Prinsessen som friket ut

Hvordan reagerer en Mann - dersom Kvinnen har rett?

Sofokles (496-406) kylte pennespissen midt i hjertet på sine athenske medborgere med sine tragedier. Antigone må ha gjort spesielt vondt. Her dukker det opp en kvinne på scenen i amfiteatret, avlet fram i et incestuøst forhold mellom Ødipus og hans egen mor. Rett foran øynene på Athens borgere setter hun i gang å utfordre kong Kreon – og hun har rett. Alle som ser stykket skjønner at Antigone hart rett – og at kong Kreon tar feil. Men skal en mann bøye seg for en kvinnes forstand?

Hør: Studio Sokrates om Sofokles «Antigone» og Billie Holiday, del 2

Fandens tøv med kvinner!

Ordene er Sandemoses, men jeg tipper mer enn en athensk borger har ristet på hode midtveis i Sofokles tragedie om Antigone. Hun kunne fått kongssønnen Haimon, hvis hun ikke hadde vært så egenrådig. Kongen hadde bestemt at den ene av Antigones to brødre, Polyneikes ikke skulle jordes etter sin død. Han var forræder og Kreon trosset Gudenes påbud som alle kjente til:

De døde skal i graven – den største skjensel er det å bli til åtsel for fugler og dyr, vær og vind. Men så dypt hatet Kreon at han trosset Gudene. Det tålte ikke Antigone. Hun, som selv kom fra den mest utfrika familie litteraturhistorien kan by på: Ødipus som dreper sin far og avler med sin mor! Fire barn, Ismene, Antigone, Polyneikes (husk sistemann) Ibsens tragedie om Osvald i Gjengangere blir rene søndagsskolefortellingen sammenlignet med dette.

Store og betydningsfulle kvinner

som ikke vil henslepe sitt liv med å skrelle poteter for en Mann! – fortsetter Sandemose og treffer tommelen i stedet for spikeren. For Antigone var det viktigste å følge det kallet hun kjente i sitt hjerte og i sin forstand: Broren, Polyneikes skulle ikke skjendes for Gudene.

Han skulle i jorden, det skulle ofres for ham – selv om det betydde døden for den som tok seg av liket. Det gjorde Antigone, i stedet for å hykle litt, ta prins Haimons hånd og håpe det beste. Da må hun dø.

Den såre stemmen

-Jeg vil ikke noe annet enn å synge på min måte, forklarte Billie Holiday. – Mine forbilder er Charlie Parker, Lester Young og de andre store jazzsolistene som har utviklet sin egen stil og karakter. Billie ville vise verden at hun var en vokalsolist av samme støpning. En som hadde en historie å fortelle, evner og anlegg til å fortelle den.

Derfor tilpasset hun seg aldri helt rollen som syngedamen som satt pent på stolen med bena i kors og ventet til det ble hennes tur til å synge sangen sin. Isteden tok hun for seg av livet i svære jafs og brant seg selv opp med farten til en nyttårsrakett – men etterlot oss et vitnesbyrd som ikke etterlater rom for tvil:

Den såre, letende stemmen og de avventende fraseringende hennes som kommer litt for sent i forhold til musikken var Billies stil, hennes personlighet, hennes fortelling til publikum. Kanskje en fortelling om at lidelse og smerte er tilfeldig fordelt – og at lidelse og smerte knytter oss sammen som mennesker i den korte perioden vi tilbringer på jordskorpen. – Some day, he’ll come along, the man I love… men han kom aldri til Billie.

Billie og Antigone

trosset begge herskernes vilje. Man kan si at begge fulgte Kallet – og betalte kostnadene med sine egne liv. Men der er mer: I tragedien Antigone lar Sofokles Ismene, Antigones søster si: - Man skal ikke strebe etter de mål man ikke kan nå. Ismene er livet, den jordbundne som overlever, hun er varm, nær og kjærlighetssøkende.

Hun er den som vil finne en mann, gifte seg og føre slekten videre, den tragiske slekten. Noen har kalt menneskeheten en tragisk slekt. Men vil Ismene ikke strebe etter mål hun ikke kan nå? -Fred på jord er et slikt mål, som synes uoppnåelig. Skal vi slutte å strebe etter fred?

Musikken

1. Strange Fruit (Lewis Allen) 3'30

Billie Holiday

Commodore

2.Ain't Nobody's Business If I Do (Porter Grainger) 3'00

Billie Holiday

Decca

Studio SOkrates om Prinsessen som friket ut: Billie Holiday og Sofokles Antigone, 14. sept. 2002

Kulturstrøm

 • Spike Lee med film om politivold

  Regissør Spike Lee har laget en kortfilm som både inneholder materiale fra filmen hans, «Do The Right Thing», samt opptak av politivold. Lee slapp filmen «3 Brothers» da han gjestet TV-kanalen CNN hvor han kommenterte protestbølgen som brer seg over USA, skriver The Guardian.

  Regissør Spike Lee hadde smukker med ordene "Love" og "Hate" da han var i Cannes
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters/Scanpix
 • Nominert til Heddaprisen

  Honningbarna er nominert til Heddaprisen for «Beste audiovisuelle design» i Kilden Teaters oppsetning av «Jonas» av Jens Bjørneboe. Heddaprisen deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Se alle de nominerte på prisens hjemmesider.

  Edvard Valberg fra Honningbarna.
  Foto: Kim Erlandsen / NRK