Priset norsk design

Norsk Designråd har premiert alt fra en postbudfarkost til emballasje for sexleketøy.

På designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - ble det i dag delt ut priser norske designere.

Presentabel brannslukking

Et brannslukkingsapparat som tåler å stå fremme skaffet designer Sigrun Vik en førstepris i konkurranser Unge talenter. Sigrun Vik sier hun fikk ideen til å lage brannslukkingsapparatet Act under en brannvernkontroll på kontoret. Da oppdaget hun at hun ikke visste hvor brannslukkingsapparatet var.

– Det at jeg ikke visste vekket en interesse hos meg, for jeg tror det er mange som gjemmer apparatet langt inne i kottet eller på steder der det lett blir glemt.

Postbudfarkost

Førsteprisen i åpen klasse i konkurransen Unge talenter ble tildelt Mats Mathisen for hans fremkomstmiddel for postbud, med navnet Parat!. Dette er en kombinasjon av en sykkel og en tralle, og inneholder også en hjelpemotor.

Kristin Tobiassen og Lars Marcus Vedeler kom på andre plass med sanitetsbindet Jani. De hadde fått i oppdrag å finne løsninger på ugressproblemet vannhyasint. De oppdaget at planten kan brukes til å lage sanitetsbind, som er mangelvare i den kenyanske slummen. Der bruker unge kvinner gjerne avispapir, filler eller annet som kan føre til sykdom.

Tredjeplassen gikk til Erik Matzow og hans salongbord Vend.

Merket for god design

Norsk Designråd delte også ut en rekke andre priser og utmerkelser i dag. Merket for god design gikk til produkter som spente fra en vugge for små barn til emballasje for sexleketøy.

Vuggen So-Ro vugger frem og tilbake i stedet for sidelengs. I følge juryen fører dette til en raskere innsovning enn i en tradisjonell vugge. Design: Ane Lillian Tveit og Hans Petter Kjeldahl Holst.

Emballasjen for sexleketøyet Laid er spesiell på grunn av at den anonymiserer produktet, mener juryen. Den mener emballasjen bryter med tradisjonen i sin bransje. Designet skaper distanse til andre aktører, og grunnlaget legges for å nå nye målgrupper, heter det i juryens begrunnelse. Design: Skin Designstudio AS.

Barnerullestolen Krabat Sheriff får ros for å være et gjennomtenkt produkt. Den likner mer på en sykkel enn et hjelpemiddel for funksjonshemmede, og uttrykket er dynamisk og tøft. Rullestolen legger opp til en uvanlig og aktiv sittestilling, barnet sitter som en jockey i stolen. Design: Hareide Designmill AS.

Norsk Designråd hadde også planer om å dele ut en egen miljøpris, men avgjorde at ingen av de påmeldte bidragene var gode nok .

I 2008 fikk NRK Merket for god design for sin nye designprofil på TV .

Kulturstrøm

 • Ransfilm av respektabel kvalitet

  «Widows» er den nyeste filmen til regissør Steve McQueen. Etter tre svært sterke dramafilmer på rad, Hunger (2008), Shame (2011) og 12 Years a Slave (2013), har den britiske regissøren laget sitt mest kommersielle film til nå. Den er ikke av samme kaliber som hans tidligere filmer mener NRKS anmelder Birger Vestmo. Les anmeldelsen her:

 • Jobbet med ny seriefigur

  Den amerikanske tegneserieskaperen Stan Lee arbeidet med en ny karakter, Dirt Man, før han døde, melder BBC. Ifølge underholdningsnettstedet TMZ har datteren Joan Celia Lee fortalt at hun og faren samarbeidet om å utvikle den nye superhelten. Men det er foreløpig ikke klart hvilke superkrefter denne karakteren er i besittelse av.

  Spiderman-tegner Stan Lee
  Foto: REED SAXON / AP
 • 15 artister klare til by:Larm 2019

  Urørt-vinner Marie Ulven –Girl In Red – er blant de 15 artistene som er bekreftet at kommer til musikkfestivalen Bylarm våren 2019, skriver nettmagasinet 730. Festivalen arrangeres for 21. gang, og har vært holdt i Oslo siden 2008. Det første tiåret gikk festivalen på omgang blant norske byer, og artister som Øystein Greni, Sondre Lerche og Aurora har startet karrieren der. Iris, Otha, TØFL, Moyka, Heave Blood and Die og Larsiveli er de norske artistene som skal spille.

  Marie Ulven