NRK Meny
Normal

Massiv pågang etter undertøys-twittermelding

– Jeg har mistet tellingen på intervjuene jeg har gjort i dag, sier programleder Helle Vaagland etter at hun havnet på forsiden av tabloidene i bare underbuksa.

Helle Vaagland på forsiden av VG og Dagbladet
Foto: (faksimile) / NRK

Torsdag bestemte NRK-programleder Helle Vaagland seg for å komme med en slags kommentar til fenomenet «kjente kvinner legger ut bilde av seg selv i bikini på Twitter». Hun kledte av seg, dro strømpebuksene ned på knærne og knipset et bilde av seg selv i speilet på et NRK-toalett. Deretter la hun bildet ut på det populære nettstedet.

Varslet i Kulturnytt

Allerede forrige fredag varslet Helle Vaagland i Kulturnytts fredagspanel at hun kunne komme til å legge ut et lettkledd bilde av seg selv på nett. Panelet diskuterte trenden som ble startet av skuespiller Demi Moore (47), da hun knipset seg selv i undertøyet på badet og publiserte bildet på Twitter.

Vaagland sa i fredagspanelet at hun ikke likte det hun så på Moores bilde, og at hun tenkte på å komme med et svar. Men dette var ment som tomme trusler, sier Vaagland.

– Jeg bare tøffa meg.

Marianne Aulies twitterbilde

Marianne Aulies bilde på Twitter.

Foto: (skjermdump)

– Spontan reaksjon

Da billedkunstner Marianne Aulie la ut et bilde av seg selv torsdag, bestemte Vaagland seg for at nå var det hennes tur .

– Det kom som en spontan reaksjon, sier Vaagland.

Mange av de som har kommentert Vaaglands bilde lurer på om dette bare er et stunt fra en programleder som har et nytt program å reklamere for.

– Hvor involvert har redaksjonen din vært i dette her?

– Jentene jeg jobber med syns bare dette er kjempemorsomt. Men det er min greie. Men jeg spurte sjefen min om dette var en ok ting å gjøre, og hun sa det var en kjempegod idé.

Forsiden av VG og Dagbladet

Vaaglands melding og bilde Twitter ble raskt fanget opp av andre, som sendte hennes lenke videre til stadig nye brukere, og fredag fant både VG og Dagbladet det for godt å ha saken på førstesiden.

Debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen i VG kaller det «kanskje en av de viktigste og mest presise kommentarene i vår tids likestillingsdebatt som vi har sett på lang tid».

– Det var litt sjokkartet å se forsidene, men jeg klarte ikke la være å le. Det bildet får meg i veldig godt humør.

– Har ungene dine sett bildet av mamma utenpå VG?

– Nei, men jeg har fortalt dem det. Ungene mine har humor, så de kommer sikkert til å le.

Twitterreaksjoner

Ulike oppfatninger om Helle Vaaglands undertøysbilde på Twitter.

Sprikende reaksjoner

Diskusjonen går fortsatt på nettstedet der den startet og andre steder. Reaksjonene er veldig ulike. Noen kaller Vaagland modig, mens andre ikke mener hennes bilde er særlig ulikt Aulies eller Moores versjoner.

Silje Grytten sier: «@HelleVaagland er helt rå! Et fantastisk stunt, -og velfortjent spark til den mislykka klovnen @MarianneAulie».

Vampus (Heidi Nordby Lunde) sier: «befriende å se @HelleVaagland s svar på Marianne Aulis rop om oppmerksomhet, samtidig irriterende at kvinner MÅ KLE AV SEG i samf.deb».

Flere har kommentert at menn bør holde seg unna forsøk på å gjøre det samme (flere har riktignok gjort det tidligere som svar på bildene fra Demi Moore. Blant dem er kjendisbloggeren Perez Hilton).

– Har fått hyllest fra mange damer

Når NRK.no snakker med Helle Vaagland fredag ettermiddag, har hun mistet tellingen på hvor mange intervjuer hun har gjort i løpet av dagen. Meldingene har strømmet på på mobilen og e-post.

– Jeg har fått hyllest fra mange damer i dag, ja.

– Du sier det er din kommentar til trenden der «syltynne kvinner med trutmunn tar lettkledde bilder av seg selv for å vise seg fram som sterke og selvstendige». Men hadde det vært like lett å gjøre dette dersom du var smellfeit og stygg?

– Det er den utstuderte og tilgjorte måten damer fremstiller seg selv på jeg vil si noe om. Jeg tror jeg har en ganske normal kropp til å være en kvinne på førti som har født to barn.

Twitterreaksjoner på Helle Vaaglands bilde

Twitterbrukerne diskuterer fortsatt Vaaglands melding og hva den har ført med seg.

Foto: NRK

Fersking på Twitter

Meldingen med lenken til bikinibildet var Helle Vaagland var hennes første melding på Twitter noensinne. Nå øker presset for at hun skal komme med det folk har begynt å kalle den «vanskelige andre-tweeten».

Selv om Helle Vaagland er novise på Twitter, har hun og Nasjonalgalleriet tenkt å holde kontakten med seerne på nettet fremover. Når program nummer to sendes mandag, skal Vaagland chatte med seerne på NRK.no under sending.

Helle Vaaglands Twitpic

Helle Vaaglands bilde på Twitter.

Foto: Helle Vaagland

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.