Hopp til innhold

Pris til NRKs nett-tv

NRK Nett-tv er en av flere vinnere av PC Worlds pris for Årets produkt 2012.

Jon Almaas

Gullrekka, her representert ved Jon Almaas, er noen av programmene man kan se i NRKs nett-tv.

Foto: NRK

Det er ti vinnere av prisen, og bladet skriver følgende:

"Hvert år tester PC World Norge flere hundre produkter, programmer og tjenester. Mange av dem får terningkast 5 eller 6, noen får utmerkelsen Godt kjøp, og de som vinner større sammenligningstester får den høythengende Best-i-test-logoen vår.

Men til tross for disse utmerkelsene kan disse testvinnerne og kvalitetsproduktene være langt unna å bli vurdert til vår aller mest prestisjefylte utmerkelse, Årets Produkt, som vi hvert år deler ut i årets siste utgave til de produktene som har imponert oss mest.

Derfor vinner NRK

NRKs nett-tv vil antagelig ikke erstatte vanlig tv for folk flest med det første, men vi mener NRK fortjener prisen for årets produkt fordi den viser oss hvordan vi vil se på tv i fremtiden. Løsningen lett tilgjengelig for alle innbyggere i Norge – selv de som ikke betaler lisens, og det er veldig praktisk å kunne se innholdet omtrent hvor man vil og akkurat når man vil.

FREMTIDS-TV: NRK tildeles Årets produktprisen fordi den nye tjenesten viser oss hvordan vi vil se på tv i fremtiden. Legg merke til at NRK ikke lengre kaller løsningen for Nett-TV."

Nettsjef i NRK, Sindre Østgård, sier:

– Denne prestisjefulle prisen går til alle våre flinke designere, utviklere og programskapere – som får NRK TV til å skinne.

Om bakgrunnen skriver PC World Norge:

NRK TV: Våren 2012 kom NRK sin nye tv-satsing i betautgave og kanskje har du brukt den mye allerede. Fra 17. oktober er den nå offisiell avspiller, med nytt brukergrensesnitt, bedre lyd og bildekvalitet, muligheten til å skru av og på teksting, støtte for de fleste nyere smarttelefoner og nettbrett, trådløs avspilling over AirPlay til Apple TV og Boxee Box for å nevne noe.

Det første du vil legge merke til når du går til tv.nrk.no i nettleseren er selvsagt det nye brukergrensesnittet som både er enkelt og oversiktlig. På hovedsiden vises en bildekarusell med sju innslag. Under denne listes dessuten opp de 20 mest aktuelle, populære og siste innslagene. Øverst finnes en meny som henviser deg til en splitter ny tv-guide, en alfabetisk oversikt over alt tv-innhold, direktesendt tv samt en søkeboks.

Vi skulle ønske det fantes en kategorivisning (f. eks barn, humor, debatt), men det er likevel ikke noe problem å finne spesifikt innhold. Ekstra kjekt er muligheten til å søke etter innhold basert på det som sies i undertekstingen, så du kan eksempelvis søke etter «Steve Jobs» og få opp alle innslag hvor den tidligere Apple-sjefen nevnes.

Ut med Silverlight, inn med Flash

Oppmerksomme hoder vil kanskje legge merke til at NRK ikke lenger benytter seg av Microsoft Silverlight til avspilling av innhold. De har gått over til Flash. I hvert fall på enheter som støtter dette. Heldigvis fungerer tjenesten også på enheter som ikke støtter Adobes teknologi, som blant annet iPhone og iPad. Noen vil kanskje riste på hodet over dette, kanskje Mac-brukere spesielt. NRK begrunner det slik:

– Vi har valgt H. 264 som videoformat. Videodistribusjonen av H. 264 filene må støtte avspilling av store programfiler, direkteavspilling av kanalene våre, automatisk levere best videokvalitet tilpasset linja til brukeren, samt tilfredsstille krav til sikker distribusjon, skriver Marte Radman, prosjektleder for NRK Nett-TV og Nettradio, på NRKbeta-bloggen.

