NRK Meny
Normal

Professor: – Tror angrepet fører til en holdningsendring

Helge Rønning tror terrorangrepet mot Charlie Hebdo vil skape en motreaksjon blant mediene, som blir annerledes enn etter karikaturstriden for rundt ti år siden.

Je suis Charlie

MARKERING: Franske journalister holdt opp pressekortet sitt under en markering i dag, for å vise solidaritet med ofrene etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

Foto: Francois Mori / Ap

Etter karikaturstriden i 2006, hvor Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk mottok dødstrusler etter å ha trykket karikaturer fra den danske avisen Jyllands-Posten, opplevde Rønning at de norske mediene var varsomme med å publisere provoserende bilder.

Professoren i media og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo tror norske og internasjonale medier vil reagere annerledes enn de gjorde for ni år siden.

– Jeg tror dette kommer til å føre til en holdningsendring blant norske og internasjonale medier. Tidligere har de fleste vist varsomhet rundt publiseringen av støtende bilder, men nå tror jeg vi vil se at ytringsfriheten og retten til å publisere trumfer hensynet til religion i

Helge Rønning

HOLDNINGSENDRING: Helge Rønning tror gårsdagens angrep vil føre til at flere medier publiserer provoserende bilder og karikaturer.

Foto: Universitetet i Oslo

mange medier.

– Skaper frykt

Rønnings kollega, professor Sigurd Allern, tror dødstruslene og reaksjonene etter karikaturstriden indirekte førte til at norske medier ble mer forsiktig. Han tror norske medier fortsatt vil vise varsomhet.

– Det er uhyre naivt å tro at dette ikke vil skape frykt blant journalister og redaktører. Faren med et terrorangrep er at flere vil ha frykten i bakhodet, selv om de kanskje ikke innrømmer det offentlig.

Allern har fulgt medieoppslagene etter terrorangrepet tett, og opplever at de fleste mediene er forsiktig med å publisere flere av Charlie Hebdos karikaturtegninger.

Sigurd Allern

VARSOMHET: Sigurd Allern tror mediene fortsatt vil være forsiktige med å trykke omstridte karikaturer.

Foto: TALOS, PETER / SCANPIX

Jylland-Posten er en av avisene som har valgt å ikke publisere Charlie Hebdos tegninger av Muhammed, på tross av at de har publisert karikaturer av profeten tidligere.

– Viktig å skille mellom plikt og rett

Helge Rønning mener det er vanskelig å sammenligne gårsdagens terrorangrep med debatten og protestene for ti år siden.

– Dette er en mer dramatisk hendelse enn det vi har opplevd tidligere. Ut fra det jeg har fått med meg, har den internasjonale reaksjonen fra pressen vært at de ikke lar seg skremme.

Flere avisforsider verden rundt har i dag støtteerklæringer til ytringsfriheten og det franske ukebladet. Selv om pressen unisont stiller seg bak ytringsfriheten etter angrepet, mener Allern at det ikke nødvendigvis betyr at alle bør publisere kontroversielle karikaturtegninger.

– Det er fortsatt viktig å skille mellom retten og plikten til å publisere noe. Selv om mediene skal sette ytringsfriheten først, betyr det ikke at man har plikt til å trykke provoserende karikaturer.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP