NRK Meny
Normal

Prebz og Dennis: – Følg med på det barna legger ut

De populære YouTube-stjernene «Prebz og Dennis» mener man ikke kan forhindre at barn lager kontoer på Youtube. – Ha øynene åpne om det skulle skje noe, sier Dennis.

Prebz og Dennis

Denne uken besøkte NRK «YouTubeSkolen», hvor barn helt ned i ti-års alderen lærer hvordan å lykkes på den populære videotjenesten.

Eksperter NRK har snakket med advarer mot å slippe barna løs på YouTube, og råder til å snakke med barna på forhånd.

Følg med

Preben Fjell og Dennis Vareide, bedre kjent som «Prebz og Dennis», har siden start i 2012 blitt Norges største YouTube-stjerner. De to er kjent for å lage morsomme sketsjer, ta i mot utfordringer fra følgere, lure hverandre og spille spill.

De mener man ikke kan hindre at barn lager kontoer på Youtube, og at man heller må følge med som foreldre om noe skulle skje.

– Nettmobbing og slike ting skjer uansett, det kan man ikke kontrollere fordi barn er på internett uansett, sier Dennis.

Han sier det ikke er vanskelig å lage en konto, selv om man skulle sette ned foten og si at barnet ikke får lov.

– De har mobil, PC og kan gå på skolen å få tilgang til iPad. Det er ikke vanskelig å lage en kanal.

– Det viktigste er å følge med på det, og gjøre barna bevisst, og heller sette ned foten om det skulle gå for langt, understreker han.

Prebz og Dennis

SUKSESS: Preben Fjell og Dennis Vareide utgjør duoen «Prebz og Dennis». I sommer kommer det kinofilm om de to.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Må ha lidenskap

Den suksessfulle duoen har råd til andre som ønsker å lykkes på videotjenesten.

– Hvis du har lyst til å lage videoer må du ha lidenskap for det og godta at ikke alt du lager blir elsket.

De sier også det er viktig å ikke gi opp om man ikke forstår noe, og hele tiden tilegne seg ny kunnskap.

– Får du ikke til noe, holder det ikke å si: dette forstår jeg ikke. Du må synes det er moro, og ha evnen til å gidde å søke det opp, «Google det» og spørre om hjelp helt til man får det til.

– Også må du ha høy arbeidsmoral, avslutter Dennis.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK