Hopp til innhold

– Hadde aldri sett ham så glad før

Like før klokka 18 onsdag 22. september 1971 avbrøt NRK sine sendinger i radio og fjernsyn for å bringe en gledelig melding til det norske folk: En prinsesse var født.

– Jeg har aldri svettet så mye i hele mitt liv, som den dagen prinsesse Märtha Louise kom til verden. Det forteller NRK-veteran Einar Lunde til NRK.no.

Video Einar Lunde - til intranett

Einar Lunde slik han så ut på 70-tallet.

Foto: NRK

Han var på jobb i da prinsessen ble født, og hadde ikke tid til å vente på at Dagsrevyen skulle begynne.

– Derfor løp jeg opp til «hallo-damene», som satt i et knøttlite studio med en voldsom varme og trykkende luft. Det ble litt improvisert, og jeg hadde ikke helt kontroll over sendingen, jeg fikk bare en beskjed på øret om at jeg var på skjermen, forteller Lunde.

– Men var jo også en veldig hyggelig nyhet, og fantastisk at det kom en ny generasjon kongelige, sier den tidligere programlederen.

Nadia Hasnaoui har nylig intervjuet prinsesse Märtha Louise. Resultatet ser du på NRK1 i kveld klokken 22.35.

Husket kronprinsens glede

– Må prinsessen bli kongehuset til glede og være sikret en plass i folkets hjerter, sa daværende statsminister Trygve Bratteli.

Kjell Arne Totland, Norges kanskje fremste kongeekspert, er en av dem som husker dagen.

– Jeg husker veldig godt kronprins Harald som kom ut av klinikken, og viste med hendene hvor stor datteren var.

– Prinsesse Astrid har også fortalt at han kom strålende hjem til henne for å spise middag etter fødselen. Og hun hadde aldri sett ham så glad før, sier den erfarne journalisten.

VIDEO: En prinsesse er født!

Video 3198e497-7022-459a-bc97-10bdfa456ddc.jpg

VIDEO: En prinsesse er født!

– Andre måtte gå i tog, mens jeg sto på trappen her hjemme

Konfirmasjon

Prinsesse Märtha Louise ble konfirmert i mai 1986. Her sammen med farfar, kong Olav.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Som prinsesse fikk Märtha Louise raskt mye oppmerksomhet, og Totland var en av dem som fulgte henne nært.

– Vi fulgte henne steg for steg og tann for tann de første årene.

Märtha Louise fikk også en oppvekst litt utenom det vanlige. Slik beskrev hun oppveksten i et intervju med NTB før 18-årsdagen i 1989.

– Andre måtte gå i tog 17. mai, mens jeg sto på trappen her hjemme eller på Slottsbalkongen. Som liten så jeg ikke noe merkelig i det; vi hadde bare forskjellige plikter den dagen. For meg er det en del av jobben ved å være prinsesse, og det aksepterer jeg, sa hun i 1989.

Allikevel mener Totland at foreldrene til prinsessen gjorde det de kunne for at hun skulle få en normal oppvekst.

– I 1991 skulle Märtha Louise være med sin daværende kjæreste på ferie, noe ikke alle synes var en god idé. Da forsvarte kong Harald datteren, og sa: Dette er en erfaring de fleste unge har i dag, og det vil jeg også at min datter skal få oppleve.

Gift i Nidarosdomen

Gifter seg med Ari

24. mai 2002 giftet prinsesse Märtha Louise seg med Ari Behn.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Senere har prinsessen vært med på landslaget i sprangridning, og hun er utdannet fysioterapeut. Det var også utdanning som førte til at hun møtte sin ektemann.

Märtha Louise tok utdanning innen rosenterapi, en spesiell gren innen fysioterapien. Der møtte hun Marianne Behn, som siden blir prinsessens svigermor.

– Märtha Louise besøker Marianne Behn, og hun har selv fortalt at hun møter Ari Behn på kjøkkenet til hans mor. Moren hadde lenge snakket om at de burde treffes, men Märtha Louise har siden understreket at det ikke var kjærlighet ved første blikk, men ved tredje.

13. desember 2001 blir det kjent at prinsesse Märta Louise og Ari Behn var forlovet, og 24 mai 2002 ble de gift i Nidarosdomen.

Eventyrprinsessen

I 2002 skjedde også en annen forandring for prinsessen. Da sa hun fra seg tittelen «Hennes kongelige høyhet», og startet samtidig selskapet «Prinsesse Märtha Louises Kulturformidling».

Dette gjorde blant annet at hun kunne lese eventyr for NRK, og fra 2000 til 2006 leste hun eventyr i programserien «Prinsessen i Eventyrriket »

– Hun tok selv kontakt med NRK, og de tente på ideen med en gang, forteller Totland.

Fødte på hytta

Familien Ari Behn

Slik så familien ut i dåpen til Emma Tallulah Behn.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Maud Angelica Behn ble Märtha Louises første barn, og ble født 29. april 2003. Flere hundre personer hadde samlet seg på Rikshospitalet da Behn kom bærende på datteren for første gang.

Klokken 08:20 den 8. april 2005 ble Leah Isadora Behn født. Hun ble født på parets hytte på Bloksberg i Østfold. Flere roste prinsessens valg om å føde utenfor sykehuset.

Parets foreløpig siste barn ble født 29. september 2008. Emma Tallulah Behn ble beskrevet som «en gyllen halvmeter» da hun ble født, og fikk et navn som vekket oppsikt.

Snakker med engler

24. juli 2007 ble det kjent at Märtha Louise skulle starte skolen «Astarte Education». Der ble blant annet hevdet at prinsessen kunne snakke med engler.

Prinsessen har også sagt at hun kan snakke med de døde, noe som både er blitt bejublet og kritisert.

Kronprins Haakon valgte å framsnakke storesøsteren på et arrangement i Drammen i 2010, mens skeptikeren James Randi har tilbudt prinsessen en million kroner hvis hun kan bevise at hun kan snakke med engler.

Ifølge Totland har kongen aldri kommentert konkret på prinsessens engleskole, men under et statsbesøk i Slovakia skal han ha forklart seg på denne måten:

Det er ikke alltid vi er enige med våre barn, men vi vil alltid vise at vi er glad i dem, sier Totland.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB