NRK Meny
Normal

Prefab Sprouts forsvunne album

Prefab Sprouts «Let’s Change the World With Music» er bandets første utgivelse siden 2001. Selv om platen låter merkelig datert, er dette igjen låtskriving på et høyt nivå.

Prefab Sprout
Foto: Promo

Prefab Sprout hadde stor suksess på 1980-tallet, og var britenes underligste leverandørerer av flink og smart pop. Men siden 1990 har de bare gitt ut to album.

«Let’s Change the World With Music» er Prefab Sprouts forsvunne album. Arbeidet med det startet i 1992. Kun demoer ble spilt inn til det som skulle bli oppfølgeren til suksessen «Jordan: the Comeback».

Eksentriske innfall fra bandsjef og låtskriver Paddy McAloon provoserte plateselskapet og forkludret videre albumplaner. Det er disse demoene som nå er hentet frem fra kottet til McAloon og blitt pusset opp.

Lyden av 80-tallet

«Let’s Change the World With Music» er myteomspunnet og etterlengtet blant kresne fans av Paddy McAloons sofistikerte låtskriverkunst. Omstendighetene rundt forklarer det at tiden har stått stille for soundet til Prefab Sprout. Idealene for synth- og trommelyd har vært gjennom flere paradigmeskifter siden bandets gullalder på 1980-tallet.

Forunderlig evig

«Let’s Change the World With Music» er lydmessig kompromissløst forankret i et uttrykk som er et kvart århundre gammelt. Forsiktige tilløp til jazz i «I Love Music» avløses av myk disco- og synthpop i vakre «God Watch Over You».

Det er noe forunderlig evig over den kunstige og tidvis oppblåste og tidvis spinkle klangen som omsvøper låtene her. Av en eller annen grunn passer dette inn akkurat nå.

Spirituell hyllest

Lyden på« Let’s Change the World With Music» klarer uansett aldri å skygge for faktumet at dette er en virkelig flott samling poplåter. Oppstemte og romantiske melodier og spirituelt orienterte tekster blir til sammen Paddy McAloons hyllest til og fabulering over musikkens magiske kraft.

Uunnværlig?

Så tåler du 80-tallstrommene og –synthene, er det mye å hente i den strøkne låtskrivingen til Paddy McAloon. Og er du faktisk direkte glad i dette ganske så daterte soundet, er «Let’s Change the World With Music» intet mindre enn et uunnværlig stykke lekker og intelligent 80-tallspop.

Kulturstrøm