Hopp til innhold

Privatetterforsker om «Gåten Orderud»: – Dokumentaren er ubalansert

Privatetterforsker Tore Sandberg mener NRK-serien «Gåten Orderud» gir seerne et skjevt bilde av saken. Samtidig avslører han at flere tips har kommet inn i kjølvannet av serien - blant annet hvem som kan være eieren av den ikoniske sokken.

Privatetterforsker Tore Sandberg foran permer fra Orderud-saken hjemme på Kløfta

SKJEVT BILDE: – Jeg vet ikke om det er bevisst eller ikke, men mye vesentlig dokumentasjon er utelatt i serien, sier privatetterforsker Tore Sandberg.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Dokumentaren er ubalansert, og befolkningen får nå et inntrykk av at det er Per og Veronica som står bak dette, sier Tore Sandberg.

NRK møter Orderud-privatetterforskeren, som er svært kritisk til den nye true crime-serien «Gåten Orderud».

– Dette er svært alvorlig. Slik de første episodene har vært til nå, får seeren et skjevt bilde av saken, sier Sandberg.

NRK snakker med ham etter publisering av de fire første episodene.

Sier det er tøft å bli gjenkjent

Privatetterforskeren ble i 2006 hyret av Per og Veronica Orderud.

De ble begge dømt til lange fengselsstraffer for medvirkning til drapene, men hevder at de er uskyldige.

Veronica Orderud hjemme hos seg selv på Manglerud i Oslo

BOR ALENE: Veronica Orderud bor i dag alene i en leilighet på Manglerud i Oslo.

Foto: Petter Sommer / NRK

Det ble i sommer kjent at det tidligere ekteparet gjenopptar trippeldrapssaken fra Orderud gård fra 1999.

Første episode av NRKs serie ble først vist for en måned siden, og har så langt blitt sett av én million seere.

Av de fire dømte i saken, er det kun Veronica Orderud som stiller opp i serien. Hun forteller at det den siste måneden har vært tøft å bli gjenkjent.

– Jeg merker folks engasjement rundt denne saken. Samtidig tenker jeg at hvis det er dette som må til for å få alt oppklart, så er det verdt det, sier hun til NRK.

Mener dokumentasjon utelates

Per Orderud er ikke like positiv til serien, ifølge Tore Sandberg.

Selv kommer privatetterforskeren med sterk kritikk mot programledelsen.

Han påpeker blant annet at NRK har hatt tilgang til begjæringen han har levert til Gjenopptakelseskommisjonen, og synes den har fått merkelig liten plass i de første fire episodene.

– Jeg skjønner mange skal komme til orde, men at seerne kunne fått vite mer om grunnlaget for begjæringen, synes jeg er et rimelig ønske, og et krav, til en institusjon som NRK, sier han, og legger til at begjæringen inneholder dokumentasjon som taler for at Per og Veronica Orderud er uskyldige.

Per Orderud og Tore Sandberg

GJENÅPNER SAK: Per Orderud på kontoret til privatetterforsker Tore Sandberg. Siden 2006 har Sandberg jobbet med Orderud-saken, med mål om å få den gjenåpnet.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Samtidig mener Sandberg at politiet flere steder får snakke fritt - uten å bli møtt av kritiske spørsmål.

– Politiet står hundre meter fra gården og sier de ikke fant spor. Men de fant jo spor. Dette blir de ikke utfordret på, og dokumentaren blir ubalansert, sier Sandberg.

– Men du har jo også en agenda i denne saken?

– Selvfølgelig er jeg en part i dette. Men de stiller ikke oppfølgingsspørsmål der det trengs. En dokumentar blir ikke ødelagt av å stille spørsmål, sier Sandberg.

Hevder å ha påpekt flere politi-feil

Krimsjef i VG og programleder for NRK-serien Øystein Milli, er ikke enig i Sandbergs kritikk.

Han mener de har påpekt flere feil som politiet har gjort i saken.

– Vi har blant annet brakt en helt ny drapsfluktsrute på banen, en observasjon av en kvinne og en bil som ingen har sett før, funnet hull i «180-etterforskningen» og påpekt flere personer som er for dårlig etterforsket, sier Milli.

Øystein Milli, krimsjef i VG

IKKE ENIG: Krimsjef i VG og programleder Øystein Milli, er ikke enig i Sandbergs kritikk.

Foto: VG/Monster

Videre forklarer han hvordan de har lagt stor vekt på å ha et bredt kildeomfang med i serien, og understreker at Tore Sandberg, Veronica Orderud og forsvarere er med.

– Per Orderud fikk mulighet til å stille, men han takket nei. Dette respekterer vi, men vi skulle så klart hatt hans versjon også, sier Milli, og legger til at Sandberg har en agenda og et ståsted i saken.

– Det har vært viktig for oss å vise så mange sider av saken som mulig, og la folk selv få ta stilling til hva de tror om bevisene, fortsetter programlederen.

– Kan løse saken en gang for alle

Men til tross for at han er kritisk til serien, sier Sandberg at han har fått flere tips om saken etter at første episode ble sluppet.

– Et eksempel er et vitne som har fortalt meg at det var hans sokk som ble funnet bak kårboligen, sier Tore Sandberg.

Orderud: Sokken funnet utenfor åstedet

KAN LØSE ALT: Øystein Milli påpeker at dersom eieren av den kjente Orderud-sokken blir funnet, kan saken bli løst.

Foto: Politiet

Den hvitstripete, oransje sokken har kanskje vært det største symbolet i Orderud-saken. Denne ble funnet like bak huset hvor drapene skjedde, og politiet har jobbet med en teori om at den kan tilhøre drapsmannen.

Sandberg vil ikke si noe mer om sokken, annet enn at han har møtt den som hevder å være sokkens eier, og at disse opplysningene er sendt til Gjenopptakelseskommisjonen.

Milli sier dette kan være en viktig opplysning i etterforskningen.

– Finner man eieren av sokken kan man finne gjerningspersonen. Det er en bred enighet i at sokken har tilknytning til saken, så finner man eieren har man kanskje kommet godt på vei for å løse saken en gang for alle, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober