NRK Meny
Normal

Prince angriper fansen på nettet

Kranglefanten Prince er igjen på jakt etter sine opphavsrettigheter og går til angrep på fansen.

Prince

Prince er på krigsstien for å beskytte sin opphavsrett.

Foto: LAURENT GILLIERON / AP

Prince er kjent for å være en særing - på mange måter. Blant annet gikk han i sin tid til streik mot sitt eget plateselskap, og ga ut flere tvilsomme plater – bare for å bli ferdig med avtalen han hadde med dem. En avtale han for øvrig beskrev som en slavekontrakt.

Konsertklipp havner på nettet

Hans siste utspill kom i september, og ble rettet mot videodelingstjenesten YouTube . Nylig avholdt Prince 21 konserter etter hverandre i Londons O2 Arena. Opptak fra konserten er blitt lagt ut på YouTube, og i følge BBC har han tatt rettslige skritt for å få dem fjernet.

Men det stopper ikke der. Nå har han også gått til angrep på dedikerte Prince-fans og deres virksomhet på nettet. Prince og hans advokater har truet med å gå rettens vei om nettstedene ikke fjerner bilder av ham.

Prince Fans United

Prince Fans United

Foto: Faksimile, princefansunited.com

Vil ikke knebles

Dette har resultert i at de tre største uavhengige prince-nettstedene gått sammen om nettstedet Prince Fans United . Der tar de samlet til orde for å få holde på med sitt og ikke bli kneblet av sitt ikon.

- Prince forsøker å kneble alle kritiske kommentarer, vi mener dette ikke handler om opphavsrett, heter det i oppropet på nettsiden.

Prince har imidlertid leid inn et eget selskap – Web Sheriff, for å få gjennomført sine ønsker. Firmaet understreker at dette ikke er noe angrep på fansen.

Prince

Prince avholdt nylig hele 21 konserter i Londons O2 Arena.

Foto: Mark J. Terrill / AP

Nå ønsker artisten å få fjernet alle albumcovere, konsertbilder og alle tekster skrevet av ham selv.

- Handler om opphavsrett

- Denne konflikten, i den grad det er noen konflikt, handler om opphavsretten til bilder av Prince. Til syvende og sist er det artisten som bestemmer hva folk skal få, sier John Giacobbi i Web Sheriff.

En talsmann for Prince Fans United, som ønsker å være anonym, sier imidlertid at de ikke har gjort noe galt.

- Vi respekterer opphavsretten bestandig. 80 prosent av bildene på nettstedene våre har Prince imidlertid ikke opphavsretten til. For eksempel har vi bilder tatt av ham på konserten, da er det fotografen som har opphavsretten, sier han.