Hopp til innhold

Pris til NRKs nett-tv

NRK Nett-tv er en av flere vinnere av PC Worlds pris for Årets produkt 2012.

Jon Almaas

Gullrekka, her representert ved Jon Almaas, er noen av programmene man kan se i NRKs nett-tv.

Foto: NRK

Det er ti vinnere av prisen, og bladet skriver følgende:

"Hvert år tester PC World Norge flere hundre produkter, programmer og tjenester. Mange av dem får terningkast 5 eller 6, noen får utmerkelsen Godt kjøp, og de som vinner større sammenligningstester får den høythengende Best-i-test-logoen vår.

Men til tross for disse utmerkelsene kan disse testvinnerne og kvalitetsproduktene være langt unna å bli vurdert til vår aller mest prestisjefylte utmerkelse, Årets Produkt, som vi hvert år deler ut i årets siste utgave til de produktene som har imponert oss mest.

Derfor vinner NRK

NRKs nett-tv vil antagelig ikke erstatte vanlig tv for folk flest med det første, men vi mener NRK fortjener prisen for årets produkt fordi den viser oss hvordan vi vil se på tv i fremtiden. Løsningen lett tilgjengelig for alle innbyggere i Norge – selv de som ikke betaler lisens, og det er veldig praktisk å kunne se innholdet omtrent hvor man vil og akkurat når man vil.

FREMTIDS-TV: NRK tildeles Årets produktprisen fordi den nye tjenesten viser oss hvordan vi vil se på tv i fremtiden. Legg merke til at NRK ikke lengre kaller løsningen for Nett-TV."

Nettsjef i NRK, Sindre Østgård, sier:

– Denne prestisjefulle prisen går til alle våre flinke designere, utviklere og programskapere – som får NRK TV til å skinne.

Om bakgrunnen skriver PC World Norge:

NRK TV: Våren 2012 kom NRK sin nye tv-satsing i betautgave og kanskje har du brukt den mye allerede. Fra 17. oktober er den nå offisiell avspiller, med nytt brukergrensesnitt, bedre lyd og bildekvalitet, muligheten til å skru av og på teksting, støtte for de fleste nyere smarttelefoner og nettbrett, trådløs avspilling over AirPlay til Apple TV og Boxee Box for å nevne noe.

Det første du vil legge merke til når du går til tv.nrk.no i nettleseren er selvsagt det nye brukergrensesnittet som både er enkelt og oversiktlig. På hovedsiden vises en bildekarusell med sju innslag. Under denne listes dessuten opp de 20 mest aktuelle, populære og siste innslagene. Øverst finnes en meny som henviser deg til en splitter ny tv-guide, en alfabetisk oversikt over alt tv-innhold, direktesendt tv samt en søkeboks.

Vi skulle ønske det fantes en kategorivisning (f. eks barn, humor, debatt), men det er likevel ikke noe problem å finne spesifikt innhold. Ekstra kjekt er muligheten til å søke etter innhold basert på det som sies i undertekstingen, så du kan eksempelvis søke etter «Steve Jobs» og få opp alle innslag hvor den tidligere Apple-sjefen nevnes.

Ut med Silverlight, inn med Flash

Oppmerksomme hoder vil kanskje legge merke til at NRK ikke lenger benytter seg av Microsoft Silverlight til avspilling av innhold. De har gått over til Flash. I hvert fall på enheter som støtter dette. Heldigvis fungerer tjenesten også på enheter som ikke støtter Adobes teknologi, som blant annet iPhone og iPad. Noen vil kanskje riste på hodet over dette, kanskje Mac-brukere spesielt. NRK begrunner det slik:

– Vi har valgt H. 264 som videoformat. Videodistribusjonen av H. 264 filene må støtte avspilling av store programfiler, direkteavspilling av kanalene våre, automatisk levere best videokvalitet tilpasset linja til brukeren, samt tilfredsstille krav til sikker distribusjon, skriver Marte Radman, prosjektleder for NRK Nett-TV og Nettradio, på NRKbeta-bloggen.

– På mobiler og nettbrett oppnår vi dette med å bruke HTTP Live Streaming (HLS) som distribusjonsprotokoll i Html5 og videoavspilling i enhetens egen avspiller. På PC er det derimot ingen nettlesere som støtter en slik distribusjon ved bruk av Html5. For å kunne støtte all ønsket videofunksjonalitet på PC, bruker vi derfor Adobe HTTP Dynamic Streaming (HDS) som distribusjon og spiller av videoen i en Flash-avspiller.

Adaptiv strømming

Nå funker likevel avspilleren relativt bra, på så vel en Windows-pc som Mac. NRK lover HD-kvalitet på innhold, men det du blir servert avhenger av hva slags internettforbindelse du sitter på.

Tjenesten benytter seg av såkalt adaptiv strømming, hvilket betyr at NRK opp- eller nedjusterer etter hvor mye båndbredde du har tilgjengelig. Du får for øvrig ikke full-HD på dette tidspunktet.

Maksimum oppløsning i dag er på 1280x720 piksler

Det er som nevnt støtte for trådløs avspilling via AirPlay, noe som gjør at eiere av en iDings og en Apple TV på svært enkelt vis kan få spilt av innhold på HDTV-ene sine over det trådløse nettverket. Vi har brukt tjenesten mye med nye iPad og 3. generasjon Apple TV, og det fungerer utmerket.

For å få spilt av innhold på tv-en må du finne og trykke på AirPlay-symbolet nederst til høyre i spilleren og deretter velge Apple TV som avspillingsenhet. I løpet av noen sekunder vil tv-bildet dukke opp på skjermen. Videokvaliteten varierer som nevnt etter hva slags internettforbindelse du har. Vi opplevde det som jevnt over bra, selv om det ikke er på høyde med full-HD i 1080p.

Selv om det er fint og flott med visning på Apple TV, er det ingen grunn til å gråte seg i søvn dersom man er foruten denne lille boksen. Faktisk så synes vi nett-tv-en kommer mer til sin rette på iPad eller andre nettbrett. Og det er mer anvendelig, da man kan sette seg hvor som helst i huset for å se på tv.

Kjekt dersom man ikke har førsterett på fjernkontrollen i huset og er lei av å se Urix i opptak når alle andre har lagt seg. Og på en god internettlinje ser det meget bra ut på enten du har et syvtommers nettbrett eller en tv på 40-tommer eller mer."

Kulturstrøm

 • ABBA på premiere i London

  For første gang på 36 år var det svenske bandet ABBA å se på rød løper på Queen Elizabeth Olympic Park i London torsdag. Gruppa som består av Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad, var samlet i forbindelse med premieren på Abba Voyage-konserten, som er et digitalt sceneshow. Også det svenske kongeparet deltok på premieren, skriver Aftonbladet.

  ABBA samlet på rød li forbindelse med premieren på Abba Voyage i London, torsdag 26. mai 2022.
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Trommeslageren i Yes er død

  Trommeslageren i progrock-bandet Yes, Alan White er død, melder BBC. White døde i sitt hjem i USA etter kort tids sykdom, 72 år gammel.
  Han startet i bandet i 1972, da han tok over etter trommeslager Bill Bruford. Yes ble dannet i 1968.

  Yes er kjent for blant annet «Owner of a Lonely Heart» fra 1983, bandets eneste Billboard-toppnotering, og på alle bandets studioutgivelser etter «Close to the Edge» i 1972, inkludert fjorårets «The Quest», melder NTB.


  White har også tidligere jobbet med artister som John Lennon, George Harrison og Joe Cocker.

  Yes ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 2017

  Alan White, trommeslageren i progrock-bandet Yes, døde torsdag. Han ble 72 år gammel.
  Foto: Michael Zorn / AP
 • Bookerprisen glapp for Jon Fosse

  Jon Fosse var nominert til Den internasjonale Bookerprisen for det tredje og avsluttende bindet i «Septologien», men prisen gikk til indiske Geetanjali Shree.

  Sent torsdag kveld ble det klart at Jon Fosse og den amerikanske oversetteren Damion Searls ikke fikk den gjeve prisen for boken «Eit nytt namn», som på engelsk har fått tittelen «A New Name».

  Derimot var det Geetanjali Shree og oversetter Daisy Rockwell som ble hedret med årets pris. Det er første gang prisen går til en bok skrevet på et indisk språk, og det er også første gang en roman oversatt fra hindi vinner, melder Den internasjonale Bookerprisen, melder NTB.