Hopp til innhold

Priset norsk design

Norsk Designråd har premiert alt fra en postbudfarkost til emballasje for sexleketøy.

På designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - ble det i dag delt ut priser norske designere.

Presentabel brannslukking

Et brannslukkingsapparat som tåler å stå fremme skaffet designer Sigrun Vik en førstepris i konkurranser Unge talenter. Sigrun Vik sier hun fikk ideen til å lage brannslukkingsapparatet Act under en brannvernkontroll på kontoret. Da oppdaget hun at hun ikke visste hvor brannslukkingsapparatet var.

– Det at jeg ikke visste vekket en interesse hos meg, for jeg tror det er mange som gjemmer apparatet langt inne i kottet eller på steder der det lett blir glemt.

Postbudfarkost

Førsteprisen i åpen klasse i konkurransen Unge talenter ble tildelt Mats Mathisen for hans fremkomstmiddel for postbud, med navnet Parat!. Dette er en kombinasjon av en sykkel og en tralle, og inneholder også en hjelpemotor.

Kristin Tobiassen og Lars Marcus Vedeler kom på andre plass med sanitetsbindet Jani. De hadde fått i oppdrag å finne løsninger på ugressproblemet vannhyasint. De oppdaget at planten kan brukes til å lage sanitetsbind, som er mangelvare i den kenyanske slummen. Der bruker unge kvinner gjerne avispapir, filler eller annet som kan føre til sykdom.

Tredjeplassen gikk til Erik Matzow og hans salongbord Vend.

Merket for god design

Norsk Designråd delte også ut en rekke andre priser og utmerkelser i dag. Merket for god design gikk til produkter som spente fra en vugge for små barn til emballasje for sexleketøy.

Vuggen So-Ro vugger frem og tilbake i stedet for sidelengs. I følge juryen fører dette til en raskere innsovning enn i en tradisjonell vugge. Design: Ane Lillian Tveit og Hans Petter Kjeldahl Holst.

Emballasjen for sexleketøyet Laid er spesiell på grunn av at den anonymiserer produktet, mener juryen. Den mener emballasjen bryter med tradisjonen i sin bransje. Designet skaper distanse til andre aktører, og grunnlaget legges for å nå nye målgrupper, heter det i juryens begrunnelse. Design: Skin Designstudio AS.

Barnerullestolen Krabat Sheriff får ros for å være et gjennomtenkt produkt. Den likner mer på en sykkel enn et hjelpemiddel for funksjonshemmede, og uttrykket er dynamisk og tøft. Rullestolen legger opp til en uvanlig og aktiv sittestilling, barnet sitter som en jockey i stolen. Design: Hareide Designmill AS.

Norsk Designråd hadde også planer om å dele ut en egen miljøpris, men avgjorde at ingen av de påmeldte bidragene var gode nok .

I 2008 fikk NRK Merket for god design for sin nye designprofil på TV .

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober