Hopp til innhold

Märtha Louise slutter å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng

Märtha Louise skriver på Instagram at hun skjønner det provoserer når prinsessetittelen har blitt brukt i kommersiell sammenheng, og har nå besluttet at hun ikke vil gjøre det fremover. Erna Solberg mener det er en klok vurdering.

Prinsesse Martha og Durek Verrett

Märtha Louise vil bruke navnet, og ikke tittelen i sin næringsvirksomhet fremover, skriver hun på Instagram.

Foto: Privat

Prinsesse Märtha Louise skriver på Instagram at hun skjønner at hennes bruk av prinsessetittelen i sin foredragsturné med sjaman Durek har provosert.

«Det var et feiltrinn», skriver hun.

Da det ble kjent i mai at prinsessen og kjæresten sjaman Durek Verrett skulle på foredragsturné kalt «The Princess and the Shaman», fikk hun kritikk for bruken av tittelen.

21. mai sa kronprinsen til NRK at han ønsket dialog med søsteren om titulering og næringsvirksomhet. En måned etter kronprinsens uttalelse sa kongen at de forsøker å få til en ordning.

Nå skriver Märtha Louise at hun har tatt diskusjonene seriøst. I samråd med slottet har kommet frem til hun fremover kun bruker tittelen prinsesse når hun representerer kongehuset, på offisielle oppdrag i inn- og utland, og som privatperson.

«Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersielle sammenhenger, bruker kun Märtha Louise», skriver hun videre.

Det samme skriver Det norske kongehus i en pressemelding på sine hjemmesider.

Prinsesse Märtha Louise ønsker ikke kommentere saken ytterligere, opplyser hennes manager Carina Scheele Carlsen.

– En klok vurdering

Erna Solberg har uttalt seg om nyheten, og sier til NRK at det er en klok vurdering.

– Det er en klok vurdering av henne, og godt i tråd med det, det norske folk også føler i denne saken. Det er fint at hun har lyttet, sier statsministeren.

Se mer fra Statsministeren her:

- En klok vurdering av Märtha Louise, og godt i tråd med det det norske folk også føler i denne saken. Det er fint at hun har lyttet, sier statsminister Erna Solberg.

– En klok vurdering av Märtha Louise, og godt i tråd med det norske folk også føler i denne saken. Det er fint at hun har lyttet, sier statsminister Erna Solberg.

Posten har fått mer enn 3000 likerklikk på de første 40 minuttene og over 400 kommentarer. Blant kommentarene har sjaman Durek Verrett skrevet at han er stolt av henne.

«Du er sterk kvinne», skriver han videre.

I tillegg har Märtha Louise opprettet en egen Instagram-konto til sine jobb-prosjekter.

Fjernet prinsessetittel fra neste arrangement

I påmeldingen til det neste arrangementet hun og sjaman Durek skal ha har hun fjernet prinsesse fra påmeldingsnettstedet. Det er et «webinar», et seminar på nett, de skal ha lørdag 10. august.

Denne uken la de begge ut et bilde på Instagram om det, og på bildet bruker prinsesse Märtha Louise prinsessetittelen, men i påmeldingslinken som prinsessen har lagt inn i bioen sin på Instagram er beskrivelsen endret.

«Sit Down Social Webinar: Life, Love and Change w/ Shaman Durek and Märtha Louise», står det der onsdag.

Webinar med Shama Durek og Märtha Louise

Påmeldingssiden til lørdagens arrangement med sjaman Durek og Märtha Louise. Det koster 60 dollar å være med ifølge nettsiden.

Foto: NRK

– Ingen skal tjene penger på å ha kongelig tittel

En av dem som kritiserte prinsessens tittelbruk under foredragsturneen var redaktør i avisen Fædrelandsvennen. Avisen krevde på lederplass i mai at prinsesse Märtha Louise burde si fra seg prinsessetittelen.

– Om prinsesse Märtha Louise nå tar grep og slutter å bruke tittelen sin i kommersiell sammenheng, er det gledelig. Da tenker vi også at kravet vårt om at hun må si fra seg prinsessetittelen bortfaller, sier Fædrelandsvennens politiske redaktør, Vidar Udjus til NRK etter at meldingen kom onsdag.

– Ingen skal tjene penger på å ha en kongelig tittel. Kongehuset skal tjene folket, ikke tjene penger på dem, legger han til.

Han tenker at bråket rundt den kommersielle bruken av prinsessetittelen har svekket kongehuset.

– Selv om vår nåværende konge har vært imponerende dyktig i å forvalte ansvaret han har, avslutter Udjus.

Se sendingen om nyheten her:

– Tøffere å gjøre endring

Ingeborg Senneset, journalist i Aftenposten og utdannet sykepleier, har vært blant kritikerne til både den kommersielle bruken av prinsessetittelen og virksomheten til Märtha Louise og sjaman Durek. Hun har kommentert på Instagram at det står respekt av at prinsessen endrer retning.

– Det er mye tøffere å se på kritikk man får, vurdere om det er hold i det, og gjøre endringer om det er det, enn å stå på sitt, sier hun.

Senneset ønsker at den offentlige debatten fremover blir åpen, og at de kan møtes slik at folket kan se at uenighet er slitsomt, men også konstruktivt og viktig.

Journalist og kommentator i Aftenposten, Ingeborg Senneset.

BEJUBLER ENDRINGEN: Ingeborg Senneset mener det står respekt av at Märtha Louise nå slutter å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

Foto: Maja Hattvang / Cappelen Damm

Senneset har også registrert at det har vært harde ord og et stort, samlet trykk fra pressen. Hun er tydelig på at pressen har et etisk ansvar for å se på hele dekningen.

– Vi trenger flere offentlige stemmer, ikke færre. Jeg tror det blir færre når konstruktiv kritikk blir til en historie om mobbing.

Hun mener at Märtha Louises næringsvirksomhet behandles som en profesjonell aktør. Videre understreker Senneset ser at situasjonen til Märtha Louise til tider må ha vært fortvilende.

– Prinsessetittelen er tett knyttet til hennes identitet, og hun kan ikke noe for at hun er født inn i den familien. Det er tross alt det samme samfunnet som har pålagt henne en tittel, som kritiserer bruken av den. Så dette handler ikke bare om hvilke valg hun tar, men også valgene hun ikke har fått mulighet til å ta, sier hun.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober