NRK Meny
Normal

Sultestreik før MGP i Aserbajdsjan

Litt over en uke før Melodi Grand Prix braker løs i Aserbajdsjan, trapper opposisjonen opp protestene. De har startet sultestreik.

Azerbaijan Opposition Protest

Kravet er at arresterte opposisjonelle blir løslatt.

Foto: Ilkin Huseynov / Ap

Aksjonen foregår på opposisjonspartiet, Musavats, kontor i hovedstaden Baku. På veggene henger bilder av opposisjonelle som har blitt arrestert under protester mot myndighetene.

Tolv tilhengere har startet sultestreik. De krever at de arresterte blir løslatt. Dette skjer bare en uke før landet skal være vertskap for Eurovision Song Contest, eller Melodi Grand Prix.

– Vi er motstandere av at konkurransen går av stabelen i et diktatur. Offentlige institusjoner i Europa og den frie verden har anerkjent titalls arresterte som samvittighetsfanger, sier Yegana Amiraslanova fra organisasjonen Public Chamber.

Kamp for demokrati

– De arresterte er unge mennesker som kjemper for demokrati. Vi vil sultestreike til de blir frigitt, sier Amiranslova.

Ifølge Human Richt Watch har minst ti mennesker blitt arrestert de siste ukene. Både Human Rights Watch og Amnesty har krevd at aserbajdsjanske myndigheter etterforsker volden.

Aktivisten Elnur Majidli ble arrestert under en demonstrasjon i Baku i april i fjor, og har sonet en dom på to år. Han ble nylig løslatt.

– Det nytter å presse

– Min løslatelse innebærer ikke at domstolen er fri og rettferdig. Det er et resultat av press fra internasjonale organisasjoner, sa Majidli.

Sergei Nikitin representerer Amnesty International i Russland.

– Dersom de arresterte ikke er løslatt når konkurransen er over og sultestreiken tar slutt, vil vi fortsette å arbeide mot brudd på menneskerettighetenei Aserbajdsjan, sier Nikitin.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK