Hopp til innhold

Professor fratatt all undervisning

Professoren ved Statens Kunstakademi som ble bortvist fra skolen i våres, er nå fratatt all undervisning.

Statens kunstakademi i Oslo
Foto: Karen Riekeles Frivik/NRK

Etter 25 år i professorgjerningen ved landets høyeste utdannelse for visuell kunst er professor Michael O’Donnell blitt nedgradert.

Omplassert

Det var i våres at professor O’Donnell ble bortvist fra Statens Kunstakademi under Kunsthøgskolen i Oslo. For å lose studentene sine i havn før semesterslutt, fortsatte han å undervise fra bilen sin . Nå er professoren formelt omplassert og fratatt all undervisning.

O’Donnell skal nå drive med tilrettelegging av verksteder og innkjøp av utstyr. Etter det NRK kjenner til, skal han ha følt seg presset til å godta den nye jobben for å unngå oppsigelse eller rettssak.

Les også: - Uforståelig håndtering .

Sisteårsstudent Kristian Skylstad forteller at studenter har overlevert flere underskriftskampanjer med støtte til O’Donnell til ledelsen ved akademiet uten å få noe respons.

- Jeg har enda ikke møtt noen som vet hva denne saken går i og det synes jeg er besynderlig, sier han.

Personalsak

- Jeg forstår at studentene er lei seg, men de kan ikke kreve innsyn i personalsaker, slår rektor Cecilie Broch Knudsen fast.

Hun sier at de har hatt en personalsak som har pågått over lengre tid på akademiet og at de har forsøkt å håndtere denne på best mulig måte slik at alle kan leve med løsningen. Hun bekrefter også at professor O’Donnell heller ikke lenger har lov til å bevege seg inn i Kunstakademiets lokaler uten tillatelse fra henne.

- Det er ikke minst av hensyn til han at vi tenker at det er best at han holder seg borte fra akademiet i en tid framover nå, bekrefter rektor Broch Knudsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober