Hopp til innhold

Pressestøtte blir mediestøtte

Regjeringens foreslåtte nye støtteordning gjelder kun om du har en papiravis i bunn. – Rein juks å fremstille dette som platformnøytral mediestøtte, sier Gunnar Stavrum i Nettavisen.

Anniken Huitfeldt

I dag presenterte kulturminister Anniken Huitfeldt den nye pressestøtteordningen. Den blir medienøytral.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX/NTB

Gunnar Stavrum redaktør i Nettavisen

Gunnar Stavrum er glad for at pressestøtten også skal favne digitale produksjoner.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Regjeringen sier de vil endre pressestøtten slik at ordningen blir plattformnøytral.

– Vi mener det er behov for å modernisere dagens pressestøtte, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding. Men ikke alle er like fornøyde med Regjeringens «modernisering».

Det nye forslaget innebærer at pressestøtten ikke lenger vil være bundet til papiraviser, og at støttemottakerne også kan få tilskudd for digitale utgivelser. Men, støtten gjelder kun aviser som har nettutgaver. Rene nettaviser er ikke tatt med i betraktningen i den «platformnøytrale mediestøtten.»

Les hele forslaget her: Høringsnotat om plattformnøytral pressestøtte

– Dette beklager vi på det sterkeste. Det er en ren forskjellsbehandling og vi kan ikke forstå hvorfor det skal være slik, sier redaktør i ABC Startsiden, Espen Udland.

– En komedie

I desember 2010 leverte Mediestøtteutvalget sin utredning om endring av dagens pressestøtteordning til Kulturdepartementet. I dag presenterte kulturminister Anniken Huitfeldt Regjeringens foreslåtte moderniseringen av dagens pressestøtteordning.

– I dag taper aviser som mottar produksjonstilskudd på at leserne velger nettutgaven framfor papirutgaven. Vi ser at den papirbaserte støtteordningen motvirker innovasjon og utvikling av digitale produkter i virksomheter som får støtte. I en tid der avisopplaget går ned, må vi ha en mediestøtte som legger til rette for dette, sier Huitfeldt i en pressemelding.

– Dette er en komedie, støtten er lagd for at de avisene som i dag får pressestøtte fortsatt skal få pressestøtte, sier Gunnar Stavrum i Nettavisen. Han sier den nye ordningen kun betyr ørsmå forandringer av dagens system som støtter enkelte papiraviser.

– For vår del betyr det fortsatt at vi får null kroner i støtte, og grunnen til dette er at vi er gratis for våre lesere.

Plattformnøytral

Mediestøtteutvalget har i ett år jobbet med en ordning for å modernisere mediestøtteordningene. De har blant annet foreslått å støtte mediemangfold og kvalitet uavhengig av formidlingsteknologi. Medieutvalget foreslo blant annet å innføre en lik mva-sats på papiraviser og digitale redaksjonelle tjenester.

– Urettferdig

Sammen med Nettavisen er ABS Startsiden den største rene nyhetsformidleren på nett. For rene nettaviser vil endringer i støtteordningen bety null og niks.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor nettjournalistikk skal behandles annereldes enn avisjournalistikk, sier Udland.

– De premierer de papiravisene som også har en nettutgave og straffer de som ikke har noe nettutgaver. Og i det store og det hele utgjør forskjellen nesten ingen ting, sier Gunnar Stavrum i Nettavisen.

Her er Mediestøtteutvalgets forslag

Saken oppdateres.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.