Hopp til innhold

- Folk vil drømme seg bort

Folk trenger god underholdning til krisetider, mener premiereklare Harald Zwart.

Harald Zwart

”Harald Zwarts nye film Pink Panther 2” har verdenspremiere 6. februar.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Vi merker at behovet for underholdning som lar folk drømme seg bort er større. Derfor kommer vi til å se mer at denne typen filmer som Pink Panther nå når folk sliter i hverdagen og har behov for å komme seg på kino og drømme seg bort, sier Zwart.

Inspirert av de gamle filmene

Inspektør Clouseau i Steve Martins skikkelse er tilbake. Igjen er det Pink Panther-diamanten som har forsvunnet, men denne gangen er det norske Harald Zwart som har regien.

- Mitt store mål var å gjøre denne filmen bedre enn den første. Jeg hadde lyst på en film som var like stilig og engasjerende som de tidlige Pink Panther-filmene, og som ikke bare var full av ”gags”. Det mener jeg å ha fått til.

Nok penger

I kjent Zwart-stil er filmen full av spesialeffekter, og har hatt et budsjett på 430 millioner kroner.

- Budsjetter var så stort som filmen trengte. Fordelen med å lage en slik film er nettopp at ambisjonsnivået er reflektert i budsjettet, og at ingen regner med at du kan gjøre mer enn du faktisk har råd til.

Zwart har altså ikke merket så mye til finanskrisen i sine budsjetter. Selv tror han nedgangstidene kan føre med seg noe positivt.

- Personlig synes jeg det er en sunn regulering av et forbrukssamfunn som hadde gått helt av støvleskaftet. Når man kommer seg gjennom dette tror jeg det vil ha noen positive effekter. Sløserikulturen blir det nok slutt på, og det kan godt hende det etter hvert vil forplante seg inn i filmbudsjettene.

Den første Pink Panther-filmen med Steve Martin i hovedrollen kom i 2006. ”Pink Panther 2” har verdenspremiere 6. februar, og norgespremiere 13. februar.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.