier Daler.

Dylan kommer neppe til å være tilstede når prisen deles ut i New York i mai. Da er han nemlig i Norge for å holde konsert.

Nobelpris

Det blir stadig snakket om at Bob Dylan burde få Nobelprisen i litteratur for tekstene sine. Han blir stadig fremmet som kandidat, og kanskje kan veien bli kortere nå når han også har Pulitzer-prisen.

- Jeg tror at nettopp den riktige prisen for Dylan er nobelprisen i litteratur, sier Dalen.

Bob Dylan
Foto: Scanpix

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK