Hopp til innhold

Taper en halv million daglig med koronafast skuespiller: – Vi står på kanten av et stup

Innspillingen av TV-serien «Made in Oslo» blir satt på vent. En av hovedskuespillerne sitter koronafast i Danmark og slipper ikke inn i Norge. Nå renner både tiden og pengene ut for filmselskapet.

Jakob Cedergren

KORONAFAST: Skuespiller Jakob Cedergren spiller en av hovedkarakterene i den norske TV-serien «Made in Oslo». Han er i Danmark og har fått avslag på søknaden om å komme til Norge for å ferdigstille innspillingen.

Foto: Ida Bing / NRK

Innspillingen av serien «Made in Oslo» har pågått siden november. Men nå stopper det snart opp. Det mangler nemlig en nøkkelperson i innspillingen: I Danmark sitter Jakob Cedergren og får ikke reise til Norge.

De norske grensene er stengt. Ifølge lovverket skal det kun gis adgang til innreise for utlendinger med arbeid definert som strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i norske virksomheter.

Med bakgrunn i dette har filmselskapet fått avslag i innreise for Cedergren.

Det får regissør Marit Moum Aune i Tordenfilm til å reagere.

– Vi opplever nok at dette betyr at filminnspilling ikke defineres som næring, altså kultur er ikke næring, sier Aune.

Pia Tjelta

VENTER: Pia Tjelta spiller hovedrollen i serien «Made in Oslo». Den handler om en fertilitetslege som nekter å gi opp drømmen om egne barn. Nå venter Tjelta og de andre på den andre hovedskuespilleren som er i Danmark.

Foto: Marianne Rustad-Carlsen / NRK

Forbereder seg på konkurs

Hun understreker at hun forstår alvoret i pandemien, men påpeker at pengene renner ut i påvente av ferdigstillingen av serien. De har 50 dager med innspilling bak seg og mangler 40 dager.

– Vi taper en halv million hver dag med stans i innspillingen. Hvis vi ikke får inn vår nøkkelperson, så tror jeg vi må forberede oss på at vi kanskje går konkurs. Vi har ikke lyst til å sutre når Oslo nå stenger ned, men vi står på kanten av et stup, sier Aune.

Hovedrollen spilles av Pia Tjelta som nå kun kan kommunisere med motspiller Jakob Cedergren over Teams eller Zoom.

Marit Moum Aune

Regissør Marit Moum Aune er bekymret for en mulig konkurs hvis de ikke får gjenopptatt produksjonen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Fastlåst situasjon

Cedergren var med på innspillingene i november og har sittet i isolasjon for å være sikker på å være smittefri før reise til Oslo. Filmselskapet har skaffet et godkjent karantenested i Oslo til ham.

– Vi kunne erstattet veldig mange, men ikke Jakob, som har spilt inn halve serien. Vi kunne ønske at han kunne komme hit og blitt satt i karantene. Det er en ydmyk bønn og ikke et krav, sier Aune.

I København sitter en frustrert Cedergren.

– Situasjonen er vanskelig og fastlåst. Det er nødvendig at jeg er der, hvis ikke er det ikke mulig å få til innspilling.

Han har vært i karantene i to omganger.

– Jeg forstår hvorfor det må være slik og det har absolutt vært mulig å gjennomføre. Vi er halvveis og vil gjerne gjøre ferdig produksjonen, sier Cedergren.

Brev til kulturministeren

Filmselskapet har også skrevet brev til kulturminister Abid Raja, hvor de ber om et unntak for å få Cedergren til Norge.

Kulturdepartementet skriver i sitt svar følgende:

«Det er som kjent strenge innreiseregler til Norge nå på grunn av pandemisituasjonen, og hovedregelen er at kun utlendinger som er bosatt i Norge kan reise inn til Norge, i tillegg til alle norske borgere. Regjeringen evaluerer fortløpende om smittesituasjonen tilsier at flere kan reise inn til Norge. »

TV-serien spilles inn i filmparken på Jar i Bærum og skal bli åtte episoder til Viaplay.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.