Privateide kinoer får 60 millioner fra staten

Kinoselskapene Odeon og Nordisk Film Kino får kompensasjon etter at kinoene måtte stenge og redusere kapasiteten.

Kinosal

Den privateide delen av kinobransjen får over 60 millioner kroner i kompensasjon for perioden mai-august. Bildet er fra Odeon-eide Stavanger kino.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Statens kompensasjonsordning for kulturlivet leverer nå sin hittil høyeste utbetaling i forbindelse med koronaepidemien.

Kinosektoren blir godtgjort med over 60 millioner kroner, noe som tilsvarer omtrent det de søkte om. De kompenseres for bortfall av billettinntekter mellom 1. mai og 31. august.

Eid i utlandet

Odeon får 24,5 millioner kroner for tap av inntekter på sine ni kinoer, mens Nordisk Film Kino får 36,3 millioner i kompensasjon til sine 18 kinoer. De får dermed til sammen cirka 3 millioner mindre enn de ba om.

Nordisk Film Kino oppga i sin søknad at de har tapt 62,8 millioner kroner i billettinntekter på fire måneder mellom mai og august. Budsjettet deres var på 80 millioner kroner i inntekter, mens det faktisk var til 17,6 millioner. Faktiske resultat oppgis til minus 40,7 millioner kroner i søknaden.

Nordisk Film Kino er en del av Nordisk Film, som er eid danske Egmont, et av Skandinavias største mediehus. Odeon Kino AS er eid av britiskbaserte Odeon Cinemas Group, Europas største kinooperatør.

Økonomidirektør Andreas Mentzoni i Nordisk Film Kino er fornøyd med at deres søknad er tatt til følge. Likevel blir ikke 2020 et lystig år for dem.

- Selv med gode støtterordninger kommer vi fortsatt til å gå med tap i 2020, men det er foreløpig for tidlig å si hvor mye dette vil utgjøre. Vi opererer i en bransje med lav lønnsomhet og med store faste kostnader som gjør oss helt avhengige av godt besøk for å unngå underskudd.

- Vil deres eiere ta ut noe utbytte for inneværende år?

- Som følge av årets underskudd og den alvorlige situasjonen kommer ikke våre eiere til å ta ut utbytte for 2020.

Sabeltann kompenseres

Det er Kulturrådet som håndterer kompensasjonsordningen for kulturlivet. Ennå er det en rekke aktører som ikke har fått utbetalt kompensasjon. Det gjelder særlig de som har søkt om høyere beløp, hvor revisorer gjennomgår regnskapstallene.

I dag har også Dyreparken i Kristiansand fått beskjed om at de får utbetalt 7,8 millioner kroner i kompensasjon etter at de måtte avlyse og omorganisere en rekke forestillinger med Kaptein Sabeltann.

Men det har også kommet avslag. Festivalen Fotballfeber får avslag på sin søknad om 5,3 millioner i kompensasjon for arrangementet som skulle vært gjennomført under fotball-EM i sommer.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 22.01.2022
95 349
Smittede siste 7 dager
224
Innlagte
1 414
Døde
4 306 412
Vaksinerte

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter