Hopp til innhold

Presseekspert: – Kjempeskuffet over VG

VGs moteportal Minmote klages inn til Pressens Faglige Utvalg. Medieforsker mener VG og Minmote har begått et klart etisk overtramp.

Skjermdump fra Minmote

MARKERT: Det var denne artikkelen om julebordkjoler, som fikk Kjersti Løken Stavrum til å reagere. Ved å dra musen over bildene, kunne leseren gå rett inn på nettbutikker, både til VGs kommersielle samarbeidspartner Sobazaar og til andre aktører, og kjøpe de aktuelle produktene.

Foto: Skjermdump

Grunnen er Minmotes samarbeid med nettbutikken Sobazaar. Som NRK skrev i går, reagerer flere presseeksperter på det de mener er et utydelig skille mellom journalistikk og reklame.

I en sak motesiden publiserte i går kunne man ved å holde musen over bilder av kjoler gå rett til Sobazaars nettbutikk og kjøpe produktene som ble omtalt i saken.

Førsteamanuensis i presseetikk ved Norges Kreative Fagskole, Carl-Erik Grimstad, sier han er overrasket over at nettopp Minmote begår det han mener er et klart presseetisk overtramp.

– Minmote har jeg trukket fram før som i særklasse det beste motemagasinet i den sammenhengen. De har vært så nøye med å holde seg til opptrukne retningslinjer og gått foran i kritikken av tekstreklame. Jeg blir kjempeskuffet når jeg nå ser at Minmote gjør dette, sier Grimstad.

Til NRK sier PFU-leder Kjersti Løken Stavrum at hun har fått eksterne henvendelser, som gjør at saken nå blir behandlet i Pressens Faglige Utvalg.

– Jeg mener saken er viktig. Det er butikk i journalistikken. Jeg har ikke sett dette i Norge før, og vi har våre regler å forholde oss til ut ifra pressens egne etiske standard.

Det var Dagbladet som først meldte at saken skal klages inn til PFU.

Mener ansvaret ligger hos markedsavdelingen

Dennis Ravndal er tillitsvalgt og leder for VGs redaksjonelle klubb. Han er først fremst kritisk til måten det kommersielle samarbeidet ble markert.

– Jeg syns det burde vært markert tydeligere, både på forsiden til VG og inne i artikkelen.

Han forteller at det har vært flere diskusjoner innad i VG om koblingen mellom journalistikk og markedsføring i Minmote.

– Når leserne går inn på VGs hjemmesider skal de ha tillit til at det vi skriver er fritt og uavhengig. Hvis ikke koblingen mellom reklame og journalistisk innhold er tydelig nok, kan det svekke VGs tillit hos leserne på sikt.

Han understreker at han har full tillit til journalistene som jobber i Minmote.

– Vi har utrolig dyktige motejournalister, som har skrevet mye god kritisk journalistikk om motebransjen. Det er ikke journalistene som har ansvar for slike kommersielle samarbeid, men markedsavdelingen i VG, sier Ravndal.

– Skriker etter å bli behandlet i PFU

Carl-Erik Grimstad

KRITISK: Carl-Erik Grimstad mener denne saken er et symptom på en trend i journalistikken.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

Grimstad mener saken fortjener en runde i Pressens Faglige Utvalg.

– Denne saken er en symptom på en trend og skriker etter å bli behandlet i PFU. Det er klart, Minmote er underkastet et økonomisk press som gjør at de må tenke sånn. Men jeg synes dette har gått altfor langt, og det er på høy tid at PFU sier noe om dette, sier medieforskeren.

VGs sjefredaktør Torry Pedersen sier han ennå ikke har mottatt klagen.

– Jeg vil ta stilling til dette når vi mottar klagen. VG pleier å gi grundige tilsvar til saker som blir klagd inn til PFU, og det vil vi også gjøre hvis vi får denne.

Oppdatert 28.november: Schibsted kjøper seg inn i tjenesten Sobazaar, det skriver DN.

Sobazaar er allerede integrert med Schibsteds eksisterende motetjeneste, «Min Mote» på VG Nett. Selskapet Schibsted får en andel på mellom 10 og 20 prosent av salgssummen for hvert plagg som blir solgt på Sobazaar.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh