Hopp til innhold

Langer ut mot norsk presse i ny bok

Prinsesse Märtha er svært kritisk til behandlingen hun til tider har fått av norsk presse, ifølge hennes nyeste bok «Stemmen eller støyen».

Prinsesse Märtha Louise

KRITISK: Prinsesse Märtha synes hun har fått dårlig behandling av norsk presse til tider.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Alt jeg ytret, hadde konsekvenser jeg ikke selv kunne overskue. Jeg ble etter hvert livredd for å si noe som kunne sette i gang debatter

Prinsesse Märtha Louise

Etter to bøker om prinsessens forhold til engler, er Märtha Louise nå ute med en mer personlig bok, som hun har skrevet sammen med kollega Elisabeth Nordeng.

Der kommer det frem at mye av medieomtalen av henne har falt prinsessen tungt for brystet.

«I perioder i livet har menn med kamera, ja det var alltid menn, sittet utenfor huset der jeg bor, jeg har blitt forfulgt i bil, på sykkel, til fots, i båt og på ski».

Og det er ikke bare hun som har blitt utsatt for pressekjør, skriver hun:

«Var det en gryende tenåringsforelskelse, kom det jammen en mann med kamera hoppende ut fra buskene hjemme hos den stakkars gutten også. Venner ble ringt ned i forsøket på å lure informasjon ut av dem. De ble tilbudt penger og gratis ferier for å si bare bitte litt».

– Vært heldig og privilegert

Hun skriver blant annet at hun føler seg misforstått, jaget og et offer for en samlet presse, noe som gjorde henne usikker på seg selv.

I boken, som hovedsakelig er en samling tekster hun og Nordeng allerede har hatt på trykk i lørdagsmagasinet VG Helg, kommer det frem en gjennomgående sårhet i forholdet til norsk presse.

Stemmen eller støyen

NY BOK: I boken 'Stemmen eller støyen' skriver Märtha Louise om hvordan hun opplevde pressejaget som tenåring frem til i voksen alder.

Foto: Press forlag

Kjersti Stavrum Løken, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er ikke enig i at norsk presse har behandlet henne dårlig.

– Det jeg tenker er at hun har vært veldig heldig som har vokst opp med en ganske servil presse, som har hatt en samlet oppslutning om kongehuset og forholdt seg til deres ønsker, sier Løken Stavrum til NRK.

Det er selvfølgelig beklagelig hvis man ikke liker medieoppmerksomhet, mener Løken Stavrum.

– Det forstår alle, men det er en del av kontrakten mellom folk og kongehus at man vil vite hva de står for og hvem de er. Da holder det ikke med bilder til jul.

Hun mener det er helt på sin plass at kongefamilien påpeker det de mener er overtramp, og at de er på alerten og passer på i det private rom.

– Det å være kongelig er en privilegert rolle og det er en tam rolle. Da er det naturlig at pressen følger med på hva de fyller den med.

– Ble taus

I forordet skriver prinsesse Märtha Louise blant annet at hun følte hun «mistet stemmen sin i det offentlige».

«Alt jeg sa i mediene var nøye planlagt. Intervjuer ble forberedt i detalj. Spørsmålene ble gjennomgått på forhånd så jeg kunne være tryggere. Talene ble skrevet av andre. Selv skalv jeg alltid i knærne bak talerstolen. Tenk om jeg sa noe feil. Sa jeg noe en journalist kunne henge seg opp i, fikk jeg nemlig høre det. Da ble det debatter i alle kanaler. Alt jeg ytret, hadde konsekvenser jeg ikke selv kunne overskue. Jeg ble etter hvert livredd for å si noe som kunne sette i gang debatter», skriver hun.

Hun forteller videre at det var vanskelig at hun ble synligere, men allikevel taus.

«Med årene ble jeg tilsynelatende synligere og synligere, men samtidig ble min stemme tausere og tausere. Til slutt hadde jeg overbevist meg selv om at jeg ikke hadde så mange egne meninger».

Roser norsk presse

Generalsekretær Stavrum sier at Märtha har vokst opp med en presse som har tatt bilder av henne til gitte tider.

– Jeg synes godt hun kan si at hun har vokst opp i et privilegert land med en respektfull presse, og at det ville vært noen helt annet hvis hun hadde vokst opp i et annet land.

Hun legger til følgende:

Kjersti Løken Stavrum

PRIVILEGERT: Kjersti Løken Stavrum mener Märtha er privilegert som har vokst opp med norsk presse.

Foto: NTB scanpix

– Hun skal lete lenge etter en presse som den norske pressen. Når det gjelder all medieblesten rundt engleskolen og englebøkene, og nå til slutt møtet med Liza Williams, burde hun ikke være overrasket over oppmerksomheten.

Det ville vært utenkelig for norsk presse å overse dette, mener generalsekretæren.

– Det er viktig at pressen følger med på dette, og at engleskolen skaper undring og overraskelse finner jeg helt naturlig. Det er et sunnhetstegn at norsk presse følger med, sier hun.

LES: – Jeg finner ofte fjær på de rareste steder

– Offerrollen kler henne dårlig

Stavrum får støtte av medieforsker Carl-Erik Grimstad.

– Det er en situasjon som mange i norsk offentlighet vil kjenne seg igjen i. Noen mennesker blir regelmessig forfulgt, bevisst misforstått og av og til jaktet på av et pressekorps i flokk. Beskrivelsen Märtha Louise gir oss her, er ikke noe nytt.

Han mener prinsessen tar altfor hardt i.

Carl-Erik Grimstad

TAR FOR HARDT I: Medieforsker Carl-Erik Grimstad mener Märtha tar for hardt i.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

– Ingen kan ta den subjektive opplevelsen fra Märtha Louise. Men hun er privilegert og hun nyter stor troverdighet i kraft av sin arvelige tittel. Jeg tror ikke det er grunnlag for å si at hun er blitt spesielt dårlig behandlet.

Også han synes det er bra at norsk presse følger henne med et kritisk blikk.

– Jeg vil ikke leve i et samfunn som ikke har mulighet til å stille kritiske spørsmål til en person som i kraft av sin kongelige tittel driver en virksomhet som mange mennesker tar avstand fra og enda flere har et fjernt forhold til.

Märtha Louise og Elisabeth Nordeng

ENGLEBØKER: Sammen med Elisabeth Nordeng har Märtha Louise skrevet bok om engler.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Selv om han understreker at alle mennesker har rett til et privatliv, er det lite å sette fingeren på.

– Vi må se på det som er publisert, og jeg tror ikke det er mange episoder der som hun har grunn til å klage på. Hun er i arverekken til den norske tronen. Det må hun ta innover seg. Hun kan ikke forvente at pressen skal forbigå hennes oppførsel i det offentlige rom i stillhet. Offerrollen kler henne veldig dårlig.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.