NRK Meny
Normal

Prebz og Dennis: – Følg med på det barna legger ut

De populære YouTube-stjernene «Prebz og Dennis» mener man ikke kan forhindre at barn lager kontoer på Youtube. – Ha øynene åpne om det skulle skje noe, sier Dennis.

Prebz og Dennis

Denne uken besøkte NRK «YouTubeSkolen», hvor barn helt ned i ti-års alderen lærer hvordan å lykkes på den populære videotjenesten.

Eksperter NRK har snakket med advarer mot å slippe barna løs på YouTube, og råder til å snakke med barna på forhånd.

Følg med

Preben Fjell og Dennis Vareide, bedre kjent som «Prebz og Dennis», har siden start i 2012 blitt Norges største YouTube-stjerner. De to er kjent for å lage morsomme sketsjer, ta i mot utfordringer fra følgere, lure hverandre og spille spill.

De mener man ikke kan hindre at barn lager kontoer på Youtube, og at man heller må følge med som foreldre om noe skulle skje.

– Nettmobbing og slike ting skjer uansett, det kan man ikke kontrollere fordi barn er på internett uansett, sier Dennis.

Han sier det ikke er vanskelig å lage en konto, selv om man skulle sette ned foten og si at barnet ikke får lov.

– De har mobil, PC og kan gå på skolen å få tilgang til iPad. Det er ikke vanskelig å lage en kanal.

– Det viktigste er å følge med på det, og gjøre barna bevisst, og heller sette ned foten om det skulle gå for langt, understreker han.

Prebz og Dennis

SUKSESS: Preben Fjell og Dennis Vareide utgjør duoen «Prebz og Dennis». I sommer kommer det kinofilm om de to.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Må ha lidenskap

Den suksessfulle duoen har råd til andre som ønsker å lykkes på videotjenesten.

– Hvis du har lyst til å lage videoer må du ha lidenskap for det og godta at ikke alt du lager blir elsket.

De sier også det er viktig å ikke gi opp om man ikke forstår noe, og hele tiden tilegne seg ny kunnskap.

– Får du ikke til noe, holder det ikke å si: dette forstår jeg ikke. Du må synes det er moro, og ha evnen til å gidde å søke det opp, «Google det» og spørre om hjelp helt til man får det til.

– Også må du ha høy arbeidsmoral, avslutter Dennis.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK