Spiste seg lei på risengrøt på opptak av julefilm

Under innspillingen av «Karsten og Petras vidunderlige jul» ble hele settet grundig lei av risengrøt. I dag var det premiere på filmen.

Premiere på Karsten og Petras vidunderlige jul

SE VIDEO: «Så drevne at det er helt rått å se på», sier kolleger om de unge skuespillerne. Nora Amundsen og Elias Søvold Simonsen på åtte år spiller Karsten og Petra i filmene med samme navn. Søndag var det premiere på «Karsten og Petras vidunderlige jul». Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen/NRK

Sølvguttene sang og det glitret i den hvite snøen som julenisser strødde om seg med. Til tross for åtte grader og regn var det julestemning utenfor Colosseum kino i Oslo søndag, nesten to måneder før jul.

Her var det pyntet til festpremie på filmen «Karsten og Petras vidunderlige jul». Hundrevis av barn og voksne, mange med Frøken kanin og Løveungen på slep, gikk opp den røde løperen full av forventninger til den tredje Karsten og Petra-filmen i rekka. Den fjerde filmen er allerede spilt inn og blir sluppet neste høst.

På rød løper, premiere på ny Karsten og Petra-film

SE VIDEO: Karsten og Petra spilles av Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen. Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen/NRK

– Blir trist å ta farvel

Petra, som egentlig heter Nora Amundsen og Karsten som er Elias Søvold Simonsen er bare åtte år, men allerede erfarne skuespillere.

– Nå er vi mest spent på å skulle stå på scenen, for da får vi alltid godterier, sier de unge skuespillerne og skynder seg opp den røde løperen.

De to er venner også privat. De tror de andre vennene deres finner det helt normalt at de er å se på lerretet igjen.

– Når jeg kommer hjem fra filmen vil alle snakke med meg, da blir det mye styr. Noen ganger hører jeg barna i gata sier: «Mamma, se der er Petra i Karsten og Petra-filmen», sier Nora Amundsen, og bedyrer at det ikke gjør noe. For det er morsomt å være skuespiller.

Premiere Karsten og Petra-film

SE VIDEO: Janne Formoe spiller mammaen til Petra i filmene om venneparet. Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen/NRK

– Veldig «julete» film

Frøken kanin var der. Løveungen var der. Og det var også et hundretalls små kopier av de, for mange, svært kjente kosedyra. På den store kinodagen ble det solgt 40.000 billetter til «Karsten og Petras vidunderlige jul» og kosedyra selger tydeligvis også bra.

Arne Lindtner Næss er mannen som har regissert alle filmene om venneparet. Han har nettopp vært i Polen og sett den siste filmen dubbet til polsk.

– Det var en stor opplevelse det også, sier regissøren og bedyrer at han ikke er lei Karsten og Petra-filmene ennå.

Premieren på den tredje Karsten og Petra filmen, november 2014

SE VIDEO: Produsent Silje Hopland Eik blir aldri lei filmene om Karsten og Petra. Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen/NRK

– Skiller denne filmen seg ut fra de andre om Karsten og Petra?

– Det handler om hvordan Karsten og Petra feirer jul. De er veldig julete, så på den måten skiller den seg ut, sier han.

En film om Frøken kanin og Løveungen er på planstadiet.

– Om jeg skal regissere også den, gjenstår å se, sier Lindtner Næss til NRK.

– Befriende å spille mot barn

Janne Formoe spiller mammaen til Petra i filmen.

– Det er fantastisk, det er jo verdens beste unge, Nora og jeg er blitt veldig gode venner og min datter og Nora er veldig gode venner. Det synes jeg er en ære å få spille mora til denne skjønne jenta her, sier Formoe.

– Hvordan er det å være skuespiller når hovedmotspilleren er et barn?

– Det er annerledes på den måten at når barn er lei så blir de skikkelig lei og sier fra, men det er noe befriende i det også. Vi har jobba sammen siden Nora var bare 5 år, og jeg har sett hvordan hun har utviklet seg og blitt så proff som hun er i dag. Dette er på barns premisser og det skal det være.

Klipp fra filmen Karsten og Petras vidunderlige jul

SE VIDEO: En liten smakebit fra filmen «Karsten og Petras vidunderlige jul» produseres av Cinenord Kidstory.

Veldig lei av julegrøt

En langt større utfordring under innspillingen av filmen var all julegrøten de måtte innta.

– Filmen ble spilt inn i Ungarn og der lagde de ikke grøt på samme måte som oss. Siden det var en julefilm måtte vi spise mye av det, og da ble alle på settet rett og slett veldig lei av grøt.

– Så drevne at det er rått

Hilde Lyrån har spilt Karstens mor i alle filmene.

– Jeg synes det er litt vemodig at det når er over. Hele gjengen er blitt som en stor familie. Jeg håper de fortsetter med å lage flere filmer, sier Lyrån til NRK.

Hun innrømmer at hun var spent på hvordan det skulle være å spille mot så små barn i begynnelsen.

Frøken kanin og Løvungen fra Karsten og Petra-filmene sitter i barns ryggsekker

MANGE KOPIER: Frøken kanin og Løveungen var også på premieren. I hopetall.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– De ble fort proffe, det ble som å jobbe med voksne skuespillere. De tok regi, var disiplinerte og rolige på settet. De er små barn, men så drevne at det er helt rått å se på.

For store til å bli med videre

Grunnen til at innspillingen av de fire filmene har gått over så kort tid er at hovedrolleinnehaverne vokser. I Karsten og Petra-universet er barna fem år gamle og går i barnehagen. Elias og Nora går allerede i tredje klasse, og er for store til bli med videre.

– Dette er densiste filmen med denne castingen. Vi må finne nye barn til å fylle rollene dersom vi skal lage nye filmer, sier produsent Silje Hopland Eik i Cinenord Kidstory til NRK.

Les anmeldelser av tidligere Karsten og Petra- filmer her:

Kulturstrøm

  • Atter ei utsetjing for James Bond

    Premieren på«No time to die», med norske scener frå Atlanterhavsvegen og Nittedal, er utsett igjen. Ny premieredato er 8. oktober, ifølgje den offisielle Twitter-kontoen. Daniel Craig-filmen har vore utsett fleire gonger på grunn av koronakrisa.

    James Bond-filminnspeling på Atlanterhavsvegen.