– På mobiler og nettbrett oppnår vi dette med å bruke HTTP Live Streaming (HLS) som distribusjonsprotokoll i Html5 og videoavspilling i enhetens egen avspiller. På PC er det derimot ingen nettlesere som støtter en slik distribusjon ved bruk av Html5. For å kunne støtte all ønsket videofunksjonalitet på PC, bruker vi derfor Adobe HTTP Dynamic Streaming (HDS) som distribusjon og spiller av videoen i en Flash-avspiller.

Adaptiv strømming

Nå funker likevel avspilleren relativt bra, på så vel en Windows-pc som Mac. NRK lover HD-kvalitet på innhold, men det du blir servert avhenger av hva slags internettforbindelse du sitter på.

Tjenesten benytter seg av såkalt adaptiv strømming, hvilket betyr at NRK opp- eller nedjusterer etter hvor mye båndbredde du har tilgjengelig. Du får for øvrig ikke full-HD på dette tidspunktet.

Maksimum oppløsning i dag er på 1280x720 piksler

Det er som nevnt støtte for trådløs avspilling via AirPlay, noe som gjør at eiere av en iDings og en Apple TV på svært enkelt vis kan få spilt av innhold på HDTV-ene sine over det trådløse nettverket. Vi har brukt tjenesten mye med nye iPad og 3. generasjon Apple TV, og det fungerer utmerket.

For å få spilt av innhold på tv-en må du finne og trykke på AirPlay-symbolet nederst til høyre i spilleren og deretter velge Apple TV som avspillingsenhet. I løpet av noen sekunder vil tv-bildet dukke opp på skjermen. Videokvaliteten varierer som nevnt etter hva slags internettforbindelse du har. Vi opplevde det som jevnt over bra, selv om det ikke er på høyde med full-HD i 1080p.

Selv om det er fint og flott med visning på Apple TV, er det ingen grunn til å gråte seg i søvn dersom man er foruten denne lille boksen. Faktisk så synes vi nett-tv-en kommer mer til sin rette på iPad eller andre nettbrett. Og det er mer anvendelig, da man kan sette seg hvor som helst i huset for å se på tv.

Kjekt dersom man ikke har førsterett på fjernkontrollen i huset og er lei av å se Urix i opptak når alle andre har lagt seg. Og på en god internettlinje ser det meget bra ut på enten du har et syvtommers nettbrett eller en tv på 40-tommer eller mer."

Kulturstrøm

  • Booker-prisen til Paul Lynch

    Den irske forfatteren Paul Lynch er tildelt Bookerprisen for 2023.

    Bookerprisen er en prestisjetung britisk litteraturpris.

    Lynch får den for boka «Prophet Song», melder BBC.

    Romanen skildrer kampene til Stack-familien, inkludert Eilish Stack, en mor til fire som prøver å redde familien sin mens Irland glir inn i et totalitært regime.

    Paul Lynch
    Foto: AP
  • Puff Daddy anklaget for ny voldtekt

    Sean Comb, mest kjent som Puff Daddy, er saksøkt for å dopa ned og voldtatt en student i 1991. Søksmålet ble levert til en domstol i New York torsdag, skriver Reuters.

    Lørdag ble det forlik mellom Comb og en ekskjæreste etter et annet voldtektssøksmål.

    Søksmålet går inn i en rekke av søksmål mot kjente personer denne uken. Grunnen til at det har kommet mange søksmål nå er at det går mot slutten av en spesiell lov, New Yorks Adult Survivors Act, som åpnet for å saksøke selv om foreldelsesfristen var gått ut.

    Combs er en av de mest innflytelsesrike produsentene i hiphop-bransjen.

    Sean Combs, Puff Daddy
    Foto: AFP