Hopp til innhold

Privatdetektiv Sam Spade – en kort biografi

I et smug som stikker av fra Burritt Street i San Francisco, kan en se et skilt med teksten: Omtrent på dette stedet ble Miles Archer, kompanjongen til Sam Spade, gjort ende på av (navnet på den skyldige utelates her av hensyn til dem som ikke kjenner ”Malteserfalken”). Dette til informasjon for dem som måtte tro at Sam Spade var en person som ble funnet opp av Dashiell Hammett.

Nils Nordberg, Radioteatret
Foto: Morten Krogvoll

(Fra Verdens største detektiver, red. Nils Nordberg).
Spade lignet ikke på Humphrey Bogart, som spilte ham i den berømte filmen: "Samuel Spades ansikt var langt og knoklet, haken hans var en fremstikkende v under den mer bevegelige v'en som var munnen hans. Nesevingene svingte oppover og dannet en mindre v. Det gulgrønne øynene var rette. V-motivet ble fanget opp igjen av de tette øyenbrynene som skrånet utover fra to parallelle rynker over en krum nese, og det lysebrune håret vokste - fra de høye flate tinningene - ned i en spiss i pannen. På en godslig måte kunne han minne litt om en blond Satan."

Kai Remlov og Laila Goody

I Radioteatrets hørespillversjon av 'Malteserfalken' møter vi Kai Remlov som den smarte og skruppelløse privatdetektiven Sam Spade. Laila Goody spiller Brigid O'Shaugnessy

Han var over én åtti høy, med en røslig bamseaktig kropp, "en barbert bamse; brystkassen hans var hårløs, huden var barnslig rosa og myk."

Men, som hans sataniske ansikt antyder: Åndelig var Spade hardhudet, en person som aldri lot noe komme i veien for egennytten. Men så fant også affæren med Malteserfalken sted i 1928, det året da borgermesteren i San Francisco var "Sunny Jim" Rolph, en munter liten dandy som var involvert i enhver form for sedløyse og politisk korrupsjon, og Wall Street-børsen knakk sammen. Det var en tøff verden der ute, baby, alle melte sin egen kake så hvorfor ikke Sam Spade sin?

Vi vet lite om Spades bakgrunn. Første gang vi møter ham, er han etpar-treogtretti år og driver et etterforskningsbyrå sammen med den ti år eldre Miles Archer. Spade står i med Iva, Miles' kone, og sørger ikke over tapet av partneren, Miles var en drittsekk og han hadde tenkt å kutte ham ut. Men han gjør seg også verre enn han er for å lure den fete Kaspar Gutman og den oljeglatte Joel Cairo som begge er på jakt etter Malteserfalken, en dyrebar kunstgjenstand framstilt av tempelridderne på Malta. Spade er nok grådig, men han er også kompromissløs i visse sammenhenger. Han forelsker seg i klienten Brigid O'Shaughnessy, men følelser må vike for pragmatisme og prinsipper: "Vi er i detektivbransjen. Når en detektiv blir drept er det uheldig for bransjen... Jeg er detektiv, og å be meg innhente forbrytere og så la dem gå, er som å be en hund fange en hare og så slippe den."

Spade var et produkt av den samme amerikanske virkelighet som gjorde folk til forbrytere og lykkejegere. Han var ute av stand til å tro på annet enn det som var konkret og håndgripelig. Og det er typisk for ham, som for mange av de store detektivene, at han innerst har en fundamental mistro til følelser. Hvordan det videre gikk med ham vet vi ikke mye om - i tre noveller framstår han som litt straightere fyr enn smartingen i Malteserfalken, og i en radioserie som gikk 1946-51 var han stadig i full sving. Men selv om den renhårige Effie Perrine var svak for ham - og han for henne - så klarte hun neppe å gjøre Spade til like renhårig.

LES også ”The Stuff That Dreams Are Made Of . . . ”

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober