– Jeg har alltid vært redd for å mislykkes

– Jeg tror ikke bøkene mine hadde fungert uten humor. Det sier forfatteren av serien «En pingles dagbok», som er tidenes barneboksuksess.

Jeff Kinney

Jeff Kinney står bak bokserien «En pingles dagbok», som hittil har blitt til tre filmer. Nå kommer den niende boken på norsk.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

I en tid hvor barn leser mindre, men er desto mer på Facebook, har Kinney klart å få unge lesere til å sluke bøker. De siste årene har samtlige av hans til nå åtte utgitte bøker på norsk, toppet bestselgerlisten.

På verdensbasis er det solgt svimlende 75 millioner eksemplarer av bøkene i serien «En pingles dagbok». Likevel har han alltid vært like nervøs foran en ny utgivelse.

– Jeg har alltid vært usikker på om bøkene holder mål. Jeg er redd for at leserne skal miste interessen, sier den amerikanske forfatteren Jeff Kinney.

Var ment for voksne

En pingles dagbok 9

«En pingles dagbok 9: ut på tur, aldri sur»

Foto: Gyldendal forlag

Opprinnelig var historiene i pingledagbøkene slett ikke ment for barn. Det startet med en humorstripe for voksne, og planen var å gi ut en voksenbok.

– Jeg ville minne de voksne om hvordan det var å være barn, fordi de fleste har glemt sin egen barndom.

Han ble svært overrasket da forleggeren insisterte på å heller gi ut stoffet som barnebok.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle endre noen ting i historiene. Jeg var sterkt i tvil om noen barn ville like den, sier Kinney.

– Barn trenger noe å strekke seg etter

Hvordan vet du hva barn i dag synes er morsomt?

– Jeg forsøker faktisk å la være å tenke på barna i det hele tatt, for barn trenger å strekke seg etter de voksnes verden. Derfor tenker jeg i stedet på voksne lesere når jeg skriver. Boktittelen «Brakkesyke» er et eksempel på et uttrykk som voksne forstår, men som barn ikke bruker. Jeg tror det er positivt for barn å bli introdusert for noe de må strekke seg litt etter for å forstå.

I «Brakkesyke» er hovedpersonen Greg Heffley i trøbbel etter at noen har gjort hærverk på barneskolen han går på. Han blir mistenkt, og det ser ikke bra ut.

Hvor viktig er humor i barnebøker?

– Jeg ville selv lese morsomme bøker som barn. Likevel er ikke humor den eneste boksjangeren som fungerer. Eventyr og action er også fint, men mine bøker ville nok ikke fungert uten humor.

– Den verste versjonen av meg

Jeff Kinney forteller at han husker sin egen barndom svært godt, og det er her han henter mye inspirasjon fra. I fire år satt han og tenkte gjennom oppveksten sin, og skapte hovedpersonen Greg, som er basert på forfatteren selv.

– Jeg bladde i familiens fotoalbumer og i gamle årbøker fra skoletiden. Jeg ville skape en figur lik meg. Han er blitt til den verste versjonen av meg selv. Jeg må forresten se litt mer på familiealbum nå, for å få flere ideer.

Siden har han i tillegg gjenopplevd barndommen gjennom å få barn selv. Han tror mye av grunnen til at han husker så mye fra oppveksten, er at han observerte hva andre gjorde.

– Jeg beveget meg usynlig gjennom skoletiden. Jeg tror dette er grunnen til at jeg husker så mye, både av følelser og hendelser.

Vil aldri skrive voksen-bøker

I dag kjennes det utenkelig for Kinney å skrive en bok for voksne. Til det ser han på voksenlitteraturen som for alvorlig. Det er humoren han er mest glad i.

– Det er så mye vold og sosiale problemer i voksen litteratur, og det liker jeg ikke. Virkelige sosiale problemer interesserer meg ikke så mye som humor, så nå vil jeg holde meg til barnebøker.

– Av og til bekymrer jeg meg litt for om barn kommer til å synes at det er morsomt, men prøver å ikke bli for opptatt av det. Jeg er redd for å miste magien.

Tre av Kinneys bøker er allerede filmatisert, og nye filmplaner er i gang. Det er den niende boken, «Ut på tur, aldri sur», som utgis i november, forfatteren håper skal filmatiseres. Samtalene om filmen er i gang.

– Før tenke jeg at bøkene mine måtte ende, men nå tenker jeg mer på Greg som en tegneseriefigur, og slike lever jo videre, sier Jeff Kinney.

Kulturstrøm

 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

 • Se Festivalsommer fra Malakoff

  Programleder Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor artister osm Dagny, Malin Pettersen og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.

  Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor bla. Dagny og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.
 • Stormzy utstilles Madame Tussaud

  En voksfigur av rapstjernen Stormzy blir Madame Tussauds nyeste tilskudd. Den annonserte det verdensberømte London-museet selv på Twitter mandag.

Flere kulturnyheter