Pressestøtte blir mediestøtte

Regjeringens foreslåtte nye støtteordning gjelder kun om du har en papiravis i bunn. – Rein juks å fremstille dette som platformnøytral mediestøtte, sier Gunnar Stavrum i Nettavisen.

Anniken Huitfeldt

I dag presenterte kulturminister Anniken Huitfeldt den nye pressestøtteordningen. Den blir medienøytral.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX/NTB

Gunnar Stavrum redaktør i Nettavisen

Gunnar Stavrum er glad for at pressestøtten også skal favne digitale produksjoner.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Regjeringen sier de vil endre pressestøtten slik at ordningen blir plattformnøytral.

– Vi mener det er behov for å modernisere dagens pressestøtte, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding. Men ikke alle er like fornøyde med Regjeringens «modernisering».

Det nye forslaget innebærer at pressestøtten ikke lenger vil være bundet til papiraviser, og at støttemottakerne også kan få tilskudd for digitale utgivelser. Men, støtten gjelder kun aviser som har nettutgaver. Rene nettaviser er ikke tatt med i betraktningen i den «platformnøytrale mediestøtten.»

Les hele forslaget her: Høringsnotat om plattformnøytral pressestøtte

– Dette beklager vi på det sterkeste. Det er en ren forskjellsbehandling og vi kan ikke forstå hvorfor det skal være slik, sier redaktør i ABC Startsiden, Espen Udland.

– En komedie

I desember 2010 leverte Mediestøtteutvalget sin utredning om endring av dagens pressestøtteordning til Kulturdepartementet. I dag presenterte kulturminister Anniken Huitfeldt Regjeringens foreslåtte moderniseringen av dagens pressestøtteordning.

– I dag taper aviser som mottar produksjonstilskudd på at leserne velger nettutgaven framfor papirutgaven. Vi ser at den papirbaserte støtteordningen motvirker innovasjon og utvikling av digitale produkter i virksomheter som får støtte. I en tid der avisopplaget går ned, må vi ha en mediestøtte som legger til rette for dette, sier Huitfeldt i en pressemelding.

– Dette er en komedie, støtten er lagd for at de avisene som i dag får pressestøtte fortsatt skal få pressestøtte, sier Gunnar Stavrum i Nettavisen. Han sier den nye ordningen kun betyr ørsmå forandringer av dagens system som støtter enkelte papiraviser.

– For vår del betyr det fortsatt at vi får null kroner i støtte, og grunnen til dette er at vi er gratis for våre lesere.

Plattformnøytral

Mediestøtteutvalget har i ett år jobbet med en ordning for å modernisere mediestøtteordningene. De har blant annet foreslått å støtte mediemangfold og kvalitet uavhengig av formidlingsteknologi. Medieutvalget foreslo blant annet å innføre en lik mva-sats på papiraviser og digitale redaksjonelle tjenester.

– Urettferdig

Sammen med Nettavisen er ABS Startsiden den største rene nyhetsformidleren på nett. For rene nettaviser vil endringer i støtteordningen bety null og niks.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor nettjournalistikk skal behandles annereldes enn avisjournalistikk, sier Udland.

– De premierer de papiravisene som også har en nettutgave og straffer de som ikke har noe nettutgaver. Og i det store og det hele utgjør forskjellen nesten ingen ting, sier Gunnar Stavrum i Nettavisen.

Her er Mediestøtteutvalgets forslag

Saken oppdateres.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise