Hopp til innhold

- En følelse av utenforhet

50 års-jubilanten Anne Grete Preus åpner seg i onsdagens spesialutgave av Lydverket på NRK1.

Anne Grete Preus

Anne Grete Preus forteller åpenhjertig om mange personlige ting i spesialutgaven av Lydverket.

Foto: NRK

Anne Grete Preus

Tirsdag ble Anne Grete Preus 50 år. Noe som markeres i onsdagens Lydverket Spesial.

Foto: NRK

Les også: Gir ut «Sangbok»

Les også: Ærespris til Anne Grete Preus

I går fylte Anne Grete Preus femti år. 30 av de har hun tilbrakt på Norges scener, hvor hun har gått fra å være rebelsk pønker til å levere inderlige og personlige viser som har gitt henne en stor fanskare.

Utleverer seg

Men hva får en så privat person til å utlevere seg selv så sterkt gjennom tekstene sine?

I kveldens spesialutgave av Lydverket, røper en åpenhjertig Anne Grete Preus hvilke av livets utfordringer har gitt henne motet til å lage musikken sin. Blant annet forteller hun om hvordan hun har følt seg utenfor.

- Det er en følelse av utenforhet som er en del av min identitet, mitt jeg, forteller en åpenhjertig Anne Grete Preus til Lydverket .

Ikke pop-babe

- Som sånn pop-babe – hvis det er utgangspunktet for å lykkes som kvinnelig artist, så ligger jeg dårlig an, vil jeg si.

Anne Grete Preus er en av historiens største norske artister, uansett kjønn. Og hun selv om hun kan ha vært usikker og følt seg utenfor har hun hele tiden en følelse av trygghet for kvaliteten på sine egne tekster.

- Jeg tenker vel at det som har forandret seg minst er det tekstlige ståstedet. Det som har forandret seg mest er mitt ytre. Og jeg tror at det egentlig kan representere min trygghet i livet. Jeg er ikke så trygg på mitt ytre, men på disse tankene og denne måten å se livet på, har jeg en trygghet.

- På tross av stemmen

- Føler du at du som artist er annerledes?

- Jeg identifiserer meg med ”annerledes” som person. Det er ikke så mange … og at jeg er nesten 1.90 høy, gjør at jeg er annerledes fra de aller fleste kvinner når det gjelder akkurat det. Da jeg begynte som artist føler jeg at jeg nesten gjorde det mer på tross av enn på grunn av stemmen min. Det gjorde at jeg brukte lang tid før jeg turte å gå og snakke med noen som kunne lære meg å bruke stemmen min, forteller Preus.

Du får se og høre mye mer i onsdagens spesialutgave av Lydverket på NRK1 klokka 23.15! 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober