Hopp til innhold

Prince trekker gigantsøksmål mot fansen

Ville ha 135,5 millioner kroner av fansen for brudd på opphavsrettigheter. Nå har «Purple Rain»-sangeren ombestemt seg.

Prince

Prince er opptatt av opphavsrettigheter, og langer ut mot fansens uautoriserte konsertopptak.

Foto: Promo

Skal du på Prince-konsert, bør du tenkte deg om to ganger før du legger ut opptakene på internett. Artisten tok nemlig ut søksmål på 22 millioner dollar, om lag 135,5 millioner kroner, for brudd på opphavsrettigheter, skriver Spin.

Få dager etter nyheten ble kjent, har Prince nå droppet søksmålet. Det melder TMZ.

I utgangspunktet stevnet han 22 brukere av Facebook og Googles bloggplattform for 1 million dollar hver. Årsaken var at fanskaren la ut uautoriserte konsertopptak på Internett, og dermed brøt opphavsrettighetene.

Christer Falck, trolig Norges største Prince-fan, mener artisten neppe ville gå til sak av økonomiske årsaker.

Christer Falck

Christer Falck er blodfan av Prince, og har selv vært i opphavsrett-trøbbel med artisten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Prince har hele sitt liv vært nærmest sykelig opptatt av rettigheter og kontroll, så det er nok bare en måte å sørge for at sidene som deler uautoriserte konsertopptak blir lagt ned. Samtidig sender han et signal slik at ingen andre tør å åpne lignende sider, sier Falck som er aktuell med Prince-biografien «Shockadelica».

Gigantbeløp

Falck tror at gigantsummen på 22 millioner hovedsakelig var ment for å sette et eksempel.

– Det er et fantasibeløp. Vi snakker enkeltpersoner her, og ingen vil noen gang kunne betale et sånt beløp. Han kunne like gjerne saksøkt for 22 fantasillioner dollar, sier Falck til NRK.

Likevel mener han at et søksmål er på sin plass.

– Eierne av de sidene det dreier seg om har fått mange advarsler, og det er strengt tatt er opp til Prince om filmene skal spres på nett eller ikke. Derfor syns jeg det er helt greit at han blir sur og går til rettslige skritt.

Price ville stoppe Falcks hyllestplate

I anledning Princes 50-årsdag i 2008, samlet Falck sammen 81 norske artister for å lage en hyllest til artisten. Resultatet var en boks med fem plater, men de ble ikke særlig godt mottatt av jubilanten. Princes advokater ville stoppe musikkhyllesten, men Falck fikk likevel gitt ut albumboksen.

– Burde Prince heller pleie forholdet til fansen enn å gå til søksmål?

– Nei. Fansen får så det holder i form av gratis låter på nett, konsert-streaming og et hav av konserter hvor han spiller opp til tre timer lange sett etterfulgt av nattklubbkonserter, så vi får rett og slett nøye oss med det vi får, sier Falck.

Ikke første gang

Det er ikke første gangen Prince truer med søksmål. I 2007 var det YouTube og eBay som sto i artistens søkelys. Popartisten mente det er oppsiktsvekkende at nettstedene enkelt filtrerer bort barneporno, mens de ikke greier å stoppe uautoriserte musikk- og filmklipp.

– Dette er noe den alltid innovative Prince gjør for å gjenvinne sin kunst på Internett. Prince mener at en artist alltid selv skal ha rettighetene til sin musikk, og at opphavsretten skal gjelde i alle fora, uttalte Princes talsmann i 2007.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP