Hopp til innhold

Program 1: vår 2006

I sommer vil vi sende alle vårens Autofilprogrammer i reprise på NRK1. I første program tester Jan Erik og Tommy Idar Vollviks rå Koenigsegg!

Koenigsegg CCR
Foto: Theodor Kristensen / NRK

Se program 1 i Nett-TV her!

Autofil edition

Autofil edition
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Autofilredakjsonen har tidligere cruiset rundt på sjøen i farkoster de fleste båtentusiaster har misunt dem. Men ikke nå. De har nemlig gått til innkjøp av en 31 år gammel plastsnekke! Men her begynner også moroa. For i serien som vi har valgt å kalle "Autofil edition" skal båten nemlig bygges om til en såkalt "loungebåt", eller som Jan Erik kaller det: En drømmebåt!

- Vi skal gjøre om denne til en båt ingen har sett maken til, lover Autofilsjefen.

Koenigsegg på Rudskogen

Endelig fikk Jan Erik og Tommy det som de ville. Men Koenigseggen til Idar Vollvik spinner de rundt på Rudskogen med verdens bredeste glis. Og det er ikke rart, for CCR-en kjørte inn til ny fartsrekord på banen i Østfold.

- Vi kunne nok kjørt enda fortere, men det er rart med det når det ikke er din egen bil. Det blir til at man tar det litt forsiktig, smiler Autofilsjefen.

Tommy og Jan Erik tester motorsport

En av nyhetene denne sesongen er serien "Tommy og Jan Erik tester motorsport". Først ut er Shortcar. Dette er bittelite norskprodusert kjøretøy laget i Holmestrand.

- Dette er en av de billigste inngangsportene til motorsport. En ny Shortcar koster rundt 100.000 kroner, forteller Jan Erik.

Bilen er bygget på et rørramme-chassis og kjører ved hjelp av motorsykkelmotor på 1000 kubikk. Og den brukes til alt: rallycross, bakkeløp og baneracing.

Suzuki Swift

Suzuki Swift
Foto: Autoindex

- Suzuki Swift har gjenoppstått, og for en oppstandelse, stråler Autofilsjefen. Firehjulstrekkeren har et hjul i hvert hjørne av bilen og under panseret finner vi 106 hestekrefter. Og den er ikke så ille på akselerasjon heller: 0-100 på 11 sekunder.

Jan Erik mener bilens enorme vindusflater gjør at det føles som å kjøre rundt i en glasskuppel eller nå som det er vinter - i en snøgocart.

Luksustraktoren

En traktor er og blir en traktor tenker kanskje du? Nei, der tar du nok feil. For det er som med biler stor forskjell mellom de folkelige modellene og luksusvariantene.

Claas
Foto: NRK

- Jeg trodde vi hadde nådd traktortoppen da vi testa John Deer til en million, men det hadde vi vist ikke.

For Claas Xerion er enorm både i størrelse og funksjonalitet. Den er tre meter bred, fire meter høy, fem meter lang og veier hele 13 tonn. Full tank koster en formue da den rommer 600 liter!

Men det aller tøffeste med denne er nok at alle hjulene svinger slik at den dermed kan kjøre sidelengs. Dessuten kan hytta heises opp og roteres 180 grader slik at man kan sitte riktig vei når man kjører baklengs. Å ja, den kjører like fort begge veier.

Musikk brukt i programmet:

"Di-Gue-Ding-Ding" - Michel Legrand
"Soap Theme" - Tipton
"Mr. Wild Guitar" - Kaare & the Cavemen
"Fuckface" - Machine Gun Fellatio
"Have a Cigarette and Smile" - Bjørn Berge
"Bundy" - Animal Alpha

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.