Hopp til innhold

Privateide kinoer får 60 millioner fra staten

Kinoselskapene Odeon og Nordisk Film Kino får kompensasjon etter at kinoene måtte stenge og redusere kapasiteten.

Kinosal

Den privateide delen av kinobransjen får over 60 millioner kroner i kompensasjon for perioden mai-august. Bildet er fra Odeon-eide Stavanger kino.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Statens kompensasjonsordning for kulturlivet leverer nå sin hittil høyeste utbetaling i forbindelse med koronaepidemien.

Kinosektoren blir godtgjort med over 60 millioner kroner, noe som tilsvarer omtrent det de søkte om. De kompenseres for bortfall av billettinntekter mellom 1. mai og 31. august.

Eid i utlandet

Odeon får 24,5 millioner kroner for tap av inntekter på sine ni kinoer, mens Nordisk Film Kino får 36,3 millioner i kompensasjon til sine 18 kinoer. De får dermed til sammen cirka 3 millioner mindre enn de ba om.

Nordisk Film Kino oppga i sin søknad at de har tapt 62,8 millioner kroner i billettinntekter på fire måneder mellom mai og august. Budsjettet deres var på 80 millioner kroner i inntekter, mens det faktisk var til 17,6 millioner. Faktiske resultat oppgis til minus 40,7 millioner kroner i søknaden.

Nordisk Film Kino er en del av Nordisk Film, som er eid danske Egmont, et av Skandinavias største mediehus. Odeon Kino AS er eid av britiskbaserte Odeon Cinemas Group, Europas største kinooperatør.

Økonomidirektør Andreas Mentzoni i Nordisk Film Kino er fornøyd med at deres søknad er tatt til følge. Likevel blir ikke 2020 et lystig år for dem.

- Selv med gode støtterordninger kommer vi fortsatt til å gå med tap i 2020, men det er foreløpig for tidlig å si hvor mye dette vil utgjøre. Vi opererer i en bransje med lav lønnsomhet og med store faste kostnader som gjør oss helt avhengige av godt besøk for å unngå underskudd.

- Vil deres eiere ta ut noe utbytte for inneværende år?

- Som følge av årets underskudd og den alvorlige situasjonen kommer ikke våre eiere til å ta ut utbytte for 2020.

Sabeltann kompenseres

Det er Kulturrådet som håndterer kompensasjonsordningen for kulturlivet. Ennå er det en rekke aktører som ikke har fått utbetalt kompensasjon. Det gjelder særlig de som har søkt om høyere beløp, hvor revisorer gjennomgår regnskapstallene.

I dag har også Dyreparken i Kristiansand fått beskjed om at de får utbetalt 7,8 millioner kroner i kompensasjon etter at de måtte avlyse og omorganisere en rekke forestillinger med Kaptein Sabeltann.

Men det har også kommet avslag. Festivalen Fotballfeber får avslag på sin søknad om 5,3 millioner i kompensasjon for arrangementet som skulle vært gjennomført under fotball-EM i sommer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.