Sultestreik før MGP i Aserbajdsjan

Litt over en uke før Melodi Grand Prix braker løs i Aserbajdsjan, trapper opposisjonen opp protestene. De har startet sultestreik.

Azerbaijan Opposition Protest

Kravet er at arresterte opposisjonelle blir løslatt.

Foto: Ilkin Huseynov / Ap

Aksjonen foregår på opposisjonspartiet, Musavats, kontor i hovedstaden Baku. På veggene henger bilder av opposisjonelle som har blitt arrestert under protester mot myndighetene.

Tolv tilhengere har startet sultestreik. De krever at de arresterte blir løslatt. Dette skjer bare en uke før landet skal være vertskap for Eurovision Song Contest, eller Melodi Grand Prix.

– Vi er motstandere av at konkurransen går av stabelen i et diktatur. Offentlige institusjoner i Europa og den frie verden har anerkjent titalls arresterte som samvittighetsfanger, sier Yegana Amiraslanova fra organisasjonen Public Chamber.

Kamp for demokrati

– De arresterte er unge mennesker som kjemper for demokrati. Vi vil sultestreike til de blir frigitt, sier Amiranslova.

Ifølge Human Richt Watch har minst ti mennesker blitt arrestert de siste ukene. Både Human Rights Watch og Amnesty har krevd at aserbajdsjanske myndigheter etterforsker volden.

Aktivisten Elnur Majidli ble arrestert under en demonstrasjon i Baku i april i fjor, og har sonet en dom på to år. Han ble nylig løslatt.

– Det nytter å presse

– Min løslatelse innebærer ikke at domstolen er fri og rettferdig. Det er et resultat av press fra internasjonale organisasjoner, sa Majidli.

Sergei Nikitin representerer Amnesty International i Russland.

– Dersom de arresterte ikke er løslatt når konkurransen er over og sultestreiken tar slutt, vil vi fortsette å arbeide mot brudd på menneskerettighetenei Aserbajdsjan, sier Nikitin.

Kulturstrøm

  • Parler oppe på russisk plattform

    Parler, det sosiale mediet som er blitt populært blant ytre høyre-tilhengere i USA, er delvis oppe igjen etter å ha blitt kastet ut av App store. Et russisk teknologifirma har tilbudt Parler plass på sin plattform, melder Reuters.

  • Garth Brooks syng for Biden

    Countrystjerna Garth Brooks skal delta på scenen i Washington under innsettingsseremonien til Joe Biden, ifølgje Hollywood Reporter. Brooks er, etter Beatles, den mestseljande plateartisten i USAs historie. Lady Gaga skal synge nasjonalsongen.

  • Høie skal revurdere seteregel

    Etter press frå kulturlivet vil helseminister Bent Høie vurdere koronaregelen om fastmonterte seter på ny. – Blir det ei endring, er dette ein gladnyheit for musikk, kunst og kultur, seier Tone Østerdal i Norske Konsertarrangørar til Dagsavisen